Arutelu:Pythagoras

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Pole sugugi kindel, et Pythagoras Pythagorase teoreemi avastas, veel kahtlasem on, et ta selle tõestas. Pütaagorlastel oli kombeks omistada kõik oma saavutused Pythagorasele. Ammugi on vaieldav see, mis oli Pythagorase tähtsaim saavutus. Vast ikka see, et ta krotonlastele nii suurt muljet avaldas ja enda ümber nii palju õpilasi koondas ja pütaagorlaste koolkonna rajas. Andres 17:29, 10 Jan 2005 (UTC)

Pythagorase teoreemi tunti ja kasutati juba Vanas Egiptuses ja Babüloonias, kuid seal ei osatud seda tõestada. Minu arvates võiks teoreemi tõestajaks küll Pythagorast nimetada, kui juurde lisada, miks see päris kindel ei ole, kuid mingil juhul ei avastanud ta seda teoreemi. Taivo 17:49, 10 Jan 2005 (UTC)

Teoreem on P. meie ajal tuntuim saavutus, ehkki omal ajal (ja õigupoolest pikemas perspektiivis ka tänini) oli märksa olulisem pytagoreism kui filosoofilis-religioosne õpetus. Teoreemi omistavad talle antiikallikad, mille autentsuses võib kyll kahelda, ent sellist asja on nii või teisiti äärmiselt raske kontrollida; nimetus on igal juhul traditsiooniline. Valemit kasutati muidugi juba varem. --Oop 23:53, 10 Jan 2005 (UTC)

Peale teoreemi peaks vist ka tähtsate saavutuste hulka lugema ta heliredeli/pillide häälestussüsteemi. Seda kasutati siiski truult terve keskaja vältel ennekui tempereeritud häälestus võitu sai. Iseasi muidugi kas ta ise ikkagi oli see algautor või polnud, aga tema nimega seda seostatakse. KS 00:30, 11 Jan 2005 (UTC)

Eks neid temanimelisi asju ole mitu ja mitu. Tulebki kasutada pehmeid määratlusi nagu "meie ajal tõenäoliselt tuntuim" jne. --Oop 00:58, 11 Jan 2005 (UTC)

Just leidsin yhe nimekaimu, kes oli kunstnik umbes samal ajal. Peaks ka viitama. --Oop 00:30, 13 Feb 2005 (UTC)

Diogenes Laertios nimetab igale enam-vähem filosoofile mitu nimekaimu. Enamasti neist rohkem teada ei ole kui see paar sõna, mida Diogenes ütleb.
Diogenes ütleb umbes nii: "Ja umbes samal ajal oli üsna lähestikku neli Pythagorase-nimelist meest. Üks oli krotonlane, mees, kes sai türannivõimu; teine oli phlialane (?), maadlejate treener, nagu mõned ütlevad; kolmas oli zakynthoslane; neljas oli meie filosoof (...). Mõned kinnitavad ka, et oli veel üks Pythagorase-nimeline mees, kujur Rhodoselt (Rhegionist?), keda arvatakse olevat rütmi ja proportsiooni esmaavastaja; ja veel üks oli Samose kujur; ja veel üks oli oraator, hea maineta; ja veel üks oli arst, kes kirjutas traktaadi stsilladest (?) ja ka mõned kirjutised Homerosest; ja veel üks oli mees, kes kirjutas doorlaste asjade ajaloo, nagu Dionysios ütleb."
Teistest allikatest:
Antiikallikate (Diogenes Laertios, Plinius) järgi oli kaks Pythagorase-nimelist kujurit, üks Rhegionilt, teine Samoselt, kes olid kaasaegsed ja ühesuguse välimusega.
Samoselt oli pärit kujur Pythagoras, Delfi Iniochose looja.
Rhegionilt oli pärit kujur Pythagoras, Rhegioni Klearchose õpilane ja Sostratose õpetaja. Ühel signatuuril Olümpia jalamil ta nimetab end samoslaseks, kuid ta õppis ja töötas Itaalias Rhegionis.
Tänapäeval neid üldiselt samastatakse. Nähtavasti rändas ta Samoselt Rhegioni. Aastal 494 eKr rändas rühm samoslasi Zankle-Messanasse ning hakkasid Rhegioni Anaxilase alamateks, nagu teatab Herodotos.
Akme umbes 475–450 eKr, nähtavasti esimesel poolel. Ta oli Myroni ja Polykleitose kaasaegne ning võistles nendega sportlaste kujutajana.
Pole teada ühtki tööd ega selle koopiat, mis kuuluks kindlalt talle, nii et tema kuulsus põhineb nende ütlustel, kes on tema töid näinud ja nimetanud. Säilinud pole ka koopiaid. Olümpiavõitja Euthymose kuju jalamil on küll Samose Pythagorase nimi. Ta kujutas peamiselt sportlasi ning tema tööd on vaheaste arhailise ja klassikalise stiili vahel. Ta olevat olnud esimene, kes kujutas juukseid, veresooni ja lihaseid loomutruult ning esimene, kes taotles skulptuuris rütmi ja sümmeetriat. Pliniuse järgi kujutas ta esimesena kõõluseid ja veresooni ning pööras tähelepani juustele.
Tema tööde seas oli poksija, Lokroist pärit Euthymose portree, mis pandi üles pärast tema kolmandat olümpiavõitu 472 eKr. Talle omistati ka teisi olümpia- ja püütiamängude võistlejate kujusid, lüüra saatel laulva mehe kuju ning Pythonit Delfis vibust laskva Apolloni kuju. Talle kuulub Philoktetese kuju, mis on mätkimisväärne valu kujutamise poolest; lombaka mehe kuju Sürakuusas olevat kutsunud vaatajates esile kaastunde; Teeba kitarood Kleoni kuju; Europe ja sõnn; Ereokles ja Polyneikes; tiivuline Perseus.
Kõik tema kujud olid pronksist.
Nähtavasti võiks teise artikli pealkirjaks olla "Pythagoras Rhegionist". Filosoof Pythagorast hüütakse ka Pythagoraseks Samoselt.
Meie Vaga ütleb tema kohta: "Pythagoras Rhegionist oli arvatavasti Kalamise kaasaeglane ja töötas mitmel pool Kreekas. Tema stiili arvatakse ära tunda võivat Delfis leitud vankrijuhi kujus." Andres 04:09, 13 Feb 2005 (UTC)
Siis võiks ehk pigem olla Pythagoras (skulptor) (või "kujur"?), kuna on natuke imelik panna pealkirjaks "Rhegionist" ja all kuulutada et äkki ikkagi ei olnud Rhegionist. Siis on ka loogiline pealkiri juhuks, kui nt aasta pärast peaks selguma, et oli kaks, mitte yks. --Oop 08:24, 17 Feb 2005 (UTC)
Teda hüütakse "Pythagoras Rhegionist", sest ta õppis seal. Lisanimi ei tähenda alati sünnikohta. Kuigi peetakse tõenäoseks, et ta sündis Samosel, ei öelda "Pythagoras Samoselt" juba sellepärast, et filosoof Pythagoras oli ju samuti Samoselt. Kui peaks selguma, et oli kaks kujur Pythagorast, siis ju ei ütle "Pythagoras (kujur)" enam midagi. Sellepärast arvan, et Pythagoras Rhegionist on sobiv pealkiri: teda nimetatakse praegu nii. Kui ta peaks uue nime saama, siis võib ju ka pealkirja muuta. Andres 08:39, 17 Feb 2005 (UTC)

Sünnidaatumid ei saa ilmselt kindlad olla --Dj Capricorn 28. mai 2007, kell 09:16 (UTC)

Pythagoras oli antiikolümpiamängude kahekordne rusikavõitluse võitja.

Kas jutt on sellestsamast Pythagorasest? Andres 1. oktoober 2007, kell 18:38 (UTC)

Vabandust, ma olen täiesti algaja, ega tea väga toimetamisest või et kuidas märkusi lisada. Tegin kasutaja selleks, et pakkuda välja Pythagorase rusikavõitluse võitja osa maha võtta. Tõepoolest, inglise versioonides on kaks eraldi lehekülge, Pythagoras Samoselt, kes oli filosoof ning Pythagoras Samoselt, kes oli sportlane (ning sündis paarkümmend aastat varem). Samuti pole ma kusagilt mujalt leidnud, et filosoof ise oleks tegelenud võistlusspordiga. Seetõttu, kuni sellele pole vastavat viidet põhjenduseks toodud, arvan, et see osa peaks olema eemaldatud. Tegin praegu selle liigutuse ära RandoKünnapuu 6. oktoober 2016, kell 22.50

Jah, asja teeb raskeks see, et nimi oli laialt levinud. - Melilac (arutelu) 27. mai 2021, kell 19:16 (EEST)[vasta]
Diogenes ei oska rusikavõitlejat nimetada, olümpiavõit on selle Pythagorase eludaatumitega sobiv... Paarkümmend aastat varem sündinud isik ei oleks aastal 588 enam poiste kategoorias võistlema sobinud... Panin sisse tagasi, aga seda probleemi peaks rohkem lahti seletama või sõnastama.Melilac (arutelu) 27. mai 2021, kell 19:24 (EEST)[vasta]
Kui ROKi lehe formaati vaadata, siis ma seda mingiks korralikuks allikaks ei peaks ning on ka pisut kahtlane, kas ükski inimene on isegi üritanud osaleda olümpiamängudel 18 aastat enne iseenda sündi. --Ehitaja (arutelu) 14. jaanuar 2022, kell 10:17 (EET)[vasta]