Breuil-Cervinia

Allikas: Vikipeedia
Breuil-Cervinia

Breuil-Cervinia (prantsuse keeles Breuil; itaalia keeles: Cervinia) on küla Itaalias Valtournenche vallas. Seal asub tuntud tali- ja suvekuurort Alpides.

Breuil-Cervinia nimi on segu kahest terminist: Breuil, prantsuse keeles, selle koha algne nimi enne turismiasula rajamist, tuletatud Valdôtaini murdest Breuill, mis tähistab soist mägimaastikku, väga levinud toponüüm kogu Aosta orus. ; ja Cervinia, toponüüm, mis anti linnale pärast fašistliku valitsuse otsitud Aosta oru kohanimede itaaliastamise protsessi, viidates Cervinile (pr) või Cervinole (it), Matterhornile.

Breuil-Cervinia asub 2050 m kõrgusel merepinnast Matterhorni jalamil Valtournenche orus ning seda ümbritsevad Jumeaux', Château des Dames'i, Furggeni ja Grandes Murailles. See jagab suusapiirkonda Zermattiga läbi Plateau Rosa liustiku (3500 m).

Suusahooaeg Breuil-Cervinias ei kesta mitte ainult kuus kuud talvel, vaid ka suvel Plateau Rosa liustikul. Theodul Pass asub Breuil-Cervinia territooriumil. Küla poolitab Marmore'i oja.

Breuil-Cervinias toimus 10. detsembril 1977 esimest korda Alpi kuurordi ajaloos naiste mäesuusatamise maailma karikasarja etapp, kui Cielo Alto nõlval võisteldi slaalomis. Võistluse võitis Prantsusmaa suusataja Perrine Pelen, järgnesid tema kaasmaalane Fabienne Serrat ning hooaja üld- ja slaalomi karika võitnud Hanni Wenzel.