Anne Metsis

Allikas: Vikipeedia
Anne Metsis

Anne Metsis (sündinud 5. aprillil 1958 Märjamaal) on eesti moekunstnik ja -ajakirjanik.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on lõpetanud Haapsalu I Keskkooli 1976. aastal ja Eesti Riikliku Kunstiinstituudi (ERKI, edaspidi EKA) moekunsti erialal 1984. aastal.

Töö[muuda | muuda lähteteksti]

Õppejõuna[muuda | muuda lähteteksti]

Anne Metsis on töötanud Eesti Kunstiakadeemias erialakompositsiooni ja moejoonistamise õppejõuna.[viide?]

Kunstnikuna[muuda | muuda lähteteksti]

Anne Metsis on Eesti Moekunstnike Ühenduse liige. Esinenud moeloominguga isiku- ja EMÜ ühisnäitustel, neist olulisemad: EMÜ taaskasutusteemalised aastanäitused ja rahvusliku teema näitused “Eestlane olla...”, moepannood Stockholmi Eesti Kultuurikoondises 2003, retrospektiiv “1/2-sada armsat asja” Haapsalu Linnagaleriis 2008, “Veenused ja beach babed” Evald Okase Muuseumis 2018. Moekunstnike Ühenduse kirjanduslik moenäitus «Kõik mis tuleb, tuleb sellepärast, mis on olnud» Vilde majamuuseumis. 2023. aastal juubelinäitused Haapsalu kunstikoolis ja raamatukogus.

Moest ja moeajaloost kirjutajana[muuda | muuda lähteteksti]

Moeajakirjanikuna on ta töötanud ajakirjas Anne ning moe- ja üldtoimetajana ajakirjas Eesti Naine, kaastööd on ta teinud veel mitmele ajakirjale.

Temalt on ilmunud moeartikleid TEA ja Eesti Entsüklopeediakirjastuse teatmeteostes “XX sajandi kroonika”; “Eesti moeloomingu kvintessents” ajakirja Siluett ajaloost (Eesti Ekspress, Areen, juuni 2008); “Ajakirjaga Siluett üles kasvanud” (“Nõukogude aeg ja inimene”, Tänapäev 2004 ja Tammerraamat 2012); tõlkinud rootsi keelest “Mahevillased kudumid” (Ajakirjade Kirjastus 2012).

Metsis on Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Moekunstnike Ühenduse liige.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Tema teksti ja illustratsioonidega ning Rein Seppiuse kujundatud raamat «Moetähestik», mis ilmus 2016. aastal, valiti aasta 25 kaunima Eesti raamatu hulka.[viide?]

Artikleid[muuda | muuda lähteteksti]