Biwa järve 8 nägu

Allikas: Vikipeedia
"Biwa järve 8 nägu"
Žanr draamafilm
Režissöör Marko Raat
Stsenarist Marko Raat
Operaator Sten-Johan Lill
Helilooja Jakob Juhkam
Peaosades Elina Masing
Monteerija Jaak Ollino jr
Kunstnik Kristina Lõuk
Produtsent Ivo Felt
Dora Nedeczky
Mark Lwoff
Tootja Allfilm
Levitaja Acme Film
Film Republic (Suurbritannia)
Aasta 2024
Esilinastus 31.01.24, International Film Festival Rotterdam, Holland
Kestus 125 minutit
Riik Eesti
Keel eesti
Eelarve 1 440 000 eurot
IMDb profiil
Sissekanne Eesti filmi andmebaasis

"Biwa järve 8 nägu" on 2024. aasta jaanuaris esilinastunud Eesti mängufilm, mille aluseks on saksa japanofiili Max Dauthendy 1911. aastal ilmunud samanimeline raamat.

Filmist[muuda | muuda lähteteksti]

Linateos tõlgib vanad Jaapani armastuslood Peipsi külakogukonna igatsuste ja ihade keelde. Filmi peategelaste hingeseisundit vaadatakse läbi kaheksa idamaise poeetilise motiivi: koju pöörduvad purjekad, ehapuna, esimene lumi, öine vihm, sügisene täiskuu, templikell, ootamatu tuuleiil, metshanede äralend. Need ilusa kurbuse motiivid raamivad kaheksat omavahel põimuvat julma, ennast ja teisi hävitavat armastuslugu.

Film on otsekui utoopia, kus mõisted nagu "ühiskond" ja "kultuur" kaotavad oma ajaloolise tähenduse ning muutuvad amorfseks, võttes just sellise kuju või vormi, nagu parajasti vaja. Tegelased arendavad pigem dialoogi vaataja siseilmaga kui omavahel. Vaatajasse ei jäeta tühimikku, vaid talle antakse võimalus terviktunde tekkimiseks, kui purjekad pöörduvad jälle minekule, vihmasadu lakkab, kellamäng lõpeb, tuuleiilid annavad järele, noorkuu tõuseb taevasse, ehapuna pöördub loojangule, lumi hakkab sulama ja metshaned tulevad koju, millest ilma selle filmita ei pruugigi teadlik olla.

Filmi loomise aluseks oli režissööri huvi arhailiste mõtlemisviiside vastu: maagiline mõtlemine, mütoloogiad, pärimus, kõik ürgsed tekstid kas algkujul või muinasjuttudeks töödelduna. Linateose materjal põhineb universaalsel maagilisel mõtlemisel – et kõik asjad maailmas on omavahel vahetult seotud.

Filmi tootmist finantseerisid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Soome Filmi Instituut, Soome telekanal YLE ja Tartu Filmifond.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

ja teised.

Festivalid, auhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Osalemine, IFFR - International Film Festival Rotterdam (Holland) 2024, Programm: Harbour
  • Osalemine, D’A – Barcelona Film Festival (Hispaania) 2024[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]