Aḩmad Yāsīn

Allikas: Vikipeedia

Ash-Shaykh Aḩmad Ismāʻīl Ḩasan Yāsīn (araabia keeles الشيخ أحمد اسماعيل حسن ياسين‎; 28. juuni 1936 Al-Jūrah22. märts 2004 Gaza) oli Palestiina organisatsiooni Ḩamās asutaja ja vaimne juht. Paljudes lääneriikides peeti teda terroristiks, kuid palestiinlaste jaoks oli ta kangelane, kes osutas okupandi vastu seaduslikku vastupanu.

Tema täpne sünniaeg pole teada. Ta sündis nüüdseks hävitatud Al-Jūrah' külas (asus Ashkeloni lähedal). Pärast 1948. aasta Araabia-Iisraeli sõda oli Yassini perekond sunnitud lahkuma sõjast laastatud külast ja kolima Gazasse. Nooruses sai ta võimlemise ajal vigastada ja jäi invaliidiks, kaotades kõndimisvõime. Samuti oli tal nägemishäired.

Pärast keskkooli lõpetamist õppis ta lühajaliselt Kairos Ain Shamsi ülikoolis islami teoloogiat ja inglise kirjandust; Kairos olles ühines ta Moslemi Vennaskonnaga. Seejärel õpetas ta kuni 1984. aastani Kairo koolis. Ta abiellus aastal 1960 ja tal oli abielust Halimaga 11 last.

Ta asutas aastal 1987 Hamasi, algselt nimetati seda Moslemi Vennaskonna Palestiina haruks. Hamasi üheks eesmärgiks määratleti Iisraeli riigi hävitamine ja Palestiina riigi loomine mitte ainult Gazas ja Läänekaldal, vaid ka kogu Iisraeli poolt okupeeritud Palestiina territooriumil. Väidetavalt toetas Iisrael alguses isegi Hamasi, kuna pidas seda Palestiina Vabastusorganisatsioonist mõõdukamaks alternatiiviks. Iisrael aga keelustas Hamasi 1989. aastal ja Yasin mõisteti samal aastal eluks ajaks vangi. 1997. aastal vahetati Yasin kahe Jordaania poolt vahistatud Mossadi agendi vastu, kes olid tabatud seoses Khālid Mash‘ali mõrvakatsega.

Pärast teise intifada algust 2000. aastal alustas Hamas uuesti terrorirünnakuid ja Iisrael korraldas mitmeid vasturünnakuid, sealhulgas Yāsīni vastu. Palestiina omavalitsus pani Yāsīni mitu korda ka koduaresti, kust ta iga kord pärast toetajate meeleavaldusi vabastati.

6. septembril 2003 viskas Iisraeli F-16 Gazas asuvale hoonele 250 kg pommi. Yāsīn viibis sel ajal hoones ja sai kergelt haavata. Yāsīn lubas Iisraelile anda "unustamatu õppetunni" mõrvakatsest. Ta ei püüdnud end tulevaste katsete eest varjata ega oma tegusid varjata, vaid järgis tavapärast igapäevast rutiini, nagu iga päev lähedalasuvas mošees käimine.

22. märtsi 2004 varahommikul oli Yāsīn ja tema saatjaskond lahkumas Gazas asuvast mošeest, kui Iisraeli helikopterid Yāsīni pihta rakette tulistasid. Aḩmad Yāsīn ja veel kuus inimest said surma ja 15 haavata, sealhulgas kaks Yāsīni poega. Operatsiooni tema tapmiseks juhtis Iisraeli peaminister Ari'el Sharon, kes ka õnnitles eriteenistuslasi eduka operatsiooni eest. Rünnak mõisteti laialdaselt hukka kogu maailmas, sealhulgas ÜROs, EL-is ja mitmes Euroopa riigis. Tsiviilelanike vastu suunatud terrorirünnakute tõttu nõuti Iisraelile majandussanktsioone. USA seevastu ei mõistnud rünnakut hukka, vaid teatas, et Iisraelil on õigus võidelda terroristide vastu. USA pani rünnaku hukka mõistmiseks veto ÜRO Julgeolekunõukogule. Palestiina äärmusrühmitused tõotasid kätte maksta ja Yāsīni matustele kogunes tuhandeid inimesi. Terrorivõrgustik al-Qaeda teatas samuti, et maksab USA-le suunatud rünnaku eest kätte.

Yāsīni järglaseks sai ‘Abd al-‘Azīz ar-Rantīsī, kes hukkus sarnases rünnakus vähem kui kuu aega hiljem.