Arutelu:Nimepäev

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Nimepäevad on mitmete katoliiklike ja õigeusklike riikide traditsioon siduda teatud päevad aastas isikunimedega ning tähistada nende nimede seotust mõne isikuga. See traditsioon on samuti levinud Põhjamaades, eriti Rootsis ja Soomes, kuid ka Eestis. Näiteks Rootsis on 28. jaanuar Karli (või Carli) nimepäev, ning rootslased tähistavad sellel päeval kuningas Carl Gustaf'i ning teiste Karli-nimeliste inimeste nimepäeva.

Ei saa öelda, et "nimepäevad on traditsioon". Tuleb ikka pealkirja "Nimepäev" juurde tagasi minna. Nimepäev on katoliiklastel ja õigeusulistel selle pühaku mälestuspäev, kellega inimene ristimisel on seotud. Protestantidel sellist sidumist pühakuga ei ole. Protestantlikud ja ilmalikud nimepäevad on kalendritegijate poolt erineval viisil kokku pandud ning on seotud eeskätt nimega, mitte pühakuga. Muidugi on arvestatud laialt tuntud pühakute mälestuspäevi. Andres 29. september 2005, kell 20.30 (UTC)
Kirjutasin ümber ja jätsin osa välja. Andres 30. september 2005, kell 08.21 (UTC)

Kui nimepäevakalender teha, kas see peaks olema pühakute nimedega (nagu soomekeelses wikis) või lihtsalt eesnimedega nagu enamasti eestikeelsetes taskukalendrites? avjoska 30. juuli 2006, kell 13.47 (UTC)

Tähtraamatute nimepäevad on suurelt osalt kalendrikirjutajate meelevalla sünnitis. Neil on see häda, et nad ei lange eri autoritel kokku, kuigi mingi traditsioon on kindlasti olemas.
Võib koostada pühakute kalendri, kuid tuleb arvestada, et ühele eesnimele võib vastata mitu pühakut ning ühel pühakul võib olla mitu mälestuspäeva (näiteks surmapäev ja säilmete ümbermatmise päev). Samuti tuleb arvestada, et eri kirikute pühakud ei lange kokku ning ka ühe ja sama pühaku mälestuspäevad võivad olla erinevad. Samuti tuleb eristada üldkiriklikke ja kohalikke mälestuspäevi. Peale selle, õigeusu kirikus peetakse mälestuspäevi nii vana kui ka uue kalendri järgi. Selline pühakute kalender tuleb kokkuvõttes väga keeruline. Peale selle on seos pühakute nimede ja pandavate eesnimede vahel keeruline. Ühel nimel võib olla mitu varianti, üks nimevariant võib käia mitme pühakunime juurde. Konkreetse inimese nimepäeva ei saa määrata üksnes tema eesnime järgi.
Arvan, et pühakute kalendrid on lihtsam teha teha iga kiriku kohta eraldi. Siis saab neisse ka rohkem infot sisse kanda.
Soomes on nimepäevad vist ühtsemalt kindlaks määratud kui Eestis. Kindlasti võib teha näiteks Soome nimepäevade kalendri (seal on eraldi välja toodud õigeusu nimepäevad). Andres 30. juuli 2006, kell 13.59 (UTC)
vikides see nimepäevade osa on ehk isegi kõige paremini välja toodud rootsikeelses vikis - Ahsoous 30. juuli 2006, kell 14.54 (UTC)

Nimepäevatraditsiooni Eestis ei ole (palun arvestada, mida tähendab traditsioon kui selline!), kuid nimekalendrid saab Eestis taandada kõik ühele, mis ilmus 1992. Sealt edasi on (esma)autor teinud rea muudatusi. Kui muudatusi on teinud keegi teine neis lugematutes tasku- või netivariantides, on ebaühtlus märgatav.

Nimekalendrid olid juba Mats Tõnissoni tähtraamatutes ja varasemates kalendrites. Kas ma eksin? Andres 26. september 2007, kell 18:23 (UTC)

Need jah, aga mõtlen uuemat aega. 1940-1992 ep olnud midagi. Ega pärast Tõnissoni ajalikku lõppugi, ilmusid ainult juhuslikud.


Ühele ja samale eesnimele võib vastata mitu nimepäeva, sest eri pühakutel, kelle mälestuspäev on eri kuupäevadel, võib olla ühine nimi.

See võib nii paista ainult võhikule. Definitsioonis on ju öeldud, et inimese nimepäev on selle pühaku mälestuspäev, kelle järgi inimene on ristimisel ristinime saanud ning kes on tema kaitsepühak. Seega ei saa tal olla mitut samanimelist kaitsepühakut ega mitut nimepäeva, väljaarvatud juhul, kui tema kaitsepühakul on rohkem kui üks kiriklik mälestuspäev (näiteks pühal Nikolausel või Ristija Johannesel).
Tekstis polegi öeldud, et inimesel oleks mitu nimepäeva, (seda pole minu teada ka mitte siis, kui tema kaitsepühakul on mitu mälestuspäeva, aga ma võin eksida.) On öeldud, et ühele eesnimele (mis on mitme isiku ühine eesnimi) võib vastata mitu nimepäeva. Kui see pole arusaadav, võib esitust selgemaks muuta. Andres (arutelu) 14. juuni 2015, kell 14:48 (EEST)[vasta]