Aadressbüroo

Allikas: Vikipeedia

Aadressbüroo on endisaegne asutus (büroo), kus säilitati mingi koha (nt linna) elanike elukohtade (aadresside) kohta käivaid andmeid ja kus sai vastavate andmete kohta infot.

Eesti Vabariigi riiklikud aadressbürood moodustati 1933. aastal Aadressbüroo seaduse alusel. Eestis olid aadressbürood Tallinnas (Lai tänav 48), Tartus ja Nõmmel. Tallinnas ja Tartus oli aadressbüroo juures ka leiubüroo.[1]

Tallinna Aadressbüroo alustas tööd Eestimaa kubermangus 1. juulil 1909 ja Eesti Vabariigis tegutses Tallinna Aadress- ja Leiubüroo Tallinna-Harju prefektuuri juures, tegevuspiirkonnaks oli lisaks Tallinnale veel ka Nõmme, Paldiski ja Keila linn.

Aadressbüroosse võisid andmed tulla majaomanike majaraamatutest, kuhu olid kantud elanike sisse- ja väljakolimised.[1] Majaomanikud ja –valdajad (hotelliomanikud, möbleeritud tubade omanikud jt) olid kohustatud esitama Tallinna Aadressbüroole andmeid nende majja elama asunud või sealt lahkunud isikute kohta. Esitatud aadresslehtede alusel koostati ülelinnaline elanike register, mille põhjal väljastati teateid elanike elukoha kohta.[2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]