Asien

Allikas: Vikipeedia

Asien (eesti keeles 'Aasia') oli natsionaalsotsilaismiaegse Saksamaa riigimehe Hermann Göringi käsutuses olnud erirongi esimene salanimi, millega tema ja tema kaaslased sõitsid Teise maailmasõja ajal.

Salanime "Asien" kandis erirong 1. septembrist 1939 kuni 31. jaanuarini 1943. Göring sõitis selle rongiga Berliini ja oma peakorterisse Jägerhofi (Rastenburg, Ostpreußen) ning ka oktoobris 1940 La Manche'i.

Rong koosnes 15 vagunist. Göring aga kasutanud Salonwagen 10205-e ja 1940. aastast Salonwagen 10215.[1] Asieniga liikus kaasa 14 vagunist, hiljem 22 vagunist, koosnev eelrong, millega liikus Göringi kaaskond ja saatepersonal ja üks vagun sõidukite transportimiseks.

Kui rongiga parasjagu ei sõidetud, oli Asien harilikult Potsdamis Bahnhof Wildparki raudteejaamas Luftwaffe-juhtstaabi alal.

Alates 1. veebruarist 1943 kandis erirong nime "Pommern 1" ja saaterong nimetati "Pommern 2-ks".

Märkused[muuda | muuda lähteteksti]

Ühe allika kohaselt paiknes selles rongis ka tema vürstlik garderoob, sealhulgas arvutud univormid, tsiviilülikonnad, nahkvammus, siidist ja brokaadist hommikumantlid. Ka mõõkmõõgad, ülakud ja ordenid ning aumärgid reisisid temaga kõikjale. Rongis oli ka vannituba. Kuniks riigimarssal vanni võttis ja hommikust sõi, tuli rong seisata. Selleks tuli terved rongitee lõigud vahel seisata ja nii seisid tema ihuvajade taga nii transpordirongid, laatsaretirongid kui ka põgenikerongid. [2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eitel Lange: Der Reichsmarschall im Kriege : Ein Bericht in Wort und Bild. Stuttgart 1950, S. 55-61, beschreibt den Zug und berichtet als Augenzeuge über dessen Nutzung durch den „Reichsmarschall“.
  2. Unterwegs mit Görings Sonderzügen, 8. Dezember 2015

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Selles artiklis on kasutatud saksakeelset artiklit de:Asien (Zug) seisuga 10.10.2017.