Arutelu:Mesilane

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mesilane (Apis) on putukate perekond kiletiivaline seltsist ja mesilaslaste (Apidae) sugukonnast.

Mitte midagi ei saa aru. Kas kiletiivaliste selts sisaldab perekonda "putukad"? Siim 20:08, 13 Feb 2005 (UTC)

einoh, "putukad" on klass lylijalgsete hõimkonnast, ja sellesse klassi kuulub selts nimega kiletiivalised... kuhu omakorda kuulub sugukond Apidae, mille yks perekond ongi Apis ehk mesilane... --Lulu 20:13, 13 Feb 2005 (UTC)

Sissejuhatav lause peab olema üheselt mõistetav. Praegu ta seda ei ole. Siim 20:23, 13 Feb 2005 (UTC)

Jääb arusaamatuks, keda eluviisi järgi jaotatakse. Mis on kodumesilane, kas kodustatud meemesilane? Kas järgnev jutt jäib kodumesilase kohta? Sel juhul tuleb see paugutada vastavasse artiklisse. Andres 06:31, 14 Feb 2005 (UTC)


Arvan, et selle pealkirja all tuleks rääkida kodumesilasest. Mesilase perekonnast võiks olla artikkel Mesilane (perekond). Andres 3. september 2005, kell 15.42 (UTC)

Kardan, et see viiks bioloogiliste taksonite artiklite systeemi paigast ära. Me ei kirjuta ju artiklipealkirjaks Rebane (perekond) vms. Kodumesilane on jah "meemesilane", ehkki ma pole kindel, kas ka "india mesilaselt" mett ei võeta. Eraldi artiklit väärib just kodumesilane, seal tuleks rääkida (muuhulgas ka) kodumesilase tõugudest, tõuaretusest jne, igavesti põnev teema. See artikkel võib jääda nagu ta on. Ainus etteheide on praegu see, et "sügisel" lesed hävitatakse -- teistes kliimavöötmetes ei pruugi "sügist" ollagi. --Lulu 3. september 2005, kell 16.13 (UTC)
Sry just näen, et kirjutamegi Rebane (perekond)... heh, vale näide sai võetud... --Lulu 3. september 2005, kell 16.15 (UTC)
Arvan, et tuleb ikka lähtuda sellest, mida mingi pealkirja alt tõenäoliselt otsitakse. Lugeja ei pruugi taksonitest midagi teada, samas on arvata, et enamikku lugejaid huvitab just kodumesilane. Ma ei saa aru, kuidas see taksonite süsteemi segi lööb. Ega siis sõna "mesilane" ei kasutata ainult perekonna nimena. Andres 3. september 2005, kell 16.19 (UTC)

Reserveerida liigile?[muuda lähteteksti]

Märksõna "mesilane" peaks eelmainitu põhjal ju viima siis kodumesilase ehk meemesilase juurde. Kust pärineb väide, et Apis kui perekond on eesti keeles mesilane?--Dj Capricorn 20. aprill 2009, kell 07:49 (UTC)

Ja artiklis mesilane (liigist rääkiv) peaks olema viide sugukonnale Apidae (mesilaslased), mis tähendaks, et mesilane on mis tahes mesilaslaste sgk esindaja--Dj Capricorn 20. aprill 2009, kell 07:49 (UTC)

Mesilane on ikka perekond, liik on meemesilane. Praegune jaotus on õige. Kk 20. aprill 2009, kell 08:26 (UTC)

Kuidas nimetatakse neid mesilasi, keda mesinikud kasvatavad? Andres 20. aprill 2009, kell 16:54 (UTC)
Meemesilaseks ikka. Näiline arusaamatus tekib sellest, et väga paljudel juhtudel me igapäevakeeles nimetame liike nende perekonnanimedega (vahel ka mõne veel kõrgema taksoni nimega), ning liike seejuures tihti ei eristagi. Näiteks õunapuuks nimetame tavaliselt nii mets-õunapuud kui aed-õunapuud, kibuvitsaks nimetame igat perekonna Rosa Eesti pärismaist esindajat, lepaks nii halli leppa kui sangleppa, kiil on iga kiililine, ämblik on iga ämblikuline jne. See on täiesti õige kasutus. Ja nii on ka õige, et kiil viib kiililiste seltsi juurde. Ning mesilane mesilase perekonna juurde. (Mõned erandid praegu on, nt õunapuu, kuid oletan, et see muutub, kui tulevad artiklid peale aed-õunapuu ka mets-õunapuust ja õunapuu perekonnast. Seega siis mesilane on perekond, meemesilane on liik, aga igat liiki võib alati nimetada ka sellest kõrgema taksoni nimega, meemesilast siis mesilaseks, putukaks, lülijalgseks, loomaks, elusolendiks. Kk 20. aprill 2009, kell 19:10 (UTC)
Kas meemesilased elavad ka looduses? Pean silmas: kas tarudes kasvatatavaid mesilasi nimetatakse veel kuidagi eriliselt? Artiklis Meemesilane sellest juttu pole.
Jah, sama liik elab ka metsas. Kk 20. aprill 2009, kell 19:29 (UTC)
Mesilase puhul on võib-olla otstarbekas nii teha, aga arvan, et me peaksime näiteks kultuurtaimi üldjuhul eelistama samanimelistele perekondadele, nagu me eelistame Eesti pärismaiseid liike samanimelistele perekondadele. Andres 20. aprill 2009, kell 19:19 (UTC)
Mulle tundub järjest enam, et need erandid ei pruugi (enamasti) olla vajalikud. Näiteks kärbse all mõtleb enamik inimesi toakärbest, ometi on õige, et kärbes on suunatud taksoni kärbselised juurde. Kk 20. aprill 2009, kell 19:25 (UTC)
Vajalikud erandid aga oleksid siis ennekõike need, kus eestikeelne liigi ja perekonna nimetus langevad kokku, mistõttu perekonna puhul on lisatud (perekond). Kk 20. aprill 2009, kell 19:37 (UTC)
Kärbeste suhtes ma olen nõus.
Ei ole nõus neil juhtudel, kui kultuurtaime või kodulooma liigi nii-öelda põllumajanduslik nimetus langeb kokku perekonna nimega. Andres 19. august 2010, kell 23:39 (EEST)[vasta]
Eestis ei ela mitut liiki mesilasi? Või elab? Andres 19. august 2010, kell 23:42 (EEST)[vasta]

Oluliste artiklite loend hädaldab, et puudub artikkel Anthophila. Kui see inglises suunab en:Bee peale, ehk võiks eestivikis suunata siia ja asi tahe? --Oop 19. august 2010, kell 16:49 (EEST)[vasta]

Kuna Anthophila on ka üks liblikate perekond, siis oleks mõistlik vist sellenimeline lehekülg teha täpsustusleheküljena. --Kk 19. august 2010, kell 17:26 (EEST)[vasta]
Mis asi see Anthophila siis on? Neid pidi olema 20 000 liiki. Kas kõiki neid nimetatakse mesilasteks? Ei saa ju siia suunata, kui siin on perekond, kuhu kuulub neli liiki. Andres 19. august 2010, kell 23:39 (EEST)[vasta]
Mul on kahtlus, et tavakeelne mesilane tähistab perekonnast pisut laiemat mõistet. Kui keegi oskab hea formuleeringu leida, võiks terminoloogilise segadiku vähemalt ära mainida. --Oop 20. august 2010, kell 03:27 (EEST)[vasta]
Tuleb täpselt teada. Andres 20. august 2010, kell 10:04 (EEST)[vasta]
No me teame "täpselt", et Anthophila on systemaatiliselt ebamäärane takson, milles on ligikaudu 20 000 liiki 7-9 perekonnas. (Bees are a monophyletic lineage within the superfamily Apoidea, presently classified by the unranked taxon name Anthophila. There are nearly 20,000 known species of bees in seven to nine recognized families,[1] though many are undescribed and the actual number is probably higher.) See on see probleem, et entsyklopeedia peab olema kasutatav nii tavakeelselt kui ka erialaselt, ehkki tavakeelse sõna ja erialatermini maht võib suuresti erineda. Kui inimene ei leia artiklist "Mesilane" metsmesilast ja Aafrika mesilast, keda leheartiklis või juturaamatus mainiti, lahkub ta siit pahuralt - ja põhjusega. (Õigupoolest kuulub siia ka mesilaste kajastamine kultuuris, näiteks "Mesilane Maaja" ning "Karupoeg Puhh".) Õnneks mahub termin tihti tavasõna sisse, nii et hundid on söönud ja lambad mõnikord ka. --Oop 20. august 2010, kell 17:13 (EEST)[vasta]
Kas eesti sõnaga "mesilane" võidakse mõelda mis tahes putukat taksonist Anthophila?
Nii või teisiti, meil on tarvis sõna erinevate tähenduste kohta erinevaid artikleid, mille juurde siit link läheb. Me peaksime teadma, mis need on.
Anthophila sünonüüm on Apiformes. Kas sellel taksonil on ka eestikeelne nimetus? Veebis seda pole.
Arvan, et tavakeelne "mesilased" ei välju mesilaslaste sugukonna raamest. Andres 20. august 2010, kell 19:42 (EEST)[vasta]

Vikilingid pole täpsed. Näiteks saksa vikis on Apoidea, kuhu kuulub 9 liiki. Andres 19. august 2010, kell 23:42 (EEST)[vasta]


Pealkirja probleem on lahendamata. Ja tuleb lingid siia üle vaadata, küllap seal on neid, mis peavad silmas meemesilast. Andres 2. august 2011, kell 17:49 (EEST)[vasta]

Seitse liiki[muuda lähteteksti]

Lugesin viimast National geographicut ja seal oli juttu seitsmest liigist nelja asemel. Sama oli ka ingliskeelses wikis. Vaatasin üht uuemat liiki ja avastasin, et senisest neljast on uuemate uuringute põhjal eraldatud veel kolm liiki. Mett võetakse muidugi kõigilt liikidelt, kasvatatakse peale kodumesilase küll siiski ainult neid liike, mis artiklis ära toodud, põhiliselt aga kodumesilast ja india mesilast. Riti (arutelu) 10. juuli 2017, kell 22:26 (EEST)[vasta]


Mesilased kaaluvad 120–300 milligrammi. Mesilaste tootlikuse tõstmiseks uputatakse nende tarusid suhkruvee ja siirupiga ning kunstlikult aretatakse suurema tootlikusega tõuge.

Kas see käib kogu perekonna kohta? Andres (arutelu) 1. august 2017, kell 11:52 (EEST)[vasta]