Ümarpeadelfiin

Allikas: Vikipeedia

Ümarpeadelfiin (Orcaella brevirostris) on ookeaniline delfiiniliik, kes elab hajutatud alampopulatsioonides Bengali lahe ja Kagu-Aasia mereäärsetes piirkondades, jõgedes ja suudmetes.

Irrawaddy delfiini välimus

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Irrawaddy delfiin on hallist tumehalli värvi, altpoolt heledam, ilma eristuva mustrita. Selle seljauim asub selja keskosa taga ja on väike ja ümardatud. Otsaesine on kõrge ja ümardatud; nokk puudub. Selle nina eesosa on tuhm. Uimed on laiad ja ümardatud. Täiskasvanud isendi kaal varieerub 90-200 kg ja pikkus on küpsuse saavutamisel 2,3 m.[1]

Kolju kuju[muuda | muuda lähteteksti]

Irrawaddy delfiini kolju kuju

Irrawaddy delfiinil on suur otsmik ja ümardatud kolju, mis ei oma nokka. Nende kolju kuju on ainulaadne, erinevalt teistest delfiinidest on Irrawaddy delfiinil U-kujuline puhkeava, mis asub keskjoonest vasakul ja avaneb delfiini esiosa poole. Nende lühike nokk näeb välja väga erinev teiste delfiinide nokast ja nende suu on tuntud 12-19 naelakujulise hamba poolest mõlemal pool lõualuud.

Irrawaddy delfiini toitmine

Toitumine[muuda | muuda lähteteksti]

Irrawaddy delfiinid on kõigesööjad, nende toidus sisaldub kalu, peajalgseid ja lülijalgseid. Nad söövad igat tüüpi kala, mis on saadaval, sealhulgas saaki jõepõhjast. Nad on tuntud ka vee pritsimise poolest toitmise ajal, mis aitab neil kala püüda.[1]

Elupaik[muuda | muuda lähteteksti]

Ayeyarwady Region in Myanmar 2010

Irrawaddy delfiine leidub Kagu-Aasia rannikualadel ja kolmes jões: Ayeyarwady (Myanmar), Mahakam (Indoneesia Borneo) ja Mekong. Mekongi jõe Irrawaddy delfiinid elavad jõe 190 km pikkuses lõigus Kambodža ja Laose DV vahel ning neid on vähe - hinnanguliselt on alles vaid 89 isendit.[1]

Paljunemine[muuda | muuda lähteteksti]

Irrawaddy delfiinide paljunemine toimub polügüünse süsteemi alusel, kus iga isane paaritub mitme emasega. Isased otsivad paarilist oma rühmast. Kui ta leiab ühe, siis nad põimuvad üksteisega, kõht kõhuga. Pärast paaritumist, mis kestab vähem kui 1 minut, nad lahutavad ja lähevad erinevates suundades. Tiinus kestab 14 kuud. Emased sünnitavad ühe vasika pärast 11-kuulist tiinust. Vastsündinud on umbes 1 meetri pikkused ja kaaluvad 10-20 kg.

Suhtlemine teiste delfiinidega[muuda | muuda lähteteksti]

Irrawaddy delfiinid suhtlevad omavahel mitmesuguste klõpsude ja sumisevate helide abil, mis aitavad neil tuvastada rühma liikmeid. Nad kasutavad ka ehholokatsiooni, et navigeerida ja otsida toitu.[2]

Faktid[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Irrawaddy delfiinid näevad välja nagu beebi beluga vaalad, ainult et neil on seljauimed, kuid nad ei ole lähedased sugulased.
  2. Irrawaddy delfiinid on eurühaaliinid, mis tähendab, et nad suudavad ellu jääda laias soolsuse vahemikus. Nad elavad aladel, kus madala soolsusega magevesi kohtub kõrge soolsusega ookeaniveega.
  3. Irrawaddy delfiinid on tuntud oma lühikeste ninade poolest. Osa nende teadlikust nimest, brevirostris, tähendab "lühike nokk".

Ohud ja kaitse[muuda | muuda lähteteksti]

World Wildlife Fund

Irrawaddy delfiinide kaitse on oluline Mekongi jõe üldise tervise jaoks, kus elab hinnanguliselt 1100 kalaliiki. Irrawaddy delfiin on ka Khmeri ja Laose rahva poolt pühaks peetav loom ning oluline sissetulekuallikas ja töökohtade looja delfiinide vaatamisega seotud ökoturismi valdkonnas.

Irrawaddy delfiinid on peamiselt ohustatud juhusliku püügi tõttu kalapüügivahendites. WWF teeb koostööd kogukondadega, õpetades neile delfiinide ja keskkonnakaitse küsimusi, samuti arendades välja kogukonna kalapüügihalduse tsoone, et aidata jätkusuutlikult hallata kalu ja kaitsta delfiine.[3] WWF toetab ka alternatiivsete elatusallikate arendamist, nagu vesiviljelus, kanade kasvatamine ja koduaiad, et vähendada kalapüügi survet ja delfiinide juhuslikku püüki, samuti leevendada vaesust jõeäärsetes kogukondades.

WWF teeb uurimustööd, et õppida delfiinide suremuse, populatsiooni ja ökoloogia kohta. Igal aastal viib Kambodža Mekongi Delfiinide Kaitseprojekt läbi vähemalt kaks Irrawaddy delfiinide populatsiooni uuringut Mekongi jões. Uuringud viiakse tavaliselt läbi märtsist maini, kui delfiinid kogunevad madala veetaseme ajal sügavate basseinide ümber.[3]

2004. aastal toetas WWF ja TRAFFIC, maailma suurim metsloomade kaubanduse jälgimise võrk, rahvusvahelise elus Irrawaddy delfiinide kaubanduse keeldu Ülemaailmse Looduskaitse Liidu (CITES) poolt.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Yolo, Pet (1. oktoober 2023). ""Irrawaddy delfiin, väike Aasia delfiin"". petyolo.org. Vaadatud 30. mail 2024. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |vaadatud= (juhend)
  2. ""Irrawaddy delfiin"". wikiwand.com. Vaadatud 30. mail 2024. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |vaadatud= (juhend)
  3. 3,0 3,1 ""Irrawaddy delfiinid on püha ja ohustatud loom"". stena.ee. 9. juuli 2014. Vaadatud 30 mail 2024. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |vaadatud= (juhend)