Arutelu:Tiib (täpsustus)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
  • Kas veealune tiib on ka tiib ? suwa 14. september 2008, kell 18:34 (UTC)

Ei taipa, millega seoses seda küsid? Kas majal on tiib? või uksel? või klaveril? - Ahsoous 14. september 2008, kell 18:48 (UTC)

Eri:WhatLinksHere/Tiib hakkab kogunema juba ja mõtlen,
kas artiklis tiib peaks/võiks olla ka juttu nt America's Cupi
IACC-klassi purjejahtide veealuse raskuskiilu tiibadest
nagu nendel piltidel? ja siin ka
või peaks rääkima ainult õhuasjade/lindude tiibadest?
suwa 14. september 2008, kell 18:56 (UTC)
Eks siin tuleb ilmselt täpsustusleht nii ehk naa teha, Tallinnast Soome ka ju sõidetud, ning vormelitel (ja muudel maasõidukitel) need ju ka olemas, ja kui nii võtta siis ka näiteks vahtralgi on tiivad. - Ahsoous 14. september 2008, kell 19:12 (UTC)
seega iw inglise vaste oleks en:Wing ja samas kataks ka
en:Airfoil, en:Hydrofoil, en:Angle of attack, en:Wing shape optimization, en:Swept wing, en:Downforce, jne?
suwa 14. september 2008, kell 19:30 (UTC)
See artikkel peaks ikka olema lindude, nahkhiirte ja putukate, võib-olla ka inglite tiibadest. Täpsustusleht küll, aga mitte selle pealkirja all. Andres 14. september 2008, kell 19:37 (UTC)
(sõjaline külg on ka sellel sõnal juures ja sellest variandist tulenevalt muideks on see ka terminiks näiteks kabemängus) kaldun arvama, et see võiks ikkagi olla kohene täpsustusleht. - Ahsoous 14. september 2008, kell 19:46 (UTC)
Olen selle vastu, sest siin on täiesti selge primaarne tähendus; kõik teised on ülekantud tähendused. Võiks ehk küll ka rääkida sellest artiklis Tiivad, sest minu teada on nad kõigil loomadel paariselundid. Andres 14. september 2008, kell 19:57 (UTC)

def - rõhtjas, keha pikkisuunaga risti asetsev, õhuvoolu tõstejõudu kasutav, külgmine, tavaliselt paaris moodustis looduses, tehnikas kunstis. Võrrelda sarnaste asjadega kui Uim (uimed), Saba, Puri. Inimkonna ajaloos tuntud Asüüria tiivulised lõvid ja veised, Ikaros, Pegasus, Palju tiivulisi jumalaid ja ingleid.

  • tiib looduses - tekkimise järjekorras, putukad, roomajad, linnud, imetajad, dinosaurustel olid, lendoraval ei ole
    • lendkaladel ei ole, kuid uimi kasutab õhus liuglemiseks
  • tiib tehnikas - Leonardo, lennukid, tiivaprofiilid, aerodünaamika, kopteritel
    • kuid ka veesõidukidel ja autodel
  • tiib kultuuris - lippudel, vappidel, sümbolites
  • tiib külgmise osa tähenduses - ehitusel(arhitektuuris), sõjanduses, jms strateegia/taktika mängudes

hm - täienda-paranda siin  :) suwa 15. september 2008, kell 09:02 (UTC)

Problemaatika[muuda lähteteksti]

Enne tegemist ei märganudki selle arutelu olemasolu, kuid siit saab artiklisse panna mitmeid lauseid. Kas artikkel siis jätta bioloogia mõistele, eriti mõiste "tiivad". Või siis suunata siia ka mõiste "tiivad" ja bioloogilisest mõistest rääkida Tiivad (bioloogia), ja jätta see täpsustusleheks--Dj Capricorn 6. veebruar 2009, kell 15:09 (UTC)

Siin tuleks ikka rääkida nendest tiibadest, millega linnud jm loomad lendavad. Seemnetel (seemnistel või mis iganes) võivad ka tiivad olla, neist tuleks eraldi rääkida. Andres 7. veebruar 2009, kell 08:14 (UTC)
Minu meelest ei sobi ainsus ja mitmus eristamiseks. Ka lennukil on mitu tiiba ja ka sõjanduses on mitu tiiba. Igal juhul ei ole lingid praegu korras. Andres 7. veebruar 2009, kell 08:22 (UTC)
nõus; jätame siis märksõna tiib ja tiivad bioloogiale ja ülejäänutele täpsustuleht Tiib (täpsustus)?--Dj Capricorn 8. veebruar 2009, kell 14:46 (UTC)
Jah. Isegi ainult zooloogiale. Andres 8. veebruar 2009, kell 14:52 (UTC)

Tiib ja tiivad[muuda lähteteksti]

Artikkel tiivad on praegu mitmuses. Ma oletan, et sel põhjusel, et üheainsa tiivaga lendavat looma pole olemas. Teisest küljest varvas ja jalg on ainsuses, kuigi üheainsa varbaga looma justkui ka pole (ühe jalaga loom on – tigu). Võib-olla peaks ainsusele teisaldama? Loogiline on ka mõiste "tiib" defineerida ainsuse, mitte mitmuse kaudu. Taivo 8. august 2011, kell 19:39 (EEST)[vasta]

Botaanika mõiste (artikkel veel puudub, aga olgem ettenägelikud) peaks ainsuses olema seda enam, sest okaspuuseemnetel ongi üksainus tiib, kuigi vahtral on näiteks kaks. Taivo 8. august 2011, kell 19:39 (EEST)[vasta]

Tiivad on zooloogias loomade evolutsiooni käigus lendamisorganiks spetsialiseerunud esijäsemed.

See ei kehti putukate tiibade kohta. Artiklis ei ole ka head definitsiooni. Andres (arutelu) 10. november 2014, kell 20:21 (EET)[vasta]

Esimene link läheb hoopiski vapi... Muidu tegelt hakkasin seda linki vaatama hoopiski sellepärast, et see mõiste on sõjandusest ka strateegiamängudes nagu male või kabe kasutusse võetud.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu10. november 2014, kell 20:56 (EET)[vasta]


Heraldika ja arhitektuuri mõiste juures ei ole linki. Andres (arutelu) 31. märts 2017, kell 12:51 (EEST)[vasta]


Kui selle teema pealkirjaks jääb 'Tiib', siis pidagem meeles, jutt on tiivast sellisena üldmõistes, mitte ainult elusolendite tiivast. Heaks eeskujuks on siin ingliskeelne viki (Wing). Pole oluline, kas tiib on bioloogiline või tehislik, aerodünaamika- ja füüsikaseaduste kohaselt on see loodud lendamiseks igal juhul. Näiteks kui me kirjeldame jalga, siis pole oluline, on see bioloogiline või tehislik (ka protees), jalg (samuti lauajalg) on see üldmõistes ikkagi.

Nii bioloogiline kui ka tehislik tiib tekitavad õhus liikumisel ühte moodi tõsteju, nii et selles mõttes pole vahe tegemisel mõtet. Me ei hakka siia alla ju sättima majatiiba, taktikalist tiibhaaret või auto poritiiba - need on ju meil ülekantud mõisted. 82.131.46.8 17. oktoober 2020, kell 17:58 (EEST)[vasta]


"püsimist/kandumist"? Mida see tähendab? --Andres (arutelu) 29. oktoober 2023, kell 20:01 (EET)[vasta]