Arutelu:Kloor

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artiklist Harilik sibul. Andres (arutelu) 22. september 2015, kell 22:36 (EEST)[vasta]

Kloori ja selle looduslike ühendite (tuvastatud üle 130) ülesanded taime normaalses arengus ja elutsüklis pole selged ja nende kohta teatakse vähe.


Kloori võivad sisaldada polyacetylenes, thiophenes, iridoids, sesquiterpene, lactones, pterosinoids, diterpenoids, steroidid, giberelliinid, maytanginoids, chlorinated klorofüll, phenolics, amino- ja rasvhapped.

Klooriühendid liiguvad taimes veega ja neid seotakse orgaaniliste molekulidega ainult nõrgalt, kuid nende sisaldus vakuoolides on märkimisväärne.


Taimedel esineb klooripuudust, mille vastu kasutatakse spetsiifilisi kunstväetisi, nagu kaalium- (KCl), naatrium- (NaCl), ammoonium- (NH4Cl), klatsium- (CaCl2) ja magneesiumkloriid (MgCl2).


Kloori sisaldavaid väetisi ei seostata mitte ainult oluliste toitefunktsioonidega, vaid need evivad taimehaigusi supresseerivaid toimeid. Kloori lisamisega arvatakse ära hoitavat 15 erinevat lehe või juurehaigust 11 erineval kasvukultuuril.


Taimedel esineb ka kloorimürgistust.[1]


Siin ei ole juttu kasutusest veepuhastuses, lisandina vees või ujulates. --Pelmeen10 20. detsember 2017, kell 19:07 (EET)

  1. Allen V. Barker, David J. Pilbeam, "Handbook of Plant Nutrition", Eesti 2006, CRC Press, ISBN 9780824759049