Balti Keskkonnafoorum

Allikas: Vikipeedia
Balti Keskkonnafoorumi logo

Balti Keskkonnafoorum (lühend BEF) on mittetulunduslik keskkonnaorganisatsioon (MTÜ) Eestis, mille eesmärgiks keskkonnateadlikkuse tõstmine, keskkonna- ja looduskaitse propageerimine ning keskkonnaalase juhtimise edendamine. Balti Keskkonnafoorumi missioon on tuua kokku ja pakkuda ekspertnõu Eesti inimestele, ettevõtetele, teadusasutustele ja ametkondadele, tekitades nii ühiskondlikku dialoogi ning suurendades huvirühmade keskkonnateadlikkust.

Balti Keskkonnafoorumi (Baltic Environmental Forum, lühend BEF) asutasid 1995. aastal Balti riikide ja Saksamaa keskkonnaministeeriumid ning Euroopa Komisjon eesmärgiga projektipõhise tegevuse kaudu tugevdada Balti riikide keskkonnaasutuste koostööd. Võrgustiku aktiivse tegevuse jätkamiseks asutas BEFi meeskond 2003. aastal Lätis, Eestis, Leedus ja Saksamaal mittetulundusühingud. Ühiste eesmärkide ja tegevustega MTÜd moodustavad “BEF Grupi". BEF Grupi liikmed viivad üheskoos läbi projekte eelkõige Läänemere piirkonnas, mis on BEF Grupi tegevuse sihtala. Lisaks valdavalt rahvusvahelistele koostööprojektidele tegutseb iga MTÜ ka oma riigi tasandil.

Alates 2013. aastast on BEF Eesti Keskkonnaühenduste Koja (EKO) liige.

Tegevusvaldkonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Balti Keskkonnafoorum tegutseb peamiselt projektipõhise vabaühendusena. BEF on aastate jooksul kirjutanud ja teostanud kümneid rahvusvahelisi ja riigisiseseid projekte. Samuti pakub BEF koolitusi, konsultatsioone, seminaride korraldamise ja projektide kirjutamise teenust. BEF on välja andnud ka käsiraamatuid ja infomaterjale.

Balti Keskkonnafoorumi tegevusvaldkonnad hõlmavad järgmisi teemasid:

  • tarbijateadlikkus ja keskkonnahoidlik käitumine;
  • kemikaalialane teadlikkus ja ohutus;
  • looduskaitse (ökosüsteemiteenused, liigirikkus, elupaikade säilitamine ja taastamine);
  • kliimamuutuste leevendamine ja mõjudega kohanemine;
  • säästev linnaline liikuvus;
  • ohtlikud ained veekeskkonnas ja veemajanduskavad;
  • keskkonnakorraldus.

Edukad projektid[muuda | muuda lähteteksti]

NonHazCity eesmärgiks on vähendada saasteainete sattumist Läänemerre ja selle ümbrusse ning tutvustada meie poolt iga päev kasutatavates toodetes olevaid ohtlikke aineid. Rohkem infot projekti kodulehel: thinkbefore.eu.

SUMBA eesmärgiks on liikumisviiside sujuv ühitamine, milles on kombineeritud erinevad liikumisvahendid ja -võimalused, jalgrattast autojagamisteenuseni. Liikumisviiside ühitamise soodustamine aitab muuta transpordisüsteemi atraktiivsemaks ja keskkonnasõbralikumaks. Projektis loome ja katsetame vahendeid, mis aitavad linna- ning transpordiplaneerijatel hinnata ja planeerida liikumisviiside ühitamise lahendusi ning neid arengukavadesse ja poliitikatesse integreerida. Rohkem infot projekti kodulehel: sumba.eu

LIFE UrbanStorm eesmärk on vähendada Eesti linnade haavatavust kliimamuutuste mõjule ning tõsta linnade suutlikkust leevendada paduvihmadest tingitud üleujutusi. Rohkem infot projekti kodulehel: https://urbanstorm.viimsivald.ee/

Teenused[muuda | muuda lähteteksti]

Keskkonnaseminarid[muuda | muuda lähteteksti]

Balti Keskkonnafoorum on tuntud professionaalsete keskkonnaalaste ürituste korraldajana. Aastate jooksul kujunenud head suhted erinevate ühiskonnagruppidega ning BEF-is töötavad oma valdkonna eksperdid tagavad alati kõrgetasemelised üritused nii sisult kui korralduslikult. Korraldatud on nii riigisiseseid kui ka rahvusvahelisi seminare.

Konsultatsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

BEF pakub konsultatsiooniteenust kemikaaliohutuse tõstmiseks ettevõtetes. BEFi eksperdid aitavad viia ettevõttes ohtlike kemikaalide käitlemise õigusaktidega vastavusse ning annavad soovitusi, kuidas vähendada kemikaalidest ja tootmisprotsessidest tulenevaid keskkonna- ja tervisemõjusid.

Koolitused[muuda | muuda lähteteksti]

Balti Keskkonnafoorumi üheks prioriteetseks valdkonnaks on kemikaaliriskide juhtimise alaste koolituste korraldamine. Eesmärgiks on tõsta nii ametiasutuste, ettevõtete kui ka tarbijate teadlikkust ning suutlikust. BEFi eksperdid on läbi viinud palju seminare ja koolitusi kemikaalidega seotud riskidest ja nende haldamisest, kemikaaliohutusest ja sellealastest õigusaktidest (REACH, CLP, kemikaaliseadus, veeseadus jt) nii ametiasutustele kui tööstusettevõtetele.

Projektide kirjutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Projektipõhiselt toimetava MTÜ-na on BEF aastate jooksul kirjutanud kümneid projektitaotlusi nii endale kui ka tellimustena. Lisaks konsultatsioonidele ja projektitaotluse kirjutamisele aitavad BEFi eksperdid leida ka sobiva rahastusallika ja partnerid. Vajadusel pakub BEF abi projekti juhtimisel ja aruandlusel.

BEFil on edukas kogemus järgmiste rahastajatega:

Kliimakavade koostamine[muuda | muuda lähteteksti]

Balti Keskkonnafoorum nõustab kohalikke omavalitsusi kliimakavade koostamisel. BEF on osalenud kliimakavade kirjutamises, erinevates kliimamuutustega kohenemise strateegiate koostamises ning omab pikaajalist kogemust mahukate projektide koostamises ja hilisemas rakendamises. BEF vastutas kliimamuutustega kohanemise tegevuskava koostamise eest Tallinna säästva energia ja kliimamuutustega kohanemise tegevuskava loomisel ning viis läbi ehitiste alamvaldkonna analüüsi ja meetmekava koostamise Eesti taristu ja energiasektori kliimamuutustega kohanemise strateegias.

Allikas[muuda | muuda lähteteksti]