Carlos Castaneda

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Carlos Castañeda)

Carlos Castaneda (sünninimi Carlos Castañeda; 25. detsember 1925 Peruu27. aprill 1998 Los Angeles) oli kultuuriantropoloog ja kirjanik. Toodud sünniaeg pärineb Ameerika Ühendriikide immigratsiooniregistrist. Ta ise väitis hiljem end olevat sündinud Brasiilias São Paulos 25. detsembril 1931 või 1935.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

1951. aastal läks Carlos Castaneda elama Ameerika Ühendriikidesse. Limas oli ta õppinud School of Fine Artsis skulptuuri ja lootis Ameerika Ühendriikides saada kunstnikuks. Ta tegi algul juhutöid ja õppis Los Angelese kolledžis filosoofiat, kirjandust ja loovkirjutamist.

Kõik, kes Castanedat tundsid, pidasid teda suurepäraseks hüpnotiseerivate pruunide silmadega jutuvestjaks. Ta oli lühikest kasvu ja hoidus pildistamise eest. Koos tollase abikaasa Margaret Runyaniga innustus ta okultismist.

1959. aastal astus ta California Ülikooli Los Angeleses etnograafiat ja antropoloogiat õppima. Kuna tal polnud raha õppemaksuks, jätkas ta peagi töötamist viinapoe müüja ja taksojuhina. Antropoloogiaõpingud viisid Carlose Mehhikosse pikkadele välitöödele. Üha sagedamate retkede tõttu katkes abielu Margaretiga. Siiski adopteeris ta Margareti poja Charles Jamesi.

Castaneda sai California Ülikoolist Los Angeleses doktorikraadi antropoloogias 1973. aastal.

1968. aastal avaldas Carlos Castaneda esimese raamatu don Juani õpetuste seeriast: "The Teachings of don Juan: A Yaqui Way of Knowledge". Kuigi paljud on pidanud don Juani ehk Juan Matust puhtkirjanduslikuks kangelaseks, on Castaneda raamatutel olnud suur mõju terve põlvkonna inimeste maailmapildi kujundamisel.

Keegi ei tea, kas maailma kuulsaim šamaan don Juan on Carlos Castaneda väljamõeldis või mitte. Vaatamata don Juani ja tema õpetuste populaarsusele ei ole temast ühtegi fotot ega helilinti.

1973. aastal kuulutati Castaneda teosed võltsinguks. Castaneda kadus üldsuse vaateväljalt, elas eraklikult ega vastanud kriitikale. Oma poja ja naisega katkestas ta samuti suhted ja elas koos kolme “nõia” Carol Tiggsi, Florinda Donner-Grau ja Taisha Abelariga Los Angeleses. Raamatus “Jõu teine ring” lasi Castaneda don Juanil põleda valguskehaks. Nõidade rühm pidas salajasi töötubasid, kus õpetasid inimesi energiat saama 25 põlve vanadest indiaanlaste maagilistest sooritustest. Castaneda sooritusi tuntakse tänapäeval kogu maailmas Tensegrity nime all.

1978. aastal kohtus Castaneda Patricia Partiniga, kelle adopteeris 1995. aastal.

1980. aastatel hakkas rühm laienema. Patty mõttel asutati kontsern Cleargreen.

Kuna haigust peeti Tensegrity-rühmades nõrkuseks, ei tohtinud rühma liikmed arsti poole pöörduda. 1997. aastal haigestus aga Castaneda ise maksavähki. Tema haigust peeti suures saladuses.

Aprillis 1998 Carlos Castaneda suri, tema naiskaaslased, nende hulgas ka Cleargreeni tollane president Amalia Marquez, alias Talia Bey, kadusid jäljetult. Patricia Partini jäänused leiti 2002. aastal Death Valleyst.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Don Juani õpetused: Yaqui (indiaanlaste) teadmiste tee" ("The Teachings of Don Juan. A Yaqui Way of Knowledge", 1968; eesti keeles 1995 Urmas Lipandi tõlkes)
  • "Eraldiolev reaalsus" ("A Separate Reality: Further Conversations With Don Juan", 1971; eesti keeles 1995 Urmas Lipandi tõlkes)
  • "Teekond Ixtlani (Don Juani õppetunnid)" ("Journey to Ixtlan: The Lessons of Don Juan" 1972; eesti keeles 1999 Markus Vetemaa ja Enn Vetemaa tõlkes)
  • "Jutustused jõust" ja "Jutustus jõust" ("Tales of Power" 1974; ilmunud kaks eestikeelset tõlget)
  • "Jõu teine ring" ("The Second Ring of Power" 1977)
  • "Kotka and" ("The Eagels Gift" 1981; eesti keeles 1995 Urmas Lipandi tõlkes)
  • "Sisemine tuli" ("The Fire From Within: Teachings of Nagual Don Juan" 1984; eesti keeles 1995 Urmas Lipandi tõlkes)
  • "Vaikuse jõud" ("The Power of Silence" 1987; eesti keeles 1995 Urmas Lipandi tõlkes)
  • "Unenägemise kunst" ("The Art of Dreaming" 1993)
  • "Maagilised sooritused" ("Magical Passes: The Practical Wisdom of the Shamans of Ancient Mexico" 1998; aktivistide tõlkeprojekt)
  • "Ajaratas: muistse Mehhiko šamaanid, nende mõtted elust, surmast ja universumist"; "The Wheel of Time", 1998; eesti keeles 2003 Ülle Masingu tõlkes).
  • "Lõpmatuse aktiivne pool" (1999; "The Active Side of Infinity"; aktivistide tehtud eestikeelne tõlge)

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]