Arutelu:Sugupool

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
See artikkel pakub huvi Vikiprojektile LGBT, mille eesmärgiks on täiustada LGBT temaatilisi artikleid.

Minu meelest võib sõna "sugupool" tähendada ka sex. Parem oleks artikli pealkirjaks panna "sotsiaalne sugu". Andres 7. detsember 2006, kell 07:12 (UTC)

Ma alguses mõtlesin, et paneks selle sotsiaalse soo, aga kui vaadata millist sõna rohkem kasutatakse, siis on kasutusel "sugupool". Sugupoole ja sexi vahe ongi see, et sexi puhul on arves ainult bioloogilised tunnused, aga inimese mõiste on laiem. Ise-enesest mina eelistaksin üldse inglisekeelset "gender", aga kuna ma pole keeleteadlane, siis ei õnnestu mul ka oma ideid keeleteadusesse suruda.--Kinks 7. detsember 2006, kell 14:51 (UTC)
ÕS-i järgi on "sugupool" sama mis "sugu". Vaata ka seda lehekülge, mis on pühendatud soolisele võrdõiguslikkusele. Minu meelest on sealt ilmekalt näha, et sõna "sugupool" abil ei saa bioloogilisel ja sotsiaalsel sool vahet teha. Andres 8. detsember 2006, kell 03:16 (UTC)
Nõustun Andresega, et artikli pealkiri võiks sotsiaalne või ühiskondlik sugu. Kui kehade välisel määratlusel (või hormoonitasemete määramise jms järgi) saab jaotada inimesed meesteks, naisteks ja intersoolisteks, siis sotsiaalne sugu võib olla määratletud nii ühiskondlike rollide, vaatlusel määratud soo ja/või tunnetusliku soo ehk sooidentiteedi põhjal, luues pinnase mitmeteks erinevateks kombinatsioonideks. "Sugupool" eeldab ainult binaarset jaotust (pool ehk jagatud kahega; nt "kolmas sugupool" tundub keeleliselt mulle üsna jabur, "suguveerand" veel enam). Just binaarse jaotuse tõttu on minu arvates "sugupool" lähemal ing. k. terminile "sex" ning jätab selle ka ÕSi definitsioonile lähemale. Panin mõned viited artiklisse siin).
Mida võiks inglise sõna sex veel tähendada kui mitte sugu? Ja mida tähendab see gender? Valju 7. detsember 2006, kell 15:07 (UTC)
Selgituseks vaata sedasama lehekülge, millele ma ülalpool viitasin. Andres 8. detsember 2006, kell 03:16 (UTC)

kui ÕS võrdsustab sugupoole sooga, siis sugupool ei saa kohe kindlasti olla ainult sotsiaalne sugu. Vähemalt eesti keeles.--Hendrix 9. jaanuar 2008, kell 17:41 (UTC)

Sõnal on mitu tähendust. Kolmas tähendus on 'isas- või emasloom'. Andres 10. jaanuar 2008, kell 17:47 (UTC)

Sugupoolte arv[muuda lähteteksti]

Ajaloo rubriik loetleb hetkel vaid üle kahe sugupoolega ühiskondi. Ilmselt on need erandid. Peaks ka kirjutama kahe sugupoolega ühiskondadest. Hetkel võib jääda mulje, et neid polegi. Minnekon (arutelu) 22. detsember 2022, kell 10:14 (EET)[vasta]