Arutelu:Rehepapp (Kivirähk)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

õs annab sõna rähk käänamise rähk, räha, rähka --Dj Capricorn 26. juuli 2007, kell 18:31 (UTC)

Nii käänatakse mõnikord küll. Perekonnanimesid vüib ka teistmoodi käänata. Andres 26. juuli 2007, kell 18:44 (UTC)
Kirjanikuhärrat käänatakse reeglina ikka Kivirähk-Kivirähu.--WooteleF 16. veebruar 2009, kell 17:02 (UTC)

Sisukokkuvõtte varasem redaktsioon:

Romaan räägib eestlaste raskest elust ja olust novembrikuu 30 päeva vältel. Talurahva vaesus paneb nad varastama mõisast ning ära ei öelda ka oma ligimese riisumisest.

Talurahvas otsib alatihti abi rehepapp Sanderilt, kes on kogenud ja tark mees. Rehepapp suudab kavalate võtetega inimestest eemale ajada haiguseid ja halbu jõude.

Andrus Kivirähk on romaanis elustanud mitmed talurahvauskumustes elavad fantastilised tegelased, nagu kratid, tondid, libahundid, kodukäijad ja ka Vanapagan ise, kes talurahvalt verd võttes elustab taluperemeeste kratte, kelle peamiseks ülesandeks on peremehele kokku krabada varandust ja toidupoolist.

Ühtlasti läbib raamatut armastusliin, mis kõneleb, kuidas mõisaperre tuleb noor imeilus paruness, kellesse lootusetult armub kubjas Hans. Kupja lootusetule armastusele pakub tuge lumememmest kratt, kes Hansule räägib lugusid keskaegsetest rüütlitest. Hansu abituid õhkamisi mõisa aia taga jälgib Räägu Reinu tütar Liina (kes on ennast moondanud libahundiks), kes omakorda armub Hansusse.

Rehepapp ja nõid Minna võtavad oma ülesandeks kubjas ja Liina kokku viia. Läbi sekelduste hukkub nõid ja Vanapagana küüsi langeb kubjas Hans, kelle nina koos kaelaga pööratakse teisi pidi. Kupja surmast teada saanud Liina üritab end uputada, kuid ta päästetakse, misjärel Liina lepib oma vihatud kosilase Õuna Endliga naituma.

Andres 25. mai 2008, kell 18:46 (UTC)

Inglise keelelink oli ümbersuunamine, võtsin maha. Keegi Jac16888 (nähtavasti eesti kirjanduse hea tundja) oli seal otsustanud "non notable novel, redirect to Andrus Kivirähk". – Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas 85.253.174.28 (arutelukaastöö).


Lätis on kirjutatud bakalaureusetöö "Ļaunie gari Andrusa Kivirehka romānā „Rijkuris jeb Novembris" ("Kurjad vaimud Andrus Kivirähi romaanis "Rehepapp ehk November"): https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/26272 Velirand (arutelu) 4. september 2021, kell 01:19 (EEST)[vasta]