Austria neutraliteedideklaratsioon

Allikas: Vikipeedia

26. oktoobril 1955 võttis Austria parlament vastu riigi neutraliteedideklaratsiooni, mis lisati riigi põhiseadusesse.

Peale teist maailmasõda anšluss annulleeriti ning Austria jagati võitjariikide - Ameerika Ühendriikide, Nõukogude Liidu, Suurbritannia ja Prantsusmaa vahel okupatsioonitsoonideks. Austria liidukantsler Julius Raab oli pidanud läbirääkimisi Nõukogude Liiduga riigi iseseisvuse taastamise osas alates 1953. aastast. 8. veebruaril 1955 koostas Nõukogude Liidu välisminister Vjatšeslav Molotov plaani Austria iseseisvuse taastamiseks, millega esitati Austriale kolm nõudlust:

  • neutraalne välispoliitika;
  • teiste riikide sõjaväebaaside rajamise keeld;
  • garantii uue anšlussi vastu.

15. mail 1955 kirjutasid Austria ja võitjariigid alla Austria riigilepingule, mis jõustus 27. juulil ja 25. oktoobril 1955 lahkusid Austriast lõplikult võitjariikide sõjaväed. Järgmisel päeval võttis Austria parlament vastu neutraliteedideklaratsiooni.

Neutraliteedist on saanud Austria identiteedi tähtis osa. Riik liitus 1995. aastal NATO rahupartnerlusprogrammiga alles pärast seda, kui Venemaa oli seda teinud. Austria on ka osalenud Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni rahutagamis- ja humanitaarmissioonidel Kosovos, Bosnia ja Hertsegoviinas ja Liibanonis.

Alates 1965. aastast on 26. oktoober Austrias riigipüha (Nationalfeiertag).

Originaaltekst[muuda | muuda lähteteksti]

(1) Zum Zwecke der dauernden Behauptung seiner Unabhängigkeit nach außen und zum Zwecke der Unverletzlichkeit seines Gebietes erklärt Österreich aus freien Stücken seine immerwährende Neutralität. Österreich wird diese mit allen ihm zu Gebote stehenden Mitteln aufrechterhalten und verteidigen.
(2) Österreich wird zur Sicherung dieser Zwecke in aller Zukunft keinen militärischen Bündnissen beitreten und die Errichtung militärischer Stützpunkte fremder Staaten auf seinem Gebiete nicht zulassen.

Tõlge[muuda | muuda lähteteksti]

(1) Oma iseseisvuse väliseks kaitseks kuulutab Austria omal vabal tahtel välja oma igavese neutraliteedi. Austria kaitseb seda kõikide võimalike vahenditega.

(2) Nende eesmärkide tagamiseks ei liitu Austria tulevikus sõjaliste allianssidega ja ei luba oma territooriumile asutada teiste riikide sõjaväebaase.