Aacheni vapp

Allikas: Vikipeedia
Kreisivaba linna Aacheni vapp

Aacheni vapp on Saksamaa Liitvabariigi Nordrhein-Westfaleni liidumaa Kölni ringkonna kreisivaba linna Aacheni vapp.

Vapil on paremale vaatav punaste küüniste, noka ja keelega must kotkas kuldsel põhjal (in Gold ein rot bewehrter und rot bezungter schwarzer).

Linna värvid on must ja kollane.

Vapp sätestati viimati 24. jaanuaril 1980 Aacheni linna peastatuudiga (Hauptsatzung), kuid see on kasutusel juba väga ammu.

Sellel Meyeri konversatsioonileksikonist (1888) pärit kujutisel on kotkal peas kroon, mida vapi kirjeldus ei maini ning mida traditsioonilistel vappidel ei ole.

Kotkas sümboliseerib riiki ning väljendab asjaolu, et Aachen oli kaua aega Saksa kuningate kroonimispaik. Kõigil riigilinnadel (linnadel, mis allusid otse keisrile, näiteks Besançon, Dortmund, Deventer), on vapil must kotkas kuldsel põhjal.

Aacheni vapp (1774)
Aacheni suur vapp Aacheni raekojas

Keskaegsetel Aacheni pitseritel on kujutatud troonil istuv Karl Suur. Kõige vanemad pitserid pärinevad 12. sajandist. Samasugust kujutist kasutati 16. sajandini. Siis võeti vapil kasutusele Saksa-Rooma riigi kotkas.

Napoleoni ajal 18111817 oli Aacheni vapil kera, mille külgedel oli neli kotkast. Päises oli kolm mesilast, mis olid Prantsuse keisririigi riigilinna tunnuseks.