Aleksander Tšikin

Allikas: Vikipeedia

Aleksander Tšikin (27. aprill 1915 Narva30. oktoober 2006) oli Eesti kergejõustikutreener.

Aastatel 1944–1946 pälvis Aleksander Tšikin 400 ja 800 meetri jooksjana medaleid üleliidulistel võistlustel, kolmekümneselt sai NSV Liidu meistersportlaseks.

Sportlaspõlves (aastani 1952) alustas Tšikin tööd Kalevi treenerina ja omandas erialase kõrghariduse.

Tema õpilaste seas on Tõnu Kaukis, Alma Kullerkupp, Vladimir Kuts, Mart Vilt, Tõnu Lepik, Vello Lumi, Marko Metsala, Raivo Mägi, Endel Pärn, Pavel Rambak, Ants Savest.

Isegi üle 85-aastaselt oli Tšikin (aka Tsika) üks tuntumaid treenereid noorte kergejõustiklaste hulgas. Oma elu viimaste aastateni välja võis teda pea iga päev kohata Kalevi spordiväljakul noortele näpunäiteid ning energiat jagamas ja ka ennast sportlikus vormis hoidmas. Tema treeningustrateegia põhines inimeses huvi tekitamises ning õpilase endasse uskuma/endast "seda" leidma panemises. Tänu ainult positiivsete võtete kasutamisele oli Tsika õpilaste arv suur, aktsepteeritud oli iga sportliku huviga aktivist.[viide?]

Ma ei ole kedagi ära ajanud, kes on tahtnud harjutada. Mulle meeldivad noored. Tahan aidata neil spordis teed leida, mis veelgi tähtsam – elus. Kasvatada, tahet karastada, õpetada ennastsalgavalt pingutama.

— Aleksander Tšikin, Allikas tundmatu

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]