Arutelu:Nikolai Gogol

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Varasem redaktsioon:

Elukäik ja looming[muuda lähteteksti]

Nikolai Gogol sündis Poltaava kubermangus Bolšije Sorotšintsõs ukraina mõisniku peres. Tema ema oli poja sündides alles 18-aastane.

Nikolai Gogol õppis Poltaava rahvakoolis ja Nežini gümnaasiumis (1821–1828). Pärast koolide lõpetamist siirdus ta sooviga hakata näitlejaks, Peterburi. Näitlemisest ei tulnud midagi välja ning ta otsustas hakata kirjanikuks.

Aastal 1829 ilmus anonüümselt tema esimene teos "Hans Küchelgarten". Suurema tähelepanu saavutas ta 1831/1832 aastal ilmunud novellidega "Õhtud külas Dikanka lähedal". Pärast novellide ilmumist sõbrunes Gogol Aleksandr Puškiniga.

Mõnda aega töötas Gogol õpetajana tütarlaste gümnaasiumis. Aastatel 1834 kuni 1835 töötas ajaloo õppejõuna Peterburi ülikoolis.

Aastal 1836 lahkus Nikolai Gogol Venemaalt. Põhiliselt elas ta Roomas. Venemaalt oli ära 12 aastat. Roomas alustas ta oma ainsa, triloogiana kavandatud, romaani kirjutamist. Kavandatud triloogia esimene osa kandis nime "Surnud hinged" ning see ilmus 1842. aastal. Tsensuuri poolt oli ettekirjutatud pealkirjaks "Tšitšikovi seiklused ehk Surnud hinged".

Naastes Venemaale, töötas Nikolai Gogol ka Surnud hingede teise osa kallal. See ei saanud valmis ning veidi enne surma, meeltesegaduses, põletas kirjanik ka käsikirja.

Pärast surma maeti Nikolai Gogol Danilovi kloostri kalmistule, 1931. aastal maeti ta ümber Moskva Novodevitšje kalmistule.

See versioon on võib-olla lühem, kuid keeleliselt korrektne ja vikindatud. Tuleb kokku sulatada. Andres 8. aprill 2008, kell 13:37 (UTC)

Panen siia siis ka vahepealse versiooni:

Nikolai Vassiljevitš Gogol sündis ukraina mõisniku Vassili Gogol-Janovski perekonnas. Ema oli poja sündides alles 18-aastane. Nikolaid mõjutasid tugevasti tema vagadus ja kalduvus tegeleda müstiliste rahvauskumustega. Pärast Poltaava rahvakooli lõpetamist õppis ta aastatel 1821-1828 Nezini gümnaasiumis ning läks seejärel Peterburi, et hakata näitlejaks. Seal loobus ta poolapärasest nimeosast. Kui näitlemisest midagi välja ei tulnud, otsustas Gogol kirjanikuks hakata, aga esimene teos “Hans Küchelgarten” (1829), idülliline lugu värssides, ei toonud samuti loodetud edu. Alles romantilised novellid “Õhtud külas Dikanka lähedal” (1831-1832) äratasid suuremat tähelepanu ja köitsid ka Aleksandr Puškinit, kellega ta 1831. aastal sõbrunes. Pärast lühiajalist riigiteenistust asus Gogol tööle tütarlaste gümnaasiumi õpetajana ja üritas saada ajalooprofessori kohta Peterburi ülikoolis, mis aga ei õnnestunud. 1835. aastal loobus ta dotsendi kohast ülikoolis, pühendus täielikult kirjutamisele ja avaldas veel samal aastal kogumikud “Arabeskid” ja “Mirgorod”, mis sisaldasid muuhulgas novelle “Nevski prospekt” ja “Tarass Bulba” (18429. Novellid ilmusid ka ajakirjades, näiteks grotesk “Nina” (1836). 1836. aastal, varsti pärast komöödia “Revident” edukat esietendust lahkus Gogol Venemaalt ja elas järgmised 12 aastat põhiliselt Roomas, kus alustas tööd oma ainsa romaani kallal. Triloogiana kavandatud kelmiromaani esimene satiiriline osa “Surnud hinged” ilmus 1842. aastal, tsensuuri poolt ettekirjutatud pealkirja all “Tšitšikovi seiklused ehk Surnud hinged”. Lisaks sellele valmisid veel komöödia “Naisevõtt” (1842) ja grotesk “Sinel” (1842). Tervise halvenedes tegeles Gogol üha enam usuliste teemadega ja selgitas oma vastuolulisi seisukohti esseekogumikus “Valitud kohad kirjavahetusest sõpradega” (1842), mida aga ei mõistetud. 1848. aastal käis Gogol palverännakul Pühal Maal. Pärast Venemaale naasmist elas kirjanik tagasitõmbunult ja töötas “Surnud hingede” teise osa kallal, ent haigus ja kahtlused takistasid plaanide elluviimist, ja veidi enne surma põletas ta sügavas depressioonis käsikirja ära. Nikolai Gogol suri 4. märtsil 1852. aastal nälgimise tagajärjel ja maeti Novodevitši kloostri kalmistule.

Siin on üksikasju, mida praeguses tekstis pole. Andres 8. aprill 2008, kell 14:12 (UTC)

Kas oli sündides Nikolai Gogol-Janovski?--WooteleF 14. oktoober 2009, kell 06:17 (UTC)

Vene vikist jääb küll selline mulje. Andres 14. oktoober 2009, kell 06:36 (UTC)

Paistab, et enamiku uurijate arvates ukraina päritolu. Sellest tuleb pikemalt kirjutada. --Andres (arutelu) 30. juuni 2022, kell 05:33 (EEST)[vasta]


Kui vaadata ukraina viki artiklit, siis võib teda ukraina kirjanikuks nimetada kyll. --Oop (arutelu) 2. märts 2012, kell 17:34 (EET)[vasta]


"Revident" ja "Surnud hinged" olid ka varem eesti keeles ilmunud (varem kui 1982). --Andres (arutelu) 5. oktoober 2023, kell 03:32 (EEST)[vasta]