Ülekuumenemine

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib elektrotehnika mõistest; organismide ülekuumenemise kohta vaata artiklit Ülekuumenemine (bioloogia)

Hävinud IC sülearvutis. Ebasobiv pinge põhjustas kiibi ülekuumenemise ja sulatas plastkorpuse

Ülekuumenemine on nähtus, kus temperatuur vooluahelas tõuseb. Ülekuumenemine võib põhjustada kahju vooluahela komponentidele, põhjustada tulekahju või plahvatust. Ülekuumenemise tagajärjel tehtud kahju on pöördumatu, s.t et ainus viis parandamiseks on vooluahela komponentide väljavahetamine. 

Põhjused[muuda | muuda lähteteksti]

Ülekuumenemisel tõuseb temperatuur üle töötemperatuuri. Ülekuumenemine toimub, 

  1. kui soojust on toodetud rohkem kui oodatud kogus (näiteks lühised või andes rohkem pinget kui lubatud).
  2. Soojuse kadu on halb ja tavaliselt toodetud jääksoojus ei voolu ära korrektselt.

Ülekuumenemist võib põhjustada voolu juhuslik rike (lühis või "spark-gap"), toote vale disain või valmistus (soojuse ärahajumis süsteemi viga).

Soojuse kogunemise tõttu, süsteem jõuab soojuse kogunemise ja hajumise tasakaaluni palju kõrgemal temperatuuril kui oodatud.

Ennetavad meetodid[muuda | muuda lähteteksti]

Sulavkaitsme või automaatkaitselüliti kasutus[muuda | muuda lähteteksti]

Automaatkaitselülitit pannakse vooluringi erinevatele osadele. Kui oodatust rohkem voolu läbib seda, "avab" automaatkaitselüliti vooluringi ning peatab kogu voolu. Sulavkaitse on laialdlaselt levinud automaatkaitselüliti, mis sisaldab otsest Joule-ülekuumenemise mõju. Sulavkaitse asetatakse vooluringis kohta, mille pinget ta peab mõjutama. Olenevalt tööst, sulavkaitsme sees on kitsas on kitsas kindla materialiga traat. Kui oodatust rohkem voolu läbib kaitset; kaitsetraat sulab ja "avab" vooluringi.

Soojust hajutava süsteemi kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Selleks võivad olla masina keres ventilatsiooniavad või pilud. Rohkesti soojust eraldavate vooluringiosade külge kinnitatakse radiaatorid, et vähendada nende osade ülekuumenemise riski. Tihti kasutatakse ka ventilaatorite abi. Mõnda kõrgepingekomponenti hoitakse täielikult õlis. Mõningatel juhtudel on üleliigse soojus eemaldamiseks vaja jahutussüsteemi, nagu näiteks õhu konditsioneer või jahutus-soojuspump.