Arutelu:Lauk

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Allium is classified in family Alliaceae although some classifications have included it in the lily family (Liliaceae). avjoska 2. märts 2009, kell 09:15 (UTC)

Enamik biolooge paigutab tänapäeval laugu asparilaadstete hulka, vt en:Alliaceae. Me peame kokku leppima ja kõik ühtemoodi esitama, mitte, et artikis küüslauk on nii ja artiklis lauk naa. --Metsavend 2. märts 2009, kell 10:23 (UTC)
Bioloogilises taksonoomias jääb see igaveseks probleemiks, et on palju süsteeme. Usun, et eesti vikipeedias on mõistlik järgida seda süsteemi, mida kasutatakse eesti vastava ala professionaalide poolt. Taimeteaduses seega eesti botaanikute viimastes ülevaateteteostes kasutatavast. Mõistlik on seetõttu lisada allikaviide. Kk 2. märts 2009, kell 12:32 (UTC)
Mina tegin ülevaltoodud lause puhul kopipeisti ingliskeelse vikipeedia laugu-artiklist. Tahtsin lihtsalt tähelepanu juhtida. Ei osanud ise midagi tarka lisada sinna, sest ise bioloogias üpris nõrk. avjoska 2. märts 2009, kell 12:37 (UTC)
Me võime ju lähtuda eesti süsteemist, aga mainima peaks ka teisi, eriti kui nad on väga levinud. Eesti süsteemist lähtumine eeldab ka eesti asjatundjate osavõttu Vikipeedia tegemisest. Andres 2. märts 2009, kell 20:47 (UTC)
Seetõttu paljast allikaviitest ei piisa.
Ja mis teha siis, kui eesti asjatundjad ei lepi omavahel kokku? Andres 2. märts 2009, kell 20:48 (UTC)
APG II süsteemi peaks tõesti mainima lisaviitena, see on kindlasti autoriteetne--Dj Capricorn 2. märts 2009, kell 21:06 (UTC)

Mina saan nii aru, et just alliin on allitsiini prekursor ehk eellane (mitte eelkursor). Andres (arutelu) 6. august 2015, kell 20:56 (EEST)[vasta]

Aa, õige küll, allitsiin on lõhnaainete prekursor, panen selle sisse. Andres (arutelu) 6. august 2015, kell 20:58 (EEST)[vasta]


Artiklist Harilik sibul. Andres (arutelu) 22. september 2015, kell 22:03 (EEST)[vasta]

Fülogeneetiline süstemaatika:


Alamperekonda Allium subg. Cepa J.Radić, 1990 (basionüüm Cepa Mill.)


kuuluvad sektsioonid Allium sect. AnnuloprasonAllium sect. CepaAllium sect. CondensatumAllium sect. SacculiferumAllium sect. Schoenoprasum.


Sektsiooni Allium sect. Cepa(Mill.) Stearn (1978)


kuuluvad käesoleval ajal järgmised 12 taimeliiki Allium altaicum, Allium asarense, Allium cepa, Allium farctum, Allium fistulosum, lumikellukjas lauk (Allium galanthum), Allium oschaninii, Allium praemixtum, Allium pskemense, Allium rhabdotum, Allium roylei (ebaselge, ristub hariliku sibulaga, kuid õievärviks punane), Allium vavilovii; tüüpliigiks on harilik sibul.


M. Gurushidze, S. Mashayekhi, F. R. Blattner, N. Friesen ja R. M. Fritsch uurisid Allium sect. Cepa fülogeneesi (macromolecular chemosystematics), kasutades lehtedest eraldatud DNA-d ja analüüsiks ribosoomi subühikute strukturaalsete RNA-de vahelist transkribeeritavat mittefunktsionaalse RNA lõigule sisemisele transkribeeritavale speisserile (ITS) vastavat DNA järjestust ja PCR-meetodit. Tulemuste analüüs kinnitas, et sektsioon Cepa on monofüleetiline ja jaguneb 3 liigirühma (species group, superspecies) järgmiselt: (i) A. altaicum/A. fistulosum, (ii) A. farctum/A. roylei/A. asarense/A. cepa/A. vavilovii ja (iii) A.galanthum/A. oschaninii/A. praemixtum/A. pskemense. Harilik sibul on Vavilovi lauguga ühes liigirühmas ja tema võib olla sibula eellastaim, kuid peetakse võimalikuks ka sibula päritolu hariliku sibula Vavilovi laugu hübridiseerumise teel lumikellukjase laugu (A. galanthum) ja A. fistulosum iga.[1]

  1. M. Gurushidze, S. Mashayekhi, F. R. Blattner, Nikolai Walterowich Friesen, R. M. Fritsch, Phylogenetic relationships of wild and cultivated species of section Cepa inferred by nuclear rDNA ITS sequence analysis, Pl Syst Evol 269: 259–269 (2007), DOI 10.1007/s00606-007-0596-0, (vaadatud 13.08.2015)