Arutelu:Punk

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Liikumisest pole siin midagi, väljanägemise järgi on mingi Sex Pistolsi uuskogumiku promomaterjalist. Ehk siis autoriseerimata kasutus. --Oop 17:34, 11 Feb 2005 (UTC)

Minu meelest peaks olema eraldi artiklid punk-ideoloogiast ja punkrokist. Peep 2. oktoober 2005, kell 19.02 (UTC)

osa mille välja jätsin:[muuda lähteteksti]

Punk on individualistliku anarhismi alaliik, subkultuur mis väljendub muusika, filmikunsti, kirjanduse ja kujutava kunsti kaudu.

Punki kui subkultuuri juured on kinni avangardkunstis, selle püüdes maailma šokeerida.


Arvan, et punkliikumise ja punkmuusika eraldamine eraldi artiklitesse on hea mõte. Andres 6. mai 2006, kell 13.41 (UTC)

Jah, muidugi. Taivo 6. mai 2006, kell 14.35 (UTC)
Praegu on nii suur segadus, et ma enam ei orienteeru. Materjal on laiali artiklites punk ja punk rock ning leheküljel arutelu:punk rock. Andres 6. mai 2006, kell 14.39 (UTC)
artiklis punk polnud punkliikumise kohta suurt midagi, isegi korralikku sissejuhatust põhimõtteliselt mitte. kirjutasin uue sissejuhatava lause, kopeerisin muusikast rääkiva osa artiklisse punk rock, toimetasin seda kergelt ja paigutasin kummastki osast rääkiva materjali arutelulehele pealkirja "osa mille välja jätsin" alla. nüüd on keegi pidanud otstarbekaks mingites osades taastada esialgsel kujul artikli punk.
ausalt öeldes ma ei mõista teid.
Keegi meist võis kergesti eksida, sest selles tekstimassiivis on raske orienteeruda. Andres 6. mai 2006, kell 17.32 (UTC)
Kui oleme midagi valesti teinud, siis palun taasta oma redaktsioon. Andres 6. mai 2006, kell 17.33 (UTC)
taastasin. minu meelest ei ole küll sellest materjalist, mis nüüd arutelude all on, midagi kaasa võtta, aga mõtlesin selle aruteludesse alles jätta. John 6. mai 2006, kell 18.27 (UTC)
Üks lause on vähe. See, mis enne, polnud küll suurem asi, ent ma ei ole nõus, et sellest midagi pole kaasa võtta, ja usun, et sellest on rohkem kasu kui ühestainsast lausest. Taivo 6. mai 2006, kell 19.00 (UTC)
üks lause on ilmselgelt vähe, võrreldes näiteks inglise vikipeedia artikliga, aga tegin lihtsalt inglise vikipeedia avalausest tõlke. sissejuhatuseks peaks sobima, rohkem konkreetselt subkultuurist mõtlesin kirjutada hiljem.John 7. mai 2006, kell 06.37 (UTC)

Johni versioon oli niisugune.

Punk on punk rock'iga tihedalt seotud subkultuur.


Mis see punk siis on, kas muusika, liikumine, kunstivool, elustiil või subkultuur? või ideoloogia?
John, mis see on, mis praeguses esituses ei kõlba? Andres 6. mai 2006, kell 19.22 (UTC)
materjal, mis sellel aruteluleheküljel pealkirja "osa mille välja jätsin" all on, on kõik, mis siit artiklist algselt punk rockiga ei seondunud, ülejäänud oli puhtalt muusika kohta. no kurat, isegi esialgne definitsioon on vale. punk ei pea olema seotud anarhismiga en:anarcho-punk. probleem selles et paljusid punkartiklitest siin valitsevad mingid trubetsky anarhistlikud dogmad vms. muusikast tuleks kirjutada mõne lõigu pikkune kokkuvõte artiklist punk rock ja paigutada see omaette alapealkirja alla. Mark Sinkeri ja Sex Pistolsi liikmete Morning Stari tsitaadid pole tingimata nii olulised, Pistolsi oma kuulub võib-olla artiklisse Sex Pistols. vaata ka: anarho-skinheadid peaksid olema artikli anarho-punk "vaata ka" jaotuse all, Eesti punk ja USA punk tuleks integreerida artiklisse punk rock (USA punk suuremal osal sealt pärit ongi), punk rockile peaks olema viide artikli alguses ("muusikastiili kohta vaata")... John 7. mai 2006, kell 06.37 (UTC)
Kuhu tuleks panna need asjad, mis algselt punk rock'iga ei seostunud, kuid mida seostatakse sõnaga punk?
Olen nõus, et muusika kohta käiv ja punkliikumise kohta üldiselt käiv peaks olema eraldi artiklites. Andres 7. mai 2006, kell 07.05 (UTC)
Pakun, et pungist kui muusikanähtusest võiks olla kirjutatud artiklis pealkirjaga punkmuusika. Mulle tundub, et see on levinum sõna kui punk rock, mis on pealegi toorlaen, mida saab kasutada ainult kursiivis (muidu peaks kirjutama kokku või sidekriipsuga ning rock peab nii või teisiti olema kursiivis või siis tuleks kirjutada "rokk"). Ka sõnaraamatud annavad vasteks "punkmuusika". Pole muide kindel, kas punkmuusika on alati rock, aga "punkmuusika" on igal juhul õige. Muide, artikli rock pealkiri võiks olla ka "rokkmuusika".
Näiteks sellel leheküljel on kasutatud nii "punkrock", "punk rock" kui ka "punkmuusika".
Sellega, et muusikast tuleb kirjutada kokkuvõte eraldi alajaotuses suunamisega spetsiaalse artikli alla, olen nõus.
Samuti olen nõus, et seni on Vikipeedias pungist kirjutatud tendentslikult, seostades seda ainult anarhismiga. See tuleneb ühe kasutaja tegevusest, ja teised ei ole selle teemaga tegelnud. Kindlasti tuleb asja parandada.
Kui artikkel on juba küllalt põhjalik või hargnenud põhjalikumateks spetsiaalartikliteks, küllap siis ka need väljatõstetud tsitaadid leiavad oma koha.
Tõenäoliselt tuleb Eesti ja USA pungi või punkmuusika kohta lõpuks ikkagi ka eraldi artiklid kirjutada. Muidu olen Sinu märkustega päri. Andres 7. mai 2006, kell 07.27 (UTC)
Kuidas tuleb eesti keeles kirjutada? Igatahes punk rock küll eesti keel ei ole. Andres 6. mai 2006, kell 19.23 (UTC)


Ja minu meelest eestis naljalt keegi punkmuusikat punkrokiks ei nimeta. Andres 6. mai 2006, kell 19.24 (UTC)
jah, võta sa kinni, kas eesti keeles öeldakse punk rock, punkrock või punk-rock, häälduse järgi aru küll ei saa :) enamasti öeldakse tõesti punk, ka inglise keelest öeldakse muusikastiili kohta sageli lihtsalt punk. vahetegemise mõttes peaks asi olema erineva pealkirja all. pealkiri võib olla ka punk (muusikastiil), punk-rock või punkrock. ise pean ingliskeelset varianti parimaks. John 7. mai 2006, kell 06.37 (UTC)
Vikipeedias on korra kasutatud mõistet punk rock - artiklis muusika mõisteid. John 7. mai 2006, kell 06.47 (UTC)
Soovitan niisiis pealkirja "punkmuusika". Ülejäänud terminitelt tuleks sinna ümbersuunamine. Andres 7. mai 2006, kell 07.27 (UTC)
ise pakuksin alternatiivina välja, et artikkel "Punk" räägiks muusikastiilist ja artikkel "Punk (subkultuur)" subkultuurist, kuna eesti keeles kasutataksegi ilmselt muusikastiili kohta kõige rohkem sõna punk. John 7. mai 2006, kell 11.11 (UTC)
See on mõeldav. Aga pole kindel, kas punk on ainult subkultuur. Sellega paneksime ta liiga üheselt paika. Andres 7. mai 2006, kell 11.20 (UTC)
Minu jaoks tähendab punk eeskätt subkultuuri, alles teises järjekorras muusikastiili. Taivo 7. mai 2006, kell 13.13 (UTC)
(võimalikud) muud tähendused võiksid moodustada täpsustuslehekülje. John 7. mai 2006, kell 11.29 (UTC)
Noh, ma pidasin silmas, et punk on võib-olla ka ideoloogia või liikumine vms. Mulle tundub, et punk pidi mingil kujul enne olemas olema, kui tekkis subkultuur. Võib-olla ma eksin. Andres 7. mai 2006, kell 11.52 (UTC)

Üldiselt on nii, et kui midagi lihtsalt välja tõstetakse, siis see tekitab vastuseisu. Parem oleks kõigepealt alternatiiv valmis kirjutada ja siis alles välja tõsta. Andres 7. mai 2006, kell 07.29 (UTC)


Artiklis Punk ei ole autoriõiguste rikkumist. See lehekülg [1] on kopeeritud Vikipeediast, mitte vastupidi.--82.131.20.226 29. mai 2007, kell 17:15 (UTC)