Brandon Sanderson

Allikas: Vikipeedia
Brandon Sanderson (2016)

Brandon Winn Sanderson (sündinud 19. detsembril 1975 Lincolnis Nebraska osariigis Ameerika Ühendriikides) on Ameerika fantaasia- ja ulmekirjanik. Tema teosed on ilmunud 35 keeles.[1]

Sanderson on kirjandusmaailmas tuntud 21. sajandi Tolkienina nii oma iseloomuliku kirjutamisstiili kui ka raamatute püsiva kvaliteedi taseme poolest[2]. Nii Sandersoni kui ka kogu tema põlvkonda fantaasiakirjanikke saab kokkuvõtvalt kutsuda Tolkieni lastelaste generatsiooniks. Seda põlvkonda fantaasiakirjanikke iseloomustab ambitsioonikas soov teha midagi uut. Nad ei lisa olemasolevale žanrile väärtust, vaid pakuvad vanemaid fantaasiaeeposi hindavale lugejale lisaks žanrist tulenevatele ootustele midagi üllatavat ja põnevat.[3] Sanderson on eriti tuntud oma keerukate maailmade ja silmapaistvate maagiasüsteemide poolest. Tema maagiasüsteemid on samal ajal fantaasiarikkad ja rangelt loogilised. Neid piiravad reeglid ja teadusest pärinevad seaduspärasused, mis lasevad lugejal jõuda loogilisele järeldusele, kuidas teoses tekkivad konfliktid lahendatakse.[2]

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Sanderson sündis Ameerika Ühendriikides Nebraska osariigis Lincolni linnas. Lapsena Sandersonile lugemine meeldis, kuid aegamisi kaotas ta selle huvi kehvade raamatusoovituste tõttu. See muutus 8. klassis, kui õpetaja andis talle lugeda Barbara Hambly raamatu "Dragonsbane", mis sütitas noores Sandersonis uue huvi ja peagi avastas ta teisigi kuulsaid fantaasia žanri autoreid, näiteks Robert Jordan, Melanie Rawn, David Eddings, Anne McCaffrey ja Orson Scott. [1] Paari aasta pärast tekkis tal suur soov ka ise kirjutamist proovida. Tema esimene katsetus oli 15 lehekülge pikk.[4]

1994. aastal alustas Sanderson õpinguid Brighton Youngi ülikoolis biokeemia erialal. 19951997 tegi ta õppimisest pausi ja tegutses misjonärina Koreas. Hiljem on Sanderson öelnud, et just nende aastate jooksul mõistis ta, et igatseb kirjutamist, mitte keemiat, mille tõttu ta ülikooli naastes eriala vahetas ja hoopis inglise keelt õppima hakkas. Õpingute kõrvalt töötas ta öösiti hotelli valvelauas. Sellest hetkest hakkas ta kirjutamisega tõsisemalt tegelema. Bakalaureuseõpingute ajal suutis ta päeval õppides ja öösel tööpostil kirjutades seitse romaani valmis saada.[1] Kõik tema kirjastustele saadetud käsikirjad lükati aga tagasi kuni 2003. aastani, mil keset magistriõpinguid Sanderson ootamatult Tori kirjastuselt kõne sai, sest ta oli poolteist aastat varem saatnud sinna "Elantrise" käsikirja [1].

2005. aastal tutvus Sanderson Emily Bushmaniga nende ühise sõbra korraldatud pimekohtingul. Paar abiellus 2006. aasta juulis. [1] Neil on kolm poega [4].

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Sandersoni esimene romaan "Elantris" ilmus 2005. aastal. "Elantris" on eraldiseisev eepiline fantaasiaromaan, mis on kaudselt seotud Sandersoni Cosmere universumiga. Loo tegevustik toimub Elantrise linnas, mis oli kunagi jumalate linn, kuhu vaid valitud said elama minna. Kümme aastat tagasi aga kaotasid linnaelanikud neile antud võluvõimed ja linna laastas kohutav haigus. Sellest hetkest peale on Elantrisest saanud karantiinitsoon kõigile nakatunutele. Raamat on võitnud mitmeid auhindu ja ilmunud 20 keeles.[5]

Sandersoni üks kõige populaarsemaid teoseid, "Mistborni" saaga, kuulub laiemasse Cosmere universumisse. Saaga jaguneb neljaks ajastuks, millest kaks on juba lõpetatud sarjad. Esimese ja kõige tuntuma triloogia sündmustik leiab aset alternatiivses keskajas ja teine sari tööstusrevolutsiooni ajal. Ülejäänud kahe ajastu raamatud pole veel ilmunud, kuid plaani järgi peaks üks aset leidma külma sõja ajal ja teine kosmose avastamise ajastul. Ajaperioodide valik on oluline, sest Sandersoni sõnul on teda inspireerinud just neid iseloomustavad hirm ja vastuolud, olgu need siis religioossed, eksistentsiaalsed, tehnoloogilised või sõjalised.[2]

"Mistborn" on (nagu ka paljud teised Sandersoni teosed) eelkõige tuntud oma selge ja rangete reeglitega maagiasüsteemi poolest. Esimeses triloogias jaguneb maagia kaheks: allomancy ja feruchemy. Mõlemad süsteemid põhinevad metallide abil maagiliste võimete omandamisel. Allomancy toetub metallide ja nende sulamite manustamisel kehasse vedelikes sisalduvate osakeste kaudu. Metallidel ja nende sulamitel on väga erinevad võluvõimed. Inimesi, kes suudavad sellel viisil maagiat kasutada, nimetatakse allomancer’iteks, kes omakorda jagunevad kaheks: misting, kes suudab kasutada vaid ühte metalli, ja mistborn, kes suudab kõiki kasvõi ühel ajal kasutada. Feruchemy’st on raamatutes vähem juttu, sest selle kasutajaid on tunduvalt vähem ning selle võimalusi hoitakse enamasti saladuses.[2]

2007. aastal valiti Sanderson lõpetama eepilist fantaasiasaagat "Ajaratas" ("The Wheel of Time"). Sarja varalahkunud autor Robert Jordan jõudis enne surma kirjutada 11 raamatut ja andis sarja õigused üle oma naisele Harriet McDougal Rigneyle. Peale abikaasa surma nägi Rigney Sandersoni kirjutatud järelehüüet ja valis kirjaniku sarja viimast raamatut kirjutama.[6] Kuigi algselt oli plaanitud üks viimane raamat, siis peale Jordani märkmete läbi töötamist otsustas Sanderson, kokkuleppel Jordani lese ja kirjastusega, ühe suure 800 000-sõnalise romaani asemel kolm eraldiseisvat raamatut kirjutada [7].

Eesti keeles on Sandersonil ilmunud kuus romaani. Kirjastuselt Pikoprint ilmusid aastatel 20152017 "Kättemaksjad" kolm raamatut ning kirjastuselt Fantaasia "Taevasselennu" sarja esimesed kolm romaani aastatel 20202022. Noortele suunatud "Taevasselend" on ulmesari, mis räägib tüdrukust Spensast, kes unistab kangelaslikust piloodi ametist keset ohtlikku tulnukatevastast sõda [8]. "Kättemaksjad" on düstoopia sugemetega ulmesari, mis jutustab peale taevast sähvatust ülivõimed omandanud inimeste ehk Eepikute ning nende diktaatorlikule režiimile vastuhakkajate ehk Kättemaksjate võitlusest [9].

Ilmunud teosed [10][muuda | muuda lähteteksti]

Cosmere[muuda | muuda lähteteksti]

Salajased projektid[muuda | muuda lähteteksti]

Graafilised romaanid[muuda | muuda lähteteksti]

Cytoverse[muuda | muuda lähteteksti]

"The Reckoners"[muuda | muuda lähteteksti]

"Alcatraz Versus the Evil Librarians"[muuda | muuda lähteteksti]

"The Wheel of Time"[muuda | muuda lähteteksti]

Veel[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti keeles ilmunud teosed[muuda | muuda lähteteksti]

"Taevasselennu" sari[muuda | muuda lähteteksti]

"Kättemaksjate" sari[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Sanderson, Brandon. 2009c. About Brandon. Brandon Sanderson. https://www.brandonsanderson.com/about-brandon/. (7 April, 2024).
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Caballero Gutiérrez, Bryan. 2023. The Rise of a New Genre: Dystopian Fantasy in Brandon Sanderson’s The Final Empire. Unpublished BA Thesis. University of Valladolid, Valladolid, Spain. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/63794. (7 April, 2024).
  3. Loide, Triin. 2020. Brandon Sanderson: postmodernism fantaasiakirjanduses. Reaktor, 101: 56-64.
  4. 4,0 4,1 Christensen, Danielle. 2022. Brandon Sanderson, author of ‘Mistborn,’ talks faith, family, and his writing process. LDS Living. https://www.ldsliving.com/the-way-of-the-cosmere-king-how-brandon-sanderson-rose-to-the-top-of-the-fantasy-world/s/11106. (7 April, 2024).
  5. Sanderson, Brandon. 2009b. STANDALONES. Brandon Sanderson. https://www.brandonsanderson.com/standalones-cosmere/. (7 April, 2024).
  6. Wilcox, Brad. 2008. Completing a world left unfinished. Los Angeles Times. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2008-dec-03-et-wheel3-story.html. (7 April, 2024).
  7. Golder, Dave. 2013. Interview: How Brandon Sanderson Ended The Wheel Of Time. gamesradar. https://www.gamesradar.com/interview-how-brandon-sanderson-ended-the-wheel-of-time/. (7 April, 2024).
  8. Sanderson, Brandon (2020). Taevasselend. Kirjastus Fantaasia.
  9. Sanderson, Brandon (2015). Terassüda. Eesti: Pikoprint.
  10. Sanderson, Brandon. 2009a. BOOKS & ART. Brandon Sanderson. https://www.brandonsanderson.com/books-and-art/. (7 April, 2024).