Air France'i lend 4590

Allikas: Vikipeedia
Air France'i lend 4590
Intsidendi ülevaade
Kuupäev 25. juuli 2000
Koht Gonesse, Prantsusmaa
Põhjus(ed) tulekahju lennu ajal
Reisijaid 100
Meeskond 9
Hukkunuid 113 (109 lennukis, 4 maapinnal)
Ellujääjaid 0
Õhusõiduki tüüp Concorde
Tõusis õhku Pariisi Charles de Gaulle lennuväljalt
Sihtkoht New York
Lennufirma Air France
Õnnetuses osalenud Air Frace'i Concorde registritähisega F-BTSC aastal 1985

Air France'i lend 4590 Pariisist New Yorki oli lennufirma Air France ülehelikiiruselise reisilennuki Concorde esimene ja viimane katastroofiga lõppenud lend kogu 27-aastase käigusoleku aja jooksul. 25. juulil 2000 kukkus Concorde Gonesse'i linna lähedal alla, sealset hotellihoonet rammides. Hukkusid kõik lennuki pardal olnud inimesed, hotellis viibinud inimestest sai neli surma ja üks vigastada.

Katastroof[muuda | muuda lähteteksti]

Kell 16.40 alustas Concorde Pariisi Charles de Gaulle'i lennuväljal õhkutõusmist. Mõni hetk hiljem märgati lennujuhtimiskeskuse tornist lennuki vasaku tiivapoole all leeke, lennujuht hüüdis kiiresti raadio teel lennuki meeskonnale: "Air France 4590, teil on leegid taga!". Lennuki kapten Christian Marty ei näinud oma istmelt, mis lennuki tagaosas toimus. Õhkutõusu katkestada polnud enam võimalik, sest raja pikkust poleks jätkunud ja lend oleks seetõttu kindlasti kohe katastroofiga lõppenud.

Kell 16.43 tõusis lennuk õhku, pikk tulesaba järel, suutmata 60 meetrist kõrgemale tõusta. Pilootidel polnud endiselt aimu, mis seisukorras tiib on ja kui suur on tulekahju. Mõlemad vasaku tiivapoole mootorid hakkasid pärast tulekahju puhkemist kütuse lekkest tingitud kütusepuuduse tõttu võimsust kaotama. Pärast mootori nr 1 seiskumist oli meeskond sunnitud ka mootori nr 2 välja lülitama ja üritama hädamaanduda lennusuunal lähedal asuvale Le Bourget' lennuväljale, kuid tiiva parempoolsete mootorite nr 3 ja 4 täisvõimsusest põhjustatud tõukejõu asümmeetria tõttu tekkis lennukil 100-kraadine kallak. Nende mootorite võimsuse vähendamisel vähenes Concorde'i kiirus sedavõrd, et lendurid kaotasid lennuki üle lõplikult kontrolli. Põlev lennuk paiskus vastu maapinda Pariisi eeslinna lähedal, purustades täielikult hotelli Hôtelissimo Les Relais Bleus.

Põhjused ja uurimine[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast katastroofi said kõik Concorde'id määramata ajaks lennukeelu. Lennusalvesti nn musta kasti ja lennukirusude uurimine ei andnud vastust küsimusele, mis põhjustas lennuki süttimise. Uurijad vaatasid üle stardiraja ja leidsid umbes 40 cm pikkuse kõverdunud metallriba. Kui purunenud rehvi tükke ja metallriba võrreldi, selgus, et kõverdunud metalliriba ja rehvi lõikekoha kuju kattusid. Uurijad olid pärast seda kindlad, et ratta üleveeremine metallribast põhjustas rehvi lõhkemise. Hiljem selgus, et see metallriba pärines reisilennufirma Continental lennuki DC-10 mootorigondli küljest. Nimetatud lennuk startis mõni minut enne Concorde'i.

Uurimise jätkudes selgus, et rehvi lõhkemine ei põhjustanud kohe katastroofi. Rehvi lõhkedes paiskus üks 4,5 kg suurune kummitükk suure kiirusega vastu tiiva alumist külge, vigastades seal telikut. Kuigi kummitükk tiivas asuvat kütusepaaki otseselt ei vigastanud, põhjustas rehvi lõhkemisel tekkinud lööklaine kütusepaagis rebendi. Kui Concorde'i kapten Marty üritas tõusva lennuki telikut sisse tõmmata, võis teliku sissetõmbamise katse ajal tekkida säde, mis põhjustas lekkiva kütuse süttimise. Tõenäoliselt oli üks kummitükkidest vigastanud telikušahtis paiknenud elektrijuhtmeid.

Hukkunud[muuda | muuda lähteteksti]

Kõik lennukis viibinud 100 reisijat ja 9 meeskonnaliiget hukkusid. Enamik reisijaid olid saksa turistid, kes olid reisil New Yorki.

Lennuki kapten oli 54-aastane Christian Marty, piloot 50-aastane Jean Marcot ja lennuinsener 58-aastane Gilles Jardinaud.

Lennukis hukkunud
Riik Reisijad Meeskond Kokku
 Saksamaa 96 0 96
 Prantsusmaa 0 9 9
 Taani 2 0 2
 Austria 1 0 1
 USA 1 0 1
Kokku 100 9 109

Maapinnal[muuda | muuda lähteteksti]

Maapinnal sai surma neli Hotelissimo hotelli töötajat. Eluga pääses 21-aastane Briti üliõpilane, kes jõudis aknast välja hüpata. [1]

Maapinnal hukkunud[2]
Rahvus Kokku
 Poola 2
 Mauritius 1
 Alžeeria 1
Kokku 4

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Briti tudeng pääses rusude alt imekombel". Õhtuleht. 28. juuli 2000
  2. "What Went Wrong". Newsweek. 13. märts 2010. Vaadatud 25.07.2016

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]