Arutelu:Statiinid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia


Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 7. juuli 2013, kell 04:25 (EEST)[vasta]

Palun täpsustada[muuda lähteteksti]

Pooldan malli Siin tutvustatakse ravimit või ravimeetodit, kuid kirjutatu pole arstlik nõuanne ja see ei asenda arsti konsultatsiooni. Vikipeedia ei vastuta iseravimise tagajärgede eest. . lisamist (teadustatud konsensuse põhimõtte kaudu) ning kõrvaltoimete täpsustamist, kuna mulle tundub (lugedes), et ainete klass on nii loom- kui inimkatsetes näidanud, et omab teratogeenset toimet (vt teratogeenid) ja fertiilses eas naistele ei soovitata :

Die australische Arzneimittelbehörde hat 2005 alle Statine von der Schwangerschaftskategorie C in die strengere Kategorie D umgeteilt. Damit werden publizierte Beobachtungen umgesetzt, dass Statine nicht nur im Tierversuch, sondern auch beim Menschen teratogene Wirkungen gezeigt haben, da Cholesterin ein essentieller Baustein für die fetale Entwicklung ist. Frauen, die schwanger sind, sollten demnach keine Statine mehr nehmen. In Deutschland sind Statine seit der Markteinführung für Schwangere als kontraindizierteingestuft.

  • Lisaks kõhuvalule ja seedehäiretele võivad nimetatud ravimid suurendada riski ka suhkurtõve tekkeks...

Soovimatud kõrvaltoimed võivad olla ka leukopeenia, trombotsütopeenia, allergiline reaktsioon, anafülaksia, hüpoglükeemia, hüperglükeemia, psühhiaatrilised häired, depressioon, peavalu, nägemishäired (sealhulgas kahelinägemine), kõrva ja labürindi kahjustused, südame häired, stenokardia, müokardiinfarkt, arütmia (sealhulgas bradükardia, ventrikulaarne tahhükardia ja kodade fibrillatsioon), naha õhetus, respiratoorsed, rindkere ja mediastiinumi häired farüngolarüngeaalne valu, ninaverejooks, muutused sooletegevuses (sealhulgas kõhulahtisus ja kõhukinnisus), valu jäsemetes, rabdomüolüüs, müopaatia, neerude ja kuseteede häired, urineerimishäired, nüktuuria, sagenenud urineerimine, impotentsus, günekomastia jne jne... [2]

Mariina 27. august 2013, kell 20:23 (EEST) alias Простота

Täienda/muuda siis kõrvaltoimete alajaotust ja sissejuhatust. Andres (arutelu) 28. august 2013, kell 09:11 (EEST)[vasta]

Tere Andres!

Panin antud artikli hetkel kasutaja Mariina jälgimisloendisse:

  • ravimite kõrvaltoimete kohta püüaksin luua (kui võimalik) kava elundkondade kaupa (jah, võib ju arvata ja tunduda, et mulle on see lihtsam kuna olen ju osaliselt komplekteerinud ka artiklit kolesterool)
  • ravimite kõrvaltoimed põhinevad kindlatel uuringutel ja need tuleks siis vastavalt näituseks ka minu poolt läbi töötada- ravimi-uuringute alustamiseks viiakse läbi teatavad protseduurid näituseks ei kaasata paljudesse ravimiuuringutesse südamehaigeid (endid) jne aga siin avitab vast kui linksuda neile uuringutele (jälle kui võimalik)
  • ravimite eesmärk on paljudele vast tuttav ja ma ei eitagi, et need on paljude inimeste jaoks elupäästvad
  • aga leian, kuidas see põhimõte oligi tõenduspõhise meditsiini kaudu: informeeritud nõusolek-

[3] ...

Mariina 28. august 2013, kell 09:51 (EEST) alias Простота