Abramtsevo

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib külast Moskva lähedal; sealse endise mõisakompleksi kohta vaata artiklit Abramtsevo muuseum-kaitseala

Abramtsevo [abr'amtsevo] (vene keeles Абрамцево) on küla (село) Venemaal Moskva oblastis Sergijev Possadi rajooni Hotkovo linnaasunduses. Geograafilised koordinaadid on 56°13′ N, 37° 58′ E. Küla on tuntud Abramtsevo muuseum-kaitseala järgi.

Külas oli Venemaa 2010. aasta rahvaloenduse andmetel 209 elanikku.

Kuni 2004. aastani oli Abramtsevo suvitusasula staatuses.

Abramtsevos on Radoneži raudteepeatus ja Abramtsevo raudteepeatus. Muuseum-kaitseala on 1 km kaugusel Abramtsevo peatusest.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Abramtsevo muuseum-kaitseala

Küla on teada 17. sajandist.

Aastal 1843 ostis Abramovo mõisakompleksi kirjanik Sergei Aksakov. Teda külastasid seal teiste seas Nikolai Gogol, Ivan Turgenev ja Fjodor Tjuttšev. Aastatel 1870–1990 kuulus see metseen Savva Mamontovile. Siis käisid ja töötasid seal Abramtsevo kunstiringi ehk Mamontovi ringi kunstnikud Vassili Polenov, Viktor Vasnetsov, Valentin Serov, Ilja Repin, Mihhail Nesterov, Issaak Levitan, Mihhail Vrubel, laulja Fjodor Šaljapin ja näitleja Marija Jermolova. Aastal 1918 rajati muuseum. Muuseumi ümbrusesse rajati kunstnike suvilaid.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]