Vikipeedia arutelu:Esileht/Arhiiv 3

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ettepanekud: Muudatused esilehel[muuda lähteteksti]

  • Allpool saab teha ettepanekuid esilehe parendamiseks!

Teen ettepaneku esilehe asemel kasutada "avaleht". Veebinduses kasutatakse esimese lehe nimeks avaleht. Vaadake kasvõi riigiportaali eesti.ee --Tiuks 8. august 2009, kell 12:12 (UTC)

Mulle tundub, et mõlemad on üsna levinud. Tehnilisest küljest peaks ilmselt muutma MediaWiki:Mainpage ja veel mõnda sõnumit. Lisaks tuleks teha ümbersuunamine. Igas teises Wikimedia vikis (kasvõi Vikisõnaraamatus) on esileht. Ise olen erapooletu. --Jaan513 8. august 2009, kell 12:35 (UTC)
Tuletan meelde, et me peame esilehest (on vist ka bioloogia mõiste) ka artikli tegema. Kuidas seda saaks teha? Andres 8. august 2009, kell 13:07 (UTC)
bioloogias on mõiste eelleht, esileht tundub olevat kunstlik väljend--Dj Capricorn 8. august 2009, kell 19:47 (UTC)

Vaata [1]. Andres 10. august 2009, kell 14:14 (UTC)

[muuda lähteteksti]

Esilehel tuleks logo asendada juubelilogoga. Kas keegi teab, kuidas seda teha? Andres 4. juuni 2008, kell 06:18 (UTC)

Selleks tuleb asendada logofaili nimi failis LocalSettings.php. Ma ei tea kuidas seda teha. --Metsavend 4. juuni 2008, kell 09:19 (UTC)

Kvaliteedikontroll[muuda lähteteksti]

Minu meelest peaks ka "kas teadsid" lingid valima korralike artiklite hulgast. Punane on ikka väga sumbuurne artikkel. Andres 1. september 2008, kell 18:15 (UTC)

Eks ma püüa tulevikus ka headeks artikliteks valitud artiklid põhjalikult üle käia aga keskmisest paremaid artikleid kasutan ma niikuinii. Ei tasu eeldada et kui on link siis sinna ka kohe klikitakse. Enamus, kes neid fakte loevad tõenäoliselt seda artiklit ei külasta. iffcool 1. september 2008, kell 19:16 (UTC)
Kindlasti paljud vaatavad linke. Ei pea just heaks artikliks valitud olema, aga enam-vähem korralik ikka. "Punane" seda minu meelest pole. Minu meelest peaks see rubriik olema veel üks artiklite propageerimise koht. Teen ettepaneku see fakt praegu välja jätta. Andres 1. september 2008, kell 19:32 (UTC)
Ma püüan homme selle artikli käsile võtta (ja sama võivad teha ka kõik teised) ning seda väheke kõpitseda. Mul on nende (st. värvide) artiklite täiendamiseks isegi hunnik materjali kogutud. Ei poolda väljajätmist ja ma ei pea seda artiklit ka nõnda viletsas seisus olevaks. iffcool 1. september 2008, kell 20:34 (UTC)
Minu meelest nõuab selle artikli kordategemine väga palju tööd. Andres 2. september 2008, kell 05:38 (UTC)

Tänu katalaanikeelsele vikipeediale avastasin et eksisteerib ka WAP-iga lehe külastamisvõimalus, ehk siis eestikeelne asub aadressil http://et.wikipedia.7val.com/ , äkitsi oskajad võiksid viite sellele samuti avalehele paigutada nagu seal katalaanikeelses tehtud on -- Ahsoous 2. september 2008, kell 19:28 (UTC)

Prantsuse vikis on lihtsalt link tervituse all fr:Modèle:Accueil/titre, katalaani keeles [2] on see ilusa sinise nupuna. Kas näitab lingina?

WAP versioon

Aidake sellele koht leida. --Tiuks 2. september 2008, kell 20:41 (UTC)

Elisa WAP-väravas Info all on link ühele teisele wap-vikile http://wapedia.mobi/et . aga ei oska öelda kumb parem on... --WikedKentaur 10. september 2008, kell 06:42 (UTC)

Esimesel variandil on ka sisselogimise võimalus. --Tiuks 10. september 2008, kell 10:37 (UTC)
Ma küsiks, et mida see WAP versioon üldse seal avalehel tegema peaks? Need, kes külastavad Vikipeediat mobiiliga, peaksid kohe WAP lehele minema ja need, kes külastavad lehte arvutiga, neile see versioon huvi ei paku. iffcool
See annabki teada, et on olemas WAP leht, sest muidu ei tule selle peale. See ei ole sama aadress, mis tavaliselt kasutame. Inimene võtab mobla välja ja sisetab WAP aadressi, et teinekord saaks mobiiliga vikis ära käia. --Tiuks 13. september 2008, kell 11:18 (UTC)
Käis siitsamast arutelustki läbi ju, et "Elisa WAP-väravas Info all on link ühele teisele wap-vikile".
Kuna mina kunagi oma mobiiliga netis surfanud ei ole ja seda ka kunagi teha ei kavate siis ma küll asjast suurt midagi ei tea aga kahtlen ikka vajaduses esilehele mõnda (üleliigset) linki lisada.
Wap versioonide olemasolust peaks rääkima mõnel muul leheküljel (nt: Vikipeedia:Sissejuhatus, Vikipeedia:Lugejate KKK, vms) ja seda võimalust ka lähemalt tutvustama, mitte piirduma ainult ühe lingiga. Kui selliseid lehekülgi on mitu, oleks tarvilik kõik need välja tuua ja lühike kirjeldus juurde lisada.
iffcool 13. september 2008, kell 15:36 (UTC)

Kuupäevanäit esilehel[muuda lähteteksti]

Tänase kuupäeva eksponeerimine on minu arvates küll ebavajalik. Võtaks selle äkki maha. iffcool 13. september 2008, kell 10:51 (UTC)

No aga ta ei sega seal ju. Minuarust päris tore asi.--WooteleF 13. september 2008, kell 11:10 (UTC)
Kuupäevanäit on selleks vajalik, et jõuda artiklini tänase kuupäeva kohta. Kahjuks ei ole esilehel rubriike 'Täna ajaloos', 'Täna sündinud ja surnud'. --Metsavend 13. september 2008, kell 12:25 (UTC)
Ehk siis meil ei ole esilehel Vikipeedia:Valitud sündmused. --Tiuks 13. september 2008, kell 12:32 (UTC)
Tänase (või mõne muu kuupäeva) artiklini jõudmine on peamine põhjus, miks see mulle seal ei meeldi. Need artiklid on seni ikka üsna viletsad.
Teised põhjused on, et esiteks näeb see osa ilma selleta kenam välja ja teiseks pole mingit vajadust kasutajaid "informeerida" tänasest kuupäevast (eriti kui Viki kuupäevanäit ei ole päris samas ajavööndis, kus meie elame).
See, et meil ei ole esilehel rubriiki "Täna ajaloos" (või teise nimega: "Valitud sündmused"), ei ole ju mingi põhjendus. Meil ei olnud sellist rubriik ka eelmisel ega üle-eelmisel esilehel. iffcool 13. september 2008, kell 15:36 (UTC)
See argument oli ikka teistpidi: kui meil on kuupäevaga seotud rubriik, siis on kuupäeva mainimine ja linkimine vajalik. Kuupäeval ei pruugi olla praktilist tähtsust (kuigi mõnikord on tõesti hea esilehelt kuupäeva vaadata), kuid kuupäev esilehel on Vikipeedia traditsioon. Mis puutub sellesse, et kuupäevaartiklid on viletsas seisus, siis seda enam tuleks nendega tegelda. Minu meelest ei seisa nad paigal, vaid lähevad aina paremaks. Leian, et esilehel on teisigi linke, mis viivad viletsatele lehtedele. Kuupäevaartiklid on küll ebatäielikud, aga eriliseks häbenemiseks pole minu arvates põhjust. Andres 13. september 2008, kell 17:55 (UTC)
Ma poleks sinult küll oodanud, et sa miskit mingi traditsiooni olemasoluga põhjendaksid. Siin on minu teada ainult kaks praegusele eelnevat esilehte olnudki (kui arvestada üheks seda esimest, mis tegi oma eksistentsi jooksul läbi mitmeid muutusi/täiendusi) ja see, et neil esilehtedel ka kuupäev leidus – no küllap ei osatud keegi miskit paremat selle asemele kirjutada. Kõik traditsioonid ei tasu alati säilitamist. Ka nende seas leidub pehmelt öeldes rämpsu. Seega jätaks mina küll selle kõrvale, kas seda võid pidada tradiksiooniks või, kas seda tasub seetõttu säilitada. Oluline on ikka, kas sellest on praegusel hetkel tolku. Kui kuupäevaartiklid korda saab, võiks muidugi nendele ka esilehel viidata aga praegu on minu arvates vara. Ning niigi on nende artiklite näol tegu ühtede enimviidatud artiklitega (igale ühele neist viitab keskmiselt 100–200 artiklit või muidu lehekülge). iffcool 14. september 2008, kell 18:25 (UTC)
Ühe külje pealt - kui anonüümse kasutajana olla Vikis, siis iga kord ei näita õiget kuupäeva. Ma ise aga kasutan seda linki esilehelt tänase kuupäeva peale väga tihti. avjoska 14. september 2008, kell 18:29 (UTC)
See ei ole mitte eesti Vikipeedia traditsioon, vaid Vikipeedia traditsioon üldse. Võimalik, et sel on ka mingi otstarve. See on muidugi tõsi, et kui halvasti läheb, näitab vale kuupäeva. Andres 14. september 2008, kell 18:34 (UTC)
Ja pane teemad tagasi. Andres 14. september 2008, kell 18:35 (UTC)
Vaatan, et siin mingi arutelu kuupäevaartiklile viitamise kohta tekkinud, imho on väga hea kui see link kohe esilehel olemas on. Kusjuures /taas isiklik arvamus/ nii mõnedki kuupäevaartiklid on eestikeelse vikipeedia keskmisest artiklite sisukusest paremas seisus. Ja iseenesest kuupäevanäit on ka praktilise väärtusega, kui päeva algul arvuti käima paned, saab sellest ka aru kas netiühendus ikka toimib, mitte, et lehte ei loeta kuskilt cache'ist. - Ahsoous 14. september 2008, kell 18:36 (UTC)
Kui kuupäevanäit rahule jätta (sest nagu näha mingeid argumente selle kaitseks ikka paistab leiduvat) siis tähendab see ka ühtlasi seda, et see kast, kus kuupäev paikneb, muutub selle tekstirea lisamise tõttu kõrgemaks. See loob omakorda võimaluse lisada sinna samasse kasti juba olemasolevatele lisaks veel kolm põhiportaali (valida on järgmiste seast: Keel, Psühholoogia, Sümboolika ja Ühiskond – ettepanekud?).
Need teemad võin ma esialgu rahule jätta (kuna põhiportaalid veel valmis pole) aga septembri lõpuks tahaks ma neist hiljemalt lahti saada.
P.S: Ma märkasin alles nüüd, et need portaalide lingid ei olegi enam tähestikulises järjekorras (seoses täppisteaduste portaali tekitamisega). iffcool 15. september 2008, kell 13:50 (UTC)
Minu meelest pole sel tähtsust, sest on olemas eraldi lehekülg, kus on lingid portaalidele. Andres 15. september 2008, kell 13:54 (UTC)

Statistika[muuda lähteteksti]

Statistikalehte on uuendatud ja see vajab tõlkimist. Ma ei tea kus seda teha saab. --Metsavend 20. september 2008, kell 09:15 (UTC)

Mõtled vist seda lehte ja need peaks saama tõlkida Eri:AllMessages (erilehekülgede link Kõik süsteemi sõnumid). --Tiuks 20. september 2008, kell 10:19 (UTC)
Tundub et artiklite arvu statistika seisab juba esilehel mitmendat päeva.Akra 27. september 2008, kell 07:45 (UTC)

Nupud & portaalid.[muuda lähteteksti]

Ma ei tea, kuidas teistel on, aga 1024x768 juures on minul portaal "sotsiaalteadused" ja selle portaali pilt ei ole ühel real (arvatavasti portaali nimi on liiga pikk). --kanakukk 27. september 2008, kell 20:59 (UTC)

minul välja ei ole löönud (1280px lai) aga tegelt see kes selle lehe siin protsentidega jäigalt sidus võiks ikka igaks juhuks üle ka kontrollida, et lehekülg ka 800px laiuse juures normaalselt näha oleks. Mina paneks ausalt öeldes avalehele märkuse {{toimeta}}, aga see vist siia ei sobi. - Ahsoous 27. september 2008, kell 21:15 (UTC)
Hetkel seis selline: pilt esilehest --kanakukk 27. september 2008, kell 21:19 (UTC)
Mul tuleb see alles siis kui Google riba paremalt poolt eemaldan. Muidu on enamuses kaherealised. --Tiuks 27. september 2008, kell 21:24 (UTC)
Google riba? --kanakukk 27. september 2008, kell 21:25 (UTC)
See on Google Desktop, mille võib ka vasakule panna. --Tiuks 27. september 2008, kell 21:27 (UTC)
minul on kõik ühes reas... et ei saand nagu nuriseda... aga nüüd ma ei tea, pole nagu erilist viitsimist teiste koodi korrastama hakata... -- Ahsoous 27. september 2008, kell 21:29 (UTC)
Tegin korda. Vähemalt mul on korras. --kanakukk 27. september 2008, kell 21:40 (UTC)
Kas nii on ilusam Ahsoous või on sul midagi pooleli? Esileht --kanakukk 27. september 2008, kell 21:54 (UTC)
Paremal pool läheb tekst kaotsi. Näha on täppistead aga lõppu ei näe. --Tiuks 27. september 2008, kell 21:56 (UTC)
ota vatake kord veel... sest tegelt pole neid protsente seal üldse vaja -- Ahsoous 27. september 2008, kell 21:58 (UTC)
Nüüd on nagu ok. --kanakukk 27. september 2008, kell 22:07 (UTC)
Ülemine kast on ebamäärase suurusega. Kitsam kui veerud ja natuke laiem kui ette nähtud. Linkide redigeeri, ajalugu, teisalda... all on valge riba. Punane raam on sellest pikem. Kas oleks võimalik veel iluvigu parandada? --Tiuks 27. september 2008, kell 22:11 (UTC)
pane screenshot üles, muidu ei saa aru... mul näitavad nii fx kui ie praegu täiesti normaalselt - Ahsoous 27. september 2008, kell 22:22 (UTC)
Vaata kas näed valge randi ja punase joone vahet. [3]. --Tiuks 27. september 2008, kell 22:36 (UTC)
hmm.. kas sa mõtled seda, et ülemine joon lõpeb enne selle oranzi kasti serva ära? kui nii, siis selle peale ei oska ma paraku miskit kosta, minul on see ülemine joon pikem. Aga igaks juhuks küsin, et mis versiooni ie-st (kui see muidugist on ie) kasutad? - Ahsoous 27. september 2008, kell 23:01 (UTC)
Jah seda ma mõtlen ja kasutan IE7-t. --Tiuks 27. september 2008, kell 23:04 (UTC)
Ei õnnestu mul seda ka teises arvutis reprodutseerida (selles mida põhiliselt kasutan on ie8 beeta) ning nii sellel kui ie7-l paistab kõik normis olema. Niisiis annan praegu alla. -- Ahsoous 27. september 2008, kell 23:23 (UTC)
Kasutan 1024x768 ja Firefox ning Opera näitavad (vähemalt Linuxis) praegu korralikult, varem oli probleeme. --Jaan513 27. september 2008, kell 23:26 (UTC)
See ülemine joon on tarvarasse sisse kirjutatud ja täpselt nii palju näitab ekraanil. Ülejäänud nägemiseks peab kerima hakkama. Kas kasti ei saa sama laiaks teha? Linkida saab aga ilusam oleks kui linki näeks täielikult. Näiteks Sümboolikast näen sümboolik. --Tiuks 27. september 2008, kell 23:35 (UTC)
Portaalid eraldi tabelina on lausa super. --kanakukk 27. september 2008, kell 22:20 (UTC)
Mulle jälle, ei meeldi eraldi tabel üldse. Need vahed on jubedad. See varjant oli hulga parem. Ning need kolm gruppi võiksid teineteisest ikka näiliselt ühesugusel kaugusel viibida. iffcool 29. september 2008, kell 11:54 (UTC)
Nüüd on laiusest väljas ainult ülemine osa, kus on portaalide lingid. Selle tegemine sama laiaks tekitab vist probleeme. Portaalid võik panna kahte veergu, siis peaks ära mahtuma. --Tiuks 29. september 2008, kell 12:29 (UTC)
Mis ülemine osa?
Kui portaale kahte veergu panna siis peaks igal juhul viis linki maha võtma. Soovid sa seda? iffcool 29. september 2008, kell 12:42 (UTC)
Ma mõtlen seda raamis osa. Miks peaks maha võtma, kas kuidagi teismoodi ei saaks. Alumised lingid on isegi pikemalt väljas (sissejuhatus, KKK...) Inglise vikis näitab ilusti 3 veergu aga seal on lühemad nimed. --Tiuks 29. september 2008, kell 13:45 (UTC)
Kui sul raami osa paremalt poolt ekraanile ei mahu on selle kaks põhjust: esiteks kasutad sa IE-d (Firefox pakib selle osa kokku, mis on muidugi iseasi, kas nõnda parem on) ja teiseks, sul on liiga väike ekraan.
Esilehte ei ole lihtsalt võimalik lõputult kokku suruda säärasel viisi, et kvaliteet kannatama ei hakkaks. Minu ekraani laius peaks olema 1280 px ja probleemid tekivad kuskil, kui veebilehitseja akna küljepikkust vähendada alla 800 piksli. Ülemine kast lubaks isegi rohkem vähendada aga kastialune lingrida (Sissejuhatus, ..., Kõik artiklid) ei mahu siis enam mingi nipiga ära. Seega võiks pigem sellega tegeleda, kuigi ma kahtlen, kas seda annab lühendada nõnda, et sealt lihtsalt linke ära võtma ei hakkaks, mis minu arvamist pidi enam väga hea varjant ei ole.
Inglise viki esilehte annab rohkem kokku suruda ainult seetõttu, et sealsed nimetused (portaalid ja ülemise kasti alla jääv rida) on oluliselt lühemad (näiteks on meie kõige pikemas portaalinimes 16 tähemärki ja neil 11).
Kuna ma pean tõenäoliseks, et nõnda väikese ekraaniga arvuteid, kus esilehte enam korralikult ei kuva, on kasutuses üsna vähe (5% vms.) siis ei näe ma ka põhjust, miks peaks iga hinna eest seda kokku lükkama.
Portaale kahte tulpa toppida aga nõnda, et kõik senised portaalid alles jääksid – seda pean ma hullumeelsuseks. Seda saaks teha ainult kui vähendada portaalinimede suurust ja kaotada sealt eest pildid ning endiselt kolm portaali välja jätta. Esimene kast läheks muidu naeruväärselt kõrgeks ja enamuses arvutites paistaks see seetõttu ikka üsna jube (laiema ekraaniga arvutites näiks paigutus lihtsalt mõistusevastane ja väiksema ekraaniga arvutites enam alumist osa suurt ei näekski).
iffcool 29. september 2008, kell 18:00 (UTC)
Iffcool, kas sa (tõenäoliselt Eesti Vabariigi kodanikuna) oled näiteks lugenud dokumenti Eesti riigiasutuste avalikud veebilehed Soovitused? sealt sa võid välja lugeda tsiteeerin:
5.10 Optimeerimine ekraaniresolutsioonile
Esmased punktid:
* Kõik leheküljed peaksid olema ekraanil suurusega 640x480 nähtavad ilma horisontaalsuunas scrollimata.
Teisesed punktid:
# Optimeerida on soovitav ekraaniresolutsioonile 800x600
* Kõik freimid, leheküljed ja menüüd peaksid kas mahtuma 640x480 ekraanil olevasse brauseriaknasse või omama vertikaalset scrollbari. Seega peab leht mahtuma kitsamasse kui 610 pikseli laiusse alasse.
-- Ahsoous 29. september 2008, kell 19:08 (UTC)
Eesti kodanik võin ma ju olla aga ühegi riigiasutuse kodulehekülge mina teinud pole ja nagu enamus eestlastest, pole ma sellistest soovitustest kuulnudki. Mis aastal need üldse kirja pandi?
Juba nädala pildid (praegune on pigem erand) võivad olla ca. 400px laiad ja praegusel kujul pole sõsarprojektide osa kokkusurutav. iffcool 29. september 2008, kell 20:06 (UTC)
Pakun, et see kuldaväärt tekst on aastast ... < 1999 --kanakukk 29. september 2008, kell 21:43 (UTC).
Ma nüüd tutvusin selle tekstiga veidi lähemalt ja mulle paistab üsna tõenäoline, et see on kirja pandud kuskil 10 aastat tagasi. Arvestades aga tehnika arengut vahepealsel ajal on see info niivõrd vananenud, et mingiks soovituseks see küll ei kõlba. iffcool 29. september 2008, kell 22:35 (UTC)
Ekraaniresolutsioonide osas on soovitused ka tänasel päeval suht samad... veebi tuleb põhimõtteliselt luua ikkagi nii et see ka resolutsioonil 800x600 oleks normaalselt kasutatav, ja ei maksa unustada inimesi, kes käivad internetis ka 10 aasatat tagasi toodetud arvutitega... muide minu tööarvuti on toodetud aastal 1997. - Ahsoous 30. september 2008, kell 07:42 (UTC)
Arvuti võib olla ka vanem kui 10 aastat aga nii vanu ekraane kohtab juba oluliselt vähem. Ka 10 aasta eest toodeti minu teada juba 1024 px küljelaiusega ekraane (kasutasin aastaid ka ise sellist). iffcool 30. september 2008, kell 08:29 (UTC)
And so what, et toodeti. Kas sa nati videokaartidest ka miskit tead või seda millise sagedusega pilti on mõtet kasutada, et silmi ei rikuks või räägi kuidas LCD ekraani puhul resolutsiooni muuta saab jne. - Ahsoous 30. september 2008, kell 08:50 (UTC)
Ning selle teemade osa (eelmiselt esilehelt) võiks ka maha võtta. iffcool 29. september 2008, kell 20:08 (UTC)
Pigem oleks vaja olnud ära oodata, millal portaalide nimeruum lahti läheb ja portaalid enne nende avalehel eksponeerima hakkamist korda teha, ja avalehel pildi laius 400px on ilmselgelt liiga palju, muide maksimaalne pildi laius selleks, et see vikipeedia lehel kasutatav oleks on üleüldse 550px ja sellise pildi kõrvale enam teksti ei kirjutata. - Ahsoous 29. september 2008, kell 20:37 (UTC)

Wikinews'i link ei lähe õigesse kohta. Adeliine 29. september 2008, kell 20:12 (UTC)

Tegin lingi korda. Ja kuidas pidin mina karta oskama, et selle nimeruumiga nii kaua aega läheb? Portaalide valmimisele võid ka sina kaasa aidata. iffcool 29. september 2008, kell 20:47 (UTC)
kahjuks on olukord selline, et pärast seda, kui sa teisaldasid pooliku töö, ei kavatsegi ma enam nendega tegelda, mul on muud ka selle niigi vähese ajaga, mis ma vikipeedias üldse praegu viibida saan, teha, kui et viitsida endale selgeks teha, mida ma pean teisiti kirjutama - Ahsoous 29. september 2008, kell 21:04 (UTC)

Ei, teemade lehte ei saa enne välja võtta, kui portaalide süsteem on nii välja arenenud, et ta seda täielikult asendab.

Meil on portaalide lingid niikuinii eraldi lehe peal. Miks peab pingutama, et neid siin võimalikult palju oleks?

Ma lootsin nimeruumi asjas Keri peale, aga ma ei tea, kas ta asjaga tegeleb. Võib-olla võtaks keegi asja enda peale? Andres 30. september 2008, kell 04:11 (UTC)

Iffcool, Sa oled teemade lehe lihtsalt välja võtnud. Palun pane see tagasi. Andres 30. september 2008, kell 04:23 (UTC)

vat seda teguviisi ma nimetaksin ausalt öeldes hetkel vandaalitsemiseks - Ahsoous 30. september 2008, kell 07:42 (UTC)
Minu jaoks on paistab vandaalitsemisena pigem nende teemade kangekaelne sissetoppimine. Ning teemasid tagasi pannes oleksid võinud vaadata seda, et neid eemaldades sooritasin ma veel ühe muudatuse. Selle oleks võinud järgi jätta. Soov neid teemasid esilehel iga hinna eest eksponeerida näib mulle üsna põhjendamatu. Eriti veel see, et portaalid peavad seda täielikult asendama – nad ei pea seda mitte asendama, vaid oluliselt parandama teemadesisest ja -vahelist navigeerimist, mida need lingid suurt ei võimalda. Muidu poleks neil portaalidel ju vähimatki mõtet.
Enamuse linkide kohta, mis seal on välja toodud on juba olemas eraldi portaalid või viidatakse neile portaalidest.
Ma püüdsin natuke statistikat teha ja tulemus tuli selline (mõne %-iga võin mööda panna kuna mõnes kohas annab väheke vaielda ja küllap esines ka paar loendamisviga):
16 % linkidest olid kaetud portaalidega (sama teema peale; valmis või peaaegu valmis), 6 % linkidest oli kaetud sama teema poolikute portaalidega, 42 % linkidest oli esindatud portaalides ja 36 % linkidest polnud.
Põhiline puudujääk paistis tekkivat Ühiskonnaportaali väheste linkide tõttu aga oluliselt saaks parandada ka Tehnikaportaali. Ülejäänuga mainimisväärseid puudujääke peaaegu ei esine. Paraja osa teemade kohta (mis jäid selle 36 % sisse) pole ma aga sugugi kindel, et neile esilehelt viitamine üldse vajalik on. Ja muide, link "televisioon" kordub. iffcool 30. september 2008, kell 08:29 (UTC)
Minu mõte ongi see, et kui kõik teemalehel olevad lingid on portaalidega kaetud, siis võib teemalehe ära võtta. Olen nõus, et portaalide loend teeb rohkem kui teemaleht, aga vajadus teemalehe järele kaob alles siis, kui ta mitte midagi tegemata ei jäta.
Ei pea esilehelt viitama, kui viidatakse portaalist.
"Televisioon" kordub sellepärast, et ta pole üheselt paigutatav. Andres 30. september 2008, kell 09:01 (UTC)
Ma võin ju veel natuke oodata aga mul kipub kannatus katkema. Milles on seda loendit tarvis? Ma olen seda varem korduvalt maininud, et mina ei ole seda loendit kunagi kasutanud ning ma olen kindel, et praktiliselt mitte keegi teine ei kasuta seda samuti.
Tavakasutaja ei hakka esilehelt navigeerima vaid trükib sisse otsingusõna(d), olgu siis Vikipeediasse või Googlisse, ja jõuab välja konkreetse artiklini, kust ta võib ja saab soovi korral edasi navigeerida.
Portaalide üheks eesmärgiks olekski vähemalt mingi osa kasutajate eelpoolkirjeldatud harjumust veidikenegi muuta ja seda pakkudes neile vähe põhjalikumaid antud valdkonna kohta käivaid lehti, mis tutvustaksid natukenegi Vikipeedia tolle teema kohta käivaid artikleid ja kutsuksid neid üles antud teemavaldkonna arendamises kaasa lööma. iffcool 4. oktoober 2008, kell 00:40 (UTC)
Ära lähtu sellest, et kõik kasutajad on sellised nagu Sina või nagu Sina ette kujutad. Inimene võib tahta teemade järgi jälgida, mis Vikipeedias leidub. Selleks peaks iga lehekülje juurde mingi teema alt jõudma. Praegune portaalide süsteem ei kata kõiki teemasid. Et nimetatud võimalust mitte kaotada, peaks teemalehe seniks säilitama, kuni portaalid kõik teemad katavad.
Teemalehe eesmärk on põhimõtteliselt samasugune nagu portaalidel. Ma ju ei räägi, et teemaleht on parem kui portaalid, vaid et teemaleht tuleb seniks säilitada, kuni portaalid kõik teemad katavad.
Kas Sinu jutu mõte on see, et tavakasutaja ei hakka esilehelt navigeerima sellepärast, et esileht pole küllalt atraktiivne? Kas teemalehe olemasolu teeb esilehe nii mitteatraktiivseks, et portaale ei hakata vaatamagi? Minu meelest see vaevalt nii on, sest portaalid on alguses, teemaleht aga lõpus. Andres 4. oktoober 2008, kell 05:41 (UTC)
ehk kõlab see targutamisena, kuid kannatuse katkemise tagajärjeks on tavalised veri ja liha...
Mina näiteks kasutan küll esilehte. Ja kui me püstitame hüpoteesi, et "Tavakasutaja ei hakka esilehelt navigeerima vaid trükib sisse otsingusõna(d)", siis milleks üldse esilehte sellisel kujul vaja läheb? Olgu lihtsalt otsingukast ja käib küll...--Hendrix 4. oktoober 2008, kell 06:00 (UTC)
Ma ei eeldagi, et kõik on sellised nagu mina aga ma eeldan (vastavalt oma tähelepanekutele), et neid teemasid üldse kunagi kasutanud inimesi on max ca. 2–3 % ja kuna need teema on praegu esilehel nii alla lükatud ja tekitatud on ka hulgaliselt portaale siis võib neid kasutada veelgi vähem inimesi.
Uue esilehe põhilisi eesmärke (ma peaksin need vist kuskile kirja panema) on just see, et atraktiivsem esileht juhiks tähelepanu ka meie parimatele artiklitele/piltidele ja seeläbi tõstaks Vikipeedia üldist mainet (ühelt poolt parema esmamuljega ja teiselt näitamisega, et meie artiklid ei ole kõik toimetamistvajavad lausejupid, vaid meil leidub väga heal tasemel entsüklopeedilist materjali).
Otsingukast paikneb niikuinii lehe vasakul küljel.
Üks põhjusi, miks ma niiväga nende teemade esilehele paigutamise vastu sõdin, on tõenäoliselt ka need pidevalt korduvad väided, et portaalide süsteem on nigel ja ei vasta tavakasutaja vajadustele. Ma lihtsalt ei taha sellega nõus olla. Eriti veel seetõttu, et esilehelt viidatud artiklid (sealt teemade alajaotusest) on tihti üsna lühikesed/viletsakesed ja ei suuna kasutajat suurt kuskile edasi ning seetõttu on minu arvates vale väita, et praegune teemalinkide osa seda ülesannet korrektselt täidaks.
Samas kuluks meil ära üks septembrikuu külastatavuse statistika, et mingeid täpsemaid järeldusi teha. iffcool 4. oktoober 2008, kell 11:59 (UTC)
esileht has been viewed 156883 times in 200809. This article ranked 2 in traffic on et.wikipedia.org.--Hendrix 12. oktoober 2008, kell 09:20 (UTC)
Kustkohast muide selline statistika pärit on?
Külastatavuse statistika all ei huvita mind tegelikult esilehe külastatavus, vaid see, kuidas läks nädala artiklil ja muudel lehekülgedel, millele esilehelt viidatud on. Samuti oleks hea näha portaalide külastatavust viimase kahe kahe kuu lõikes. iffcool 24. oktoober 2008, kell 16:28 (UTC)
muide, otsingukastid ei ole võrdse funktsionaalsusega. Parempoolsesse otsingukasti ei ilmu märksõnade nimekirja, kui otsingusõna sisestada.--Hendrix 4. oktoober 2008, kell 12:17 (UTC)
Mis siis, kui on kaks või kolm protsenti. Neid inimesi ei tohi ignoreerida. Arvan, et nad on väga oluline sihtgrupp ja nende hulgast võiks muide tulla häid kaastöölisi.
Minu poolest võiks teemaleht kõrgemal olla, aga panin ta meelega allapoole, et ta vähem häiriks. Esilehte põhjalikult uuriv inimene leiab ta ikka üles.
Mina ju ei tee portaale teemalehe arvel maha, vaid ütlen, et me ei tohi teemalehte enne ära kaotada, kui portaalide süsteem valmis on. Portaalidega on raskused ainult niivõrd, kui nad eeldavad pidevat sisu uuendamist. Statsionaarsed portaalid on üldiselt isegi paremad kui need artiklid, kuhu teemalehelt (ja ka portaalidelt) lingitakse. Need artiklid on küll enamasti kehvad ja nende täiustamisega tuleb järjekindlalt tegelda. Aga see ei ole teemalehe ega portaalide süü.
Ei saa öelda, et need lehed, kuhu teemalehed lingivad, ei vii kuskuile edasi. Viivad küll, ja selleks nad tehtud on. Aga portaalid täidavad seda ülesannet muidugi paremini (aga ainult juhul, kui nad olemas on!). Andres 4. oktoober 2008, kell 12:26 (UTC)
Ja mina mõtlesin, et demokraatlik ühiskond toimibki enamuse huvides :) Igas ühiskonnas/kogukonnas on ju väike protsent äärmuslasi, kelle seisukohti on parem mitte liigselt arvesse võtta (paremäärmuslased, islamifundamentalistid, pedofiilid vms;)
Aga üldiselt püüan ma selles suunas tegeleda, et portaalid järjest enam igale poole viitaksid. Kuigi Geonarva võiks oma alustatud portaalidega jätkata. Ma ei jõua üksi kõigi teiste portaale kõpitseda – nõnda ei jõua ma isegi enam enda portaalidega tegeleda.
Sisu uuendamise koha pealt pooldan mina ka selliseid portaale, kus sisu vahetub õige harva (valitud artiklid/pildid näiteks paar korda aastas). iffcool 4. oktoober 2008, kell 13:17 (UTC)
Demokraatlik ühiskond arvestab ka vähemuse huvidega. Äärmuslusest on selles kontekstis minu meelest kohatu rääkida.
Kui me arvestaksime ainult enamiku huvidega, siis oleks enamik artikleid ja teisteski artiklites suurem osa juttu tarbetu ja tuleks kustutada. Huvide konfliktist saab tõsiselt rääkida ainult siis, kui millegi väljajätmine on kellegi huvides. Ja ka siis kaalutakse asja tõsiselt.
Loomulikult püütakse portaalide süsteem lõpule viia, ja mis siis sellest, kui see kauem aega võtab? Aga teemalehte ei tohi ära võtta enne seda. Andres 4. oktoober 2008, kell 15:00 (UTC)

itaaliakeelses vikipeedias pool miljonit ületatud[muuda lähteteksti]

it:Speciale:Statistiche - Pagine di contenuti 501.474, paitsab, et neil on poolmilli olemass suwa 7. oktoober 2008, kell 09:51 (UTC)

Tegin parandused ära --Mona 8. oktoober 2008, kell 08:37 (UTC)

Esilehe temaatika[muuda lähteteksti]

Minu meelest peaks esileht olema temaatiliselt mitmekülgne. Praegu kisub asi ühte väravasse. Andres 30. oktoober 2008, kell 18:06 (UTC)

No ma püüan nagu selles suunas, et see teemaküllus oleks jagatud pikema aja peale. Et ühe nädala temaatika oleks sarnane.
Kas see ei meeldi?
Ja mida teised arvavad? iffcool 30. oktoober 2008, kell 18:54 (UTC)
kuna oleme teatmeteos, siis peaks olema garanteeritud mitmekülgsus. Esilehel peaks üheaegselt olema nii amfora kui neutron--Hendrix 30. oktoober 2008, kell 19:01 (UTC)
Ma ei mõista, mille alusel sa sead võrdluse, et teatmeteos = mitmekülgsus? Mulle näib see jabur.
Pigem oleks teatmeteose seisukohalt vajalik põhjalik teemakäsitlus, sest kasvõi uudisteportaal võib ette näidata mitmekülgsust aga teatmeteosest jääb asi kaugele. Küsimus ikka selles, mis viisil on info esitatud, mitte, kas seda infot on eri teemadest. iffcool 30. oktoober 2008, kell 19:12 (UTC)
Üldse ei meeldi. Esileht peab kajastama erinevaid teemasid. --Metsavend 30. oktoober 2008, kell 19:07 (UTC)
Peab? Selleks on ju teemaportaalid.
Mulle on väga ootamatu kuulda, et praegune teemade esitusviis nii paljudel vastukarva (kuigi see nädal juhtusid kajastatud teemad veel väga ühte auku, mida varem juhtunud pole). iffcool 30. oktoober 2008, kell 19:12 (UTC)
minu arust on selline "dünaamiline" esilehekülg üldse jama. Teatmeteos on teatmeteos ja teatmeteose esilehel peaks olema paika pandud teatmeteose eesmärgid ja nägemused. Teatmeteose esilehekülg peaks olema fikseeritud sisuga. Teatmeteos ei ole portaal, kus igapäevaselt sisu vaheldub--Hendrix 30. oktoober 2008, kell 19:19 (UTC)
Seega näiteks inglise Viki ei ole sinu arvates teatmeteos? Ja samamoodi pole prantuse, saksa, hispaania, soome ... jne. Vikid teatmeteosed? iffcool 30. oktoober 2008, kell 19:47 (UTC)
Ja muide, esilehe parem pool ongi ette nähtud Vikipeedia kui sellise tutvustamiseks ning selle sisu on täies mahus fikseeritud. iffcool 30. oktoober 2008, kell 19:49 (UTC)
Üldiselt mulle selle kujundusega esileht meeldib aga edaspidi tuleks vältida seda, et nädala artikkel, nädala pilt ja "kas teadsid, et" kajastaksid ühte teemat.--WooteleF 30. oktoober 2008, kell 19:49 (UTC)
Ning kõrvalmärkusena mainiksin, et kõik esilehele ilmuvad tulevased nädala artiklid/pildid on ju varem teada ja kui on mingeid tähelepanekuid võiks need juba varakult lagedale tuua. Nüüd on selline sisu olnud juba üle poole nädalast ja järsku tuleb välja, et osadele ei meeldi. iffcool 30. oktoober 2008, kell 19:54 (UTC)
Ma lihtsalt usaldasin Sind ega hakanud uurima. Pealegi, tervikpilt tuleb alles siis välja, kui asjad on kokku pandud. Aga esimene märkus tehti juba esmaspäeval. Oleksid võinud siis reageerida. Andres 31. oktoober 2008, kell 02:55 (UTC)
inglise jne vikid kipuvad minu arust igavuse käes vaevlema ja seetõttu on tähelepänu liialt palju pöörama hakatud vormile, mitte sisule. Reklaam kipub võimust võtma - enesereklaam--Hendrix 30. oktoober 2008, kell 19:57 (UTC)

Ei pääse redigeerima[muuda lähteteksti]

Tahaksin nädala artiklis ühe trükivea ära parandada, kuid ma ei pääse selle juurde, vaid hoopis Estadosest rääkiva "nädala artikli" juurde. Andres 24. november 2008, kell 09:38 (UTC)

Seda saab teha Vikipeedia:Nädala artiklid/48 (2008), teised nädalad on Vikipeedia:Nädala artiklid. --Tiuks 24. november 2008, kell 13:04 (UTC)
Miks siis 46. nädal redigeerimiskasti all ette tuleb? Andres 24. november 2008, kell 15:16 (UTC)

Can't speak Estonian but have something to say? Tell it here.[muuda lähteteksti]

Can't speak Estonian but have something to say? Tell it here. See suunab üldisesse arutellu. Kas poleks parem, kui see suunaks Saatkonda? Adeliine 10. detsember 2008, kell 16:52 (UTC)

  • Ma olen itaallaane, ma raagi esti kelt luhike, nagemist. I'm sorry (Vabandage) for my terrible estonian laguage but in 2005 I was there and I loved a lot your wonderful country, especially Tallinn. Good job and best wishes to all you, Francesco, 30/12/2009

Kandidaat, kandidatuur, kandideerida, kandideeri[muuda lähteteksti]

Palun parandage õigekirjavead sundtekstis "2009 aasta stewardi (ülemvalvaja) valimisteks palutakse esitada nende kanditatuur 25 jaanuariks. Kanditeeri ka ise." Mina ei tea, kuidas sellele tekstile ligi pääseda.--Andrus Kallastu 20. jaanuar 2009, kell 21:38 (UTC)

Vaata Vikipeedia:Üldine arutelu#Skandaalsed vead. --Tiuks 20. jaanuar 2009, kell 21:40 (UTC)

Account usurpation[muuda lähteteksti]

I want to usurp the account User:Kuld to use it for the unified login. My main account is en:User:Kuld.--88.201.146.30 2. veebruar 2009, kell 20:20 (UTC)

Answer has been written here. --Jaan513 3. veebruar 2009, kell 07:19 (UTC)

Esilehe struktuur[muuda lähteteksti]

Võib-olla see on tähtsusetu detail, kuid minu meelest võiksid esilehel asuvad juhendid olla koos (näiteks paremal). Praegu asub redigeerimisjuhend vasakul, mis annab justkui märku sellest, et kõigepealt soovitatakse uuel kasutajal redigeerida ja siis alles tutvuda vikipeedia põhimõtete ja reeglitega. Tühistan Ifcooli muudatuse. --Andrus Kallastu 12. veebruar 2009, kell 19:29 (UTC)

Mina paigutaks redigeerimisjuhendi just teisele poole Liivakasti lingi kõrvale. See näib mulle küll palju loogilisema struktuurina. Ivo 16. veebruar 2009, kell 21:34 (UTC)
Lähtusin oma ettepanekus sellest, et redigeerimisjuhend on tähtis dokument, mis on oluline inimesele, kes tegelikult redigeerima asub, mitte ei tee Vikipeediaga esimest tutvust. Asukoht pärast põhimõtteid ja reegleid viitab sellele, et enne reaalseid muudatusi artiklitesse sisse viima hakkamist tasub need tekstid läbi lugeda.--Andrus Kallastu 16. veebruar 2009, kell 22:28 (UTC)

Vikiülikooli link[muuda lähteteksti]

Sõsarprojektides on vikiülikooli link ingliskeelsele lehele. Meil on betaversioonis eestikeelne leht [4] (keele peab vist valima ülevalt kastist). --Tiuks 19. veebruar 2009, kell 21:41 (UTC)

piisab kui kasutada lehe nimena esileht - http://beta.wikiversity.org/wiki/Esileht
suwa 11. mai 2009, kell 08:24 (UTC)

Keeltekast[muuda lähteteksti]

Simple Englishil on juba üle 58 000 artikli, seega ta kuulub üle 50 000 artiklite vikide hulka, mitte üle 25 000. alts 11. mai 2009, kell 08:22 (UTC)

Muutsin. (Mall {{Vikikeeled}}). --Jaan513 11. mai 2009, kell 08:36 (UTC)

Esilehe kaitse[muuda lähteteksti]

Minu arvates on leht praegu liiga range kaitse all. Andres 28. juuni 2009, kell 20:32 (UTC)

Ega meil vist keegi peale administraatorite seda niikuinii muutnud pole (va vandalism). Seega: kas see on ikka probleem? Ivo 28. juuni 2009, kell 21:44 (UTC)
Tiuks ja Andrus Kallastu on muutnud.--WooteleF 28. juuni 2009, kell 21:47 (UTC)
Mulle on peaasi, et igaüks ei saa muudatusi salvestada, mis peaks olema piisav vandalismi tõkestav abinõu ning kuna näited mitteadministraatorite tegevusest on olemas siis vast võiks seda jah väheke leebemaks muuta. Kaskaadkaitse võiks muidugi jätta. Ivo 28. juuni 2009, kell 22:29 (UTC)
Mitteadministraatorid võivad ju ettepanekud kirjutada arutelusse. Esileht on selline leht, mis peab olema kaitstud. --Tiuks 29. juuni 2009, kell 13:55 (UTC)
Just. Enne muutmist tuleks teha ettepanek. Esileht ei ole selline koht, mida igaüks näppima peaks. Praeguse kaitse poolt. --Metsavend 29. juuni 2009, kell 14:49 (UTC)

Vähemalt iga nädal muutuvaid osi, kuhu aeg-ajalt trükivigu sisse satub, võiks kõik toimetama pääseda. Sellepärast võtsin kaskaadkaitse ära. Pikne 25. september 2010, kell 13:36 (EEST)

Vähemalt esilehel peab ka kaskaadkaitse peal olema. Ja trükivead tuleb ikka enne ära parandada kui asi esilehele läheb. -- Ahsoous 25. september 2010, kell 13:50 (EEST)[vasta]
Peab? Ajalugu sirvides ma ei näe, et eestikeelses Vikipeedias suurem asi probleeme oleks tekkinud ka siis, kui registreeritud kasutajad esilehele endale ligi pääsesid, aga see selleks. Eks parandataksegi, aga aeg-ajalt jääb sellegipoolest vigu sisse. Pikne 25. september 2010, kell 13:58 (EEST)
Jah, peab. Ka siin on aegajalt vaenutsevad botid tegutsema juhtunud (kaitse tõttu küll mitte esilehel) ja siis on juba paari minuti pärast suht sant asju taas korda saada. Ahsoous 25. september 2010, kell 14:03 (EEST)[vasta]
Ehk siis teoreetiliselt mingis olukorras peaks. Aga kaskaadkaitse puudutab abimalle, kuhu mõni vandaal(robot) veel eriti väikese tõenäosusega ära eksiks ja samal ajal oleks kasulik, kui registreeritud kasutajad saavad sageli muutuvas osas leitud aeg-ajalt sisselipsavaid vigu ise parandada. Pikne 25. september 2010, kell 16:36 (EEST)

Nädala pilt ja artikkel[muuda lähteteksti]

Kas on arukas soov, et nädala pilt ja artikkel vahetaksid esilehel kohad? lihtsalt seetõttu, et avastasin, et mu arvutis avaneb esileht nii, et hetkel ühtki pilti esmapilgul ei ole. siiani oli nädala artikli juures pilt, seetõttu ei ole siiani seda taibanud. arvan, et igasuguste brauseri "optionite" puhul võiks olla esilehel kohe avanedes mingi pilt näha. Minu tagasihoidlik soov. avjoska 11. juuli 2009, kell 05:26 (UTC)


On vast eesti keel: "vallutamine toimus". 193.40.133.134 21. detsember 2010, kell 09:08 (EET)[vasta]

Lause ei ole ilus. Kuidas Sa sõnastaksid nii, et artikkel ikkagi algaks fraasiga "Tapa vallutamine"? "Oli lahing..."? "Leidis aset"? Andres 21. detsember 2010, kell 15:31 (EET)[vasta]

Sõsarprojektid[muuda lähteteksti]

Natuke võiks muuta neid linke. Commons, Species ja Meta on selle poolest ühes rühmas, et neist pole iga keele jaoks oma versiooni ja tõlgitakse eraldi lehti. Species'il ja Metal on ka tõlgitud esilehed – Commonsil on natuke rohkem tõlgitud sisu, aga põhimõtteliselt ei peaks siis ka kaks esimest kaldkirjas olema? Või peaks märkima, et nad on ainult osaliselt eesti keeles?
Kood linkidega eestikeelsetele esilehtedele ja liidestele (+ läbipaistev taust):

{| class="plainlinks" align="center" cellpadding="2" width="100%" style="text-align:left; background:transparent"
| [[Pilt:Wiktionary-logo-en.png|38px|Vikisõnaraamat]]
| '''[[wikt:Esileht|Vikisõnaraamat]]'''<br />Vaba sõnaraamat
| [[Pilt:Wikibooks-logo.svg|38px|Vikiraamatukogu]]
| '''[[b:Esileht|Vikiraamatukogu]]'''<br />Eestikeelsed vabad õpikud
|-
| [[Pilt:Wikiquote-logo.svg|36px|Vikitsitaadid]]
| '''[[:q:Esileht|Vikitsitaadid]]'''<br />Tsitaatide kogu
| [[Pilt:Wikisource-logo.svg|38px|Vikitekstid]]
| '''[[:s:Esileht|Vikitekstid]]'''<br />Eestikeelsed vabad tekstid
|-
| [[Pilt:WikiSpecies notext.svg|36px|Wikispecies]]
| [{{fullurl:species:Esileht|uselang=et}} '''Wikispecies''']<br />Elusolendite nimistu
| [[Pilt:Wikinews-logo.svg|42px|Wikinews]]
| '''''[[:en:n:Main Page|Wikinews]]'''''<br />''Vaba uudiste allikas''
|-
| [[Pilt:Commons-logo.svg|36px|Commons]]
| [{{fullurl:commons:Esileht|uselang=et}} '''Commons''']<br />Jagatud meediavaramu
| [[Pilt:Wikiversity-logo.svg|40px|Wikiversity]] 
| '''[http://beta.wikiversity.org/wiki/Esileht?uselang=et Vikiülikool]''' <br />Õpikeskkond
|-
| [[Pilt:Wikimedia-logo.svg|40px|Meta-Viki]]
| [{{fullurl:m:Esileht|uselang=et}} '''Meta-Viki''']<br />Wikimedia projektide koordinatsioon
| colspan="8" style="font-size:0.9em;" | '''Märkus:''' ''Kaldkirjas vikidest ei ole eestikeelseid versioone, lingid viivad ingliskeelsetesse vikidesse.''
|}

195.50.197.51 2. august 2009, kell 17:51 (UTC)

Ettepanek uueks kategooriaks:Eesti riigiametnikud[muuda lähteteksti]

Tuleks luua uus kategooria:Eesti riigiametnikud. Osa olulisi riigiametnikke ei olnudki poliitikud ja nad ei mahu ka mingi teise kategooria alla, nt Konstantin Kirsimägi Amherst99 1. oktoober 2009, kell 15:10 (UTC)

On olemas kategooria "Eesti ametnikud".--WooteleF 1. oktoober 2009, kell 15:16 (UTC)

Vikipeedia alatiseks[muuda lähteteksti]

Kas sellised tsitaadid nagu: “There is never a day without Wikipedia.” ja “My amount is little, but my support is sincere.” võiksid olla eestikeelsed? Kummaline on, et mõni sõna nagu annetaja ja kuupäev on ära tõlgitud aga tsitaat mitte. Parem olla siis kõik ingliskeelne.

Täpsustus esilehele[muuda lähteteksti]

Esilehele keskele üles tuleks lisada, et praegu on *eestikeelses* (v eesti) Vikipeedias .... artiklit. Amherst99 3. jaanuar 2010, kell 11:17 (UTC)

hetkel on:
Praegu on Vikipeedias 70 611 artiklit.
Kas sa pead silmas selle lause sõnastuse muutmist?
suwa 3. jaanuar 2010, kell 11:37 (UTC)

Jah. Nii oleks konkreetsem. Sellele tekstile satub silm esimesena. Amherst99 3. jaanuar 2010, kell 12:09 (UTC)

Selline nimi on ainult eestikeelsel variandil.--WooteleF 3. jaanuar 2010, kell 12:14 (UTC)
Mitte et teiskeelsete kohta vale Vikipeedia oleks öelda. Soovi korral võib nime tõlkida ja siin on näiteks need artiklid. 88.196.241.249 3. jaanuar 2010, kell 12:25 (UTC)


Minu meelest võib seda nime kasutada ka Wikipedia kohta üldse. Aga ka mina ei poolda siin täpsustamist, sest see peaks kontekstist selge olema.
Võiks aga kaaluda sõna "käsil" lisamist, et rõhutada, et artiklid pole valmis. Andres 3. jaanuar 2010, kell 12:27 (UTC)
Pooldan. --kanakukk 14. jaanuar 2010, kell 15:38 (UTC).

The link to bg:[muuda lähteteksti]

The native name of the Bulgarian language is български and not българската. Please correct it. --62.204.152.181 30. jaanuar 2010, kell 04:20 (UTC)

Done. --Jaan513 1. veebruar 2010, kell 15:56 (UTC)

Viga rubriigis "Kas teadsid et..."[muuda lähteteksti]

Nupuke rubriigis "Kas teasid et..." väidab, et ... esimese avaliku ürituse Eesti NSV-s, kus kasutati sinimustvalget lippu, mida võimud maha ei rebinud, korraldas 29. aprillil 1987 Vaba-Sõltumatu Kolonn Nr. 1 Võrus. VSK Nr. 1 siis veel ei eksisteerinud, kas õige kuupäev pole mitte 1987. aasta 21. oktoober? – Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas Vihelik (arutelukaastöö).

Panin sinna rubriiki ühe teise fakti. Ma ei saanud aru, kust eelmine väide pärineb. --Jaan513 2. veebruar 2010, kell 08:32 (UTC)
Kuupäev on õige. Siin tuleb vahet teha ametliku registreerimise ja sisulise tegutsemise alguse vahel. Kolonn tegutses tüük aega enne ametlikku asutamist. Taivo 2. veebruar 2010, kell 12:59 (UTC)
Võib küll olla, aga artiklites Eesti lipp ega Vaba-Sõltumatu Kolonn Nr. 1 seda mainitud ei ole, rohkem ma ei otsinud. --Jaan513 3. veebruar 2010, kell 07:12 (UTC)

Esilehe kuupäev[muuda lähteteksti]

Esilehe kuupäev on iganenud

Hmm, huvitav. Mul näitab Seamonkey, Firefoxi, Opera ja Chrome'iga õigesti, aga IEga näitab eilset. --Epp 18. veebruar 2010, kell 06:46 (UTC)
Puhastage cache ära. -- Ahsoous 18. veebruar 2010, kell 07:19 (UTC)
Ähh, ma ei kasuta IEd kunagi, miks ta just eilset kuupäeva siis pidi näitama. --Epp 18. veebruar 2010, kell 07:51 (UTC)
Kas sa logisid IE-ga sisse või mitte? Kui sisse ei logi, siis wikimedia serveerib sulle lehte igal juhul (serveripoolsest squid) cache'ist. -- Ahsoous 18. veebruar 2010, kell 08:14 (UTC)
Aa, OK. --Epp 18. veebruar 2010, kell 08:25 (UTC)

Kreeka vikipeedia[muuda lähteteksti]

Kreeklastel on nüüd juba üle 50 000 artikli ning tuleb nüüd ülespoole paigutada. alts 23. aprill 2010, kell 01:38 (EEST)[vasta]

Meil on ju juubelilogo, kas seda ei saaks nüüd kasutada? Andres 19. mai 2010, kell 07:14 (EEST)[vasta]

Kas keegi saaks lähemaks mõneks nädalaks juubelilogo (Pilt:Wikipedia-logo-75tuhat.png) lisada. Mina ei oska. Ivo 19. mai 2010, kell 14:41 (EEST)[vasta]
Seda saab ainult kõrgemalt poolt teha. --WikedKentaur 19. mai 2010, kell 18:22 (EEST)[vasta]
Ehk annaks korraldad. Järgmise tähiseni ehk 100 000 artiklini jõuaksime niigi alles kahe aasta pärast, kui just ei õnnestu mingit üliedukat projekti läbi viia. Ivo 19. mai 2010, kell 20:44 (EEST)[vasta]
Logo taust peab olema läbipaistev, mitte valge. --WikedKentaur 19. mai 2010, kell 21:20 (EEST)[vasta]
ja kui muutmiseks läheb, siis võiks ju korraga selle vaikimisi thumbi suuruse ka käsile võtta -- Ahsoous 19. mai 2010, kell 21:47 (EEST)[vasta]
Aga kas selle laiuse numbri osas jõuti konsensusele? --WikedKentaur 23. mai 2010, kell 06:48 (EEST)[vasta]
200 px? Järgmine aste oleks vist ju juba 250 ja see läheb suureks kätte ära. Ivo 23. mai 2010, kell 15:28 (EEST)[vasta]

Nimeruum ja intervikid[muuda lähteteksti]

See lehekülg ei tohiks olla Vikipeedia nimeruumis. Muidu me ei saa teha artiklit esilehe mõistest (see on ka botaanika termin). Saksa keeles see nii on. Niisugune muutmine toob kaasa vajaduse muuta ka paljudes teistes vikides.

Intervikide osa on ebatäielik. Kas me ei taha siia täielikke intervikisid? Andres 19. mai 2010, kell 07:25 (EEST)[vasta]

Pigem ei tahaks. Enamus on ikkagi väga väiksed Vikipeediad ning neid keeli eestlased reeglina ei oska. Jättes ainult suuremad (+ võru) on lihtsam jõuda end huvitavate Vikipeediate juurde ja ei pea otsima ülipikast loendist sobivat. Ivo 19. mai 2010, kell 14:41 (EEST)[vasta]
Ingliskeelses on seal suuremad ja siis link täielikule loendile. Kui pole täielik, siis peaks ikka link olema vähemalt. --Kk 19. mai 2010, kell 14:50 (EEST)[vasta]
Ka meil on link täielikule loendile täitsa olemas. Ivo 19. mai 2010, kell 15:14 (EEST)[vasta]
Mille poolest esileht teistmoodi on? Teiste artiklite juures ju on pikad loetelud. Ja ega praegugi pole siin valitud keeled, mida eestlased rohkem oskavad. Andres 19. mai 2010, kell 15:48 (EEST)[vasta]
Internetti jäeks palju linke, mis viiavad Vikipeedia esilehele. Teisaldamine oleks problemaatiline. Kui mingi hetk esilehest eraldi artiklis, mitte artiklis leht, kirjutada, siis tuleks ehk leppida, et see on leitav ainult teistest artiklitest lingituna. Saksa vikis on Hauptseite ikkagi esilehele suunatud.
Erinebki sellepoolest, et ta artikkel pole. Võiks küll valitud interviki lingid jääda nagu teistes vikides. Iseasi, mille järgi see valik praegu tehtud on. Võiks olla keeled, mida eestlased arvatavalt rohkem oskavad, soome-ugri vikid, mida siin veel pole ja siis need, milles rohkem artikleid? Pikne 19. mai 2010, kell 17:05 (EEST)
Minu meelest võiksid küll olla siin lingid kõikidele vikidele. See oleks ju üldse ainuke ja kõige loomulikum koht, kust neid otsida. Ja mina küll ei osanud leida linki täielikule (tähestiku järjekorras) loendile. --Epp 19. mai 2010, kell 19:53 (EEST)[vasta]
Link "Kõik keeled...".
Seda võib küll arutada, et kas antud vist 37 keelt on kõige sobivamad ning mõne väikese soome-ugri keelse Viki lisada ja mõne suurema välja jätta, kuid kõiki ei ole mõtet lisada. Milleks ja kelle jaoks need ca 270 linki siis tarvilikud oleksid? Ka teistes vikides on teostatud mingi valik. Mittetarvilikke linke pole vaja ilu pärast lisada ning nagu ma juba ütlesin, muudaks see pigem end huvitada võivate keelte leidmise raskemaks. Ivo 19. mai 2010, kell 20:44 (EEST)[vasta]
Olen Ivoga sama meelt. --kanakukk 19. mai 2010, kell 20:54 (EEST).[vasta]
See probleem ei puuduta ju ainult esilehte. See tuleb lahendada kompleksselt. Norra vikis on teatud keeled algusesse välja toodud. Räägitud on ka seadest, mis võimaldaks valida, milliseid keeli näha tahad. Andres 19. mai 2010, kell 21:11 (EEST)[vasta]

Uue ilmega võiks ka esilehe kujunduse ära muuta. Minu arust läheb hispaania viki pealehe kujundus väga hästi ilmega kokku : [5]. Samuti on rootsi vikipeedial hea värvilahendus [6]. alts 2. juuli 2010, kell 02:23 (EEST)[vasta]


Ma mõtlesin, et olen ainuke, kes esilehte kunagi ei vaata. :-). Panin nüüd suht juhusliku artikli, kellel on paremaid ideid, võib ära muuta. --Epp 12. juuli 2010, kell 17:45 (EEST)[vasta]

Aga miks peaks muutma? Muuta võib ju alati, kui on just paremaid ideid, kui praegune. Ja tegelikult võiksime siiski originaalsed olla, mitte kellegi eeskujul teha. Originaalne lahendus tõstab enesetunnet tunduvalt rohkem, kui eeskujudest snitti võetud lahendus.--Rünno 12. juuli 2010, kell 19:54 (EEST)[vasta]
Ma ei saanud aru, mille kohta see originaalsuse ja eeskuju jutt käis. Mina rääkisin sellest, et nädala artikli asemel oli tühi koht. --Epp 12. juuli 2010, kell 21:00 (EEST)[vasta]
Altsi ettepaneku suhtes esilehe kujundus ära muuta.--Rünno 12. juuli 2010, kell 21:02 (EEST)[vasta]
Heh, mine või vaatama ja võrdlema neid Altsi poolt ette pandud asju. Ave Maria 12. juuli 2010, kell 21:22 (EEST)[vasta]
Käisin vaatamas. Värvilahendus tundub mõlemal parem kui eesti vikil. meil on nagu kuidagi karjuv. aga selliseks ülesehituseks nagu näiteks hispaania vikis ei ole eesti vikis ressurssi. Ave Maria 12. juuli 2010, kell 21:25 (EEST)[vasta]
Värvilahendus on pudi-padi. Ja kui ma pealegi olen värvipime, siis jään lõpmatuseni vaidlema. Tuleb sisuliselt muuta, kui selleks vajadust ja ideid.--Rünno 12. juuli 2010, kell 21:29 (EEST)[vasta]
Mingit kosmeetilist iluravi võib ju natuke teha kuna üldine kujundus muutus ja kui peaks tunduma, et esileht sellega päris hästi ei sobitu. Aga kas on ikka tarvis?
Olen natuke eemal ja juba ähvardab esilehte tühjaksjäämine. Tuleb ikka üks esilehe muutmise õpetus ette võtta mingil tulevasel kokkusaamisel, sest lõputult ma ise selle lehega tegelema ei jää. Ivo 14. juuli 2010, kell 14:33 (EEST)[vasta]
Miks Sa arvad, et see jääb õpetuste taha? Minu meelest me lihtsalt ei jaksa teha kõiki asju, mida peaks ja võiks. Kui tegijaid ei leidu, siis pole midagi teha, olgugi siis nii kaua sama sisu, kuni keegi taipab muuta. Ma arvan, et seda ei saa sunniviisil kellegi kohustuseks teha. Võiks ju korra meelde tuletada, et kõik püüaksid alati esmaspäeva hommikul esilehele pilgu peale visata, ja kui ise muuta ei oska, siis vähemalt kisa tõsta. --Epp 14. juuli 2010, kell 16:39 (EEST)[vasta]
Tegelikult ei pea seda esilehte esmaspäeviti külastama, vaid võib tegeleda ka profülaktikaga – juba laupäeval või pühapäeval vaadata, et mis järgmisel nädalal esilehele läheb ja mitte takkajärgi tegutseda. Ivo 14. juuli 2010, kell 17:25 (EEST)[vasta]

Sõnavalik[muuda lähteteksti]

Vikipeedia on mitmekeelne projekt - õigem on kirjutada 'paljukeelne'. Amherst99 24. september 2010, kell 21:26 (EEST)[vasta]

Miks õigem? Andres 24. september 2010, kell 23:37 (EEST)[vasta]
On küll õigem. Mitu tähendab kergesti üle loetavat hulka. Mitusada seda enam kindlasti ei ole. -- Ahsoous 24. september 2010, kell 23:55 (EEST)[vasta]
Minu poolest olgu pealegi palju. Andres 25. september 2010, kell 01:01 (EEST)[vasta]

igaühe täiendatav ning parandatav

Ma saan aru, et sõna "poolt" soovitatakse vältida, aga minu meelest on selline sõnastus raskesti mõistetav. Sõna "poolt" võib ära jätta ainult juhul, kui arusaadavus ei kannata. Otsime siis vähemalt arusaadavama sõnastuse. Pakun: "igaüks võib seda täiendada ja parandada". Andres 25. september 2010, kell 15:54 (EEST)[vasta]
Üldse on sõnastus halb. Mis te arvate sellest:

Vikipeedia on pooleli olev paljukeelne võrguentsüklopeedia, mida kõik saavad vabalt kasutada ning täiendada ja parandada. Andres 25. september 2010, kell 15:58 (EEST)[vasta]

Jah, see on palju parem. Ma mõtlen sellele koledale lausele iga kord, kui esilehele satun, aga kunagi pole olnud viitsimist sel teemal vaidlema hakata. Teen ettepaneku ka teine lõik ümber sõnastada, näiteks nii:
Esimesena alustas 2001. aasta jaanuaris ingliskeelne Vikipeedia. Eestikeelne Vikipeedia alustas 2002. aasta augustis ja on praeguseks kasvanud 78 329 artiklini. --Epp 25. september 2010, kell 16:20 (EEST)[vasta]
Jah, need sõnastused on paremad. Aga ma aru ei saa, kuidas eelnevalt tsiteeritud fraasi arusaadavus sõna poolt puudmise all kannatab. Kelle täiendatav või kelle täiendatud või kelle kirjutatud on minu meelest selgesti mõistetavad. Pikne 25. september 2010, kell 16:36 (EEST)
"Kelle täiendatud" ja "kelle kirjutatud" on selgesti mõistetavad, aga "kelle täiendatav" on ebatavaline ning paneb lugemisel peatuma, et süntaksi mõista. Kuigi see on teoreetiliselt õige sõnastus, tundub ta olevat ebagrammatiline. Peale selle on mõlemad fraasid kahemõttelised (täiendada ja kirjutada võib ka keegi teine ning omastav võib väljendada omamist), aga esimeste puhul seda naljalt ei märka, sest konstruktsioon on laialt kasutatav, viimase puhul on aga vist võimalik ka valesti aru saada.
Panen siis uue sõnastuse sisse. Andres 25. september 2010, kell 16:55 (EEST)[vasta]

Mulle ei meeldi teises lõigus sõna "alustas". Vähemalt ei tohiks teda kaks korda kasutada. Aga mul ei ole praegu ettepanekut. Andres 25. september 2010, kell 17:01 (EEST)[vasta]


"Alusta uut ariklit" ja "Põhimõtted" vahel ei ole seda punkti · Alts 15. november 2010, kell 23:54 (EET)[vasta]

Need on ju eri nurkades. --Epp 16. november 2010, kell 06:42 (EET)[vasta]
Minul on nad täitsa keskel ja kõrvuti. Alts 16. november 2010, kell 07:43 (EET)[vasta]
Lisasin selle märgi. Kuidas tundub? Andres? Epp? Taivo 16. november 2010, kell 13:26 (EET)[vasta]
Kui on laiem ekraan (nagu minul näiteks ja Epul), siis on üks joru vasakus servas, teine joru paremas ja selge vahe on sees, see punkt tundub seal imelik. Kui on väiksem ekraan, siis jah nad puutuvad kokku. Adeliine 16. november 2010, kell 13:37 (EET)[vasta]
Minul on kummaline. Täpi järel on ca 15 cm tühja maad ja siis tuleb järgmine sõna. --Epp 16. november 2010, kell 14:21 (EET)[vasta]

Soovitan teha need asjad kahes reas, siis näitab kõigil normaalselt. Andres 16. november 2010, kell 14:43 (EET)[vasta]

Põhimõtteliselt peaks leht olema nii kujundatud, et ka 800px laiuselt oleks väljanägemine normaalne – nagu näiteks inglise, saksa, soome ja rootsi vikis. Standard 800px ei tulene ainult kiviajast, vaid osa kasutajaid tõepoolest kasutab küljel olevat järjehoidjate paani või lihtsalt surfab pisemat tüüp arvutiga. Nädala pilt (või tekst selle ümber) on ka praegu mingisuguse vahepealse laiuse juures imelik. Pikne 16. november 2010, kell 15:02 (EET)

Panin need read automaatselt murduma ja võtsin täpi ära. Kas nüüd on parem? Adeliine 16. november 2010, kell 15:09 (EET)[vasta]
Taivo ekraanipildi väljavõte
Mul on reso 1024*768. Pärast Adeliine muudatust läks väga imelikuks. Taivo 16. november 2010, kell 16:23 (EET)[vasta]
Mul läks ka imelikuks. Nähtavasti polnud hea soovitus. Võib-olla programmeerijad (näiteks Ker) oskavad soovitada, kuidas teha. Andres 16. november 2010, kell 16:39 (EET)[vasta]
Nüüd on näha jah, et kaks erinevat rida on. Alts 16. november 2010, kell 17:12 (EET)[vasta]

Pärast Taivo muudatust on minul küll parem. Andres 16. november 2010, kell 21:04 (EET)[vasta]


Miks seal Vikipeedia tutvustuse all "võrguentsüklopeedia" sellisesse kohta lingib? --Epp 15. detsember 2010, kell 03:56 (EET)[vasta]

Tee Revalisse?[muuda lähteteksti]

Hoffmanni pildi nimi eesti keeles on "Tee Tallinnasse", sest meie pealinna nimi on eesti keeles alati olnud Tallinn, mitte Reval. Palun parandada! Amherst99 22. detsember 2010, kell 00:37 (EET)[vasta]

Parandatud. Ivo 22. detsember 2010, kell 00:52 (EET)[vasta]
Kunstimuuseumi andmeil on teose nimi "Tee Revalisse".--WooteleF 22. detsember 2010, kell 02:49 (EET)[vasta]
Arvan ka, et ei maksa üle pingutada. Teos on selle nime all tuntud, las ta olla. Andres 22. detsember 2010, kell 02:56 (EET)[vasta]
Siis on vaja "Reval" teha nimes klikitavaks, et kõik aru saaksid, millega tegemist. Amherst99 22. detsember 2010, kell 13:27 (EET)[vasta]
Seda võib teha. Aga võibolla tuleks linkida terve pealkiri, sest maal on ise üsna tähelepanuväärne.--WooteleF 22. detsember 2010, kell 14:08 (EET)[vasta]
Soovitan ka linkida terve pealkiri. Andres 22. detsember 2010, kell 14:52 (EET)[vasta]