Õhtusöök ühele

Allikas: Vikipeedia

"Õhtusöök ühele" (inglise keeles Dinner for One; saksa keeles Der 90. Geburtstag '90. sünnipäev') on sketš, millest on saanud kõigi aegade enim näidatud telelavastus.[viide?]

Inglise kirjaniku Lauri Wylie 1920. aastatel kirjutatud näidendi põhjal lavastatud sketši salvestas televisiooni jaoks 8. juulil 1963 Saksa telekanal NDR (Norddeutscher Rundfunk). Selleks lavastati sketš Hamburgis Theater am Besenbinderhofi laval.

Sketši on näidatud Saksamaal tele-eetris igal vana-aastaõhtul alates 1972. aastast. Samuti näidatakse seda igal vana-aastaõhtul Austrias, Šveitsis ja Skandinaavia maades.

Sketši sisu[muuda | muuda lähteteksti]

90. sünnipäeva tähistav miss Sophie on lasknud vanal teenril Jamesil katta laua endale ja oma neljale sõbrale, kes, nagu peagi selgub, on kõik juba ammu surnud. Teener James mängib järjekorras kõiki külalisi, kelleks on Mr Pomeroy, Mr Winterbottom, Sir Toby ja admiral von Schneider, ning serveerib neile ka alkohoolseid jooke. Enne iga käiku küsib James: "The same procedure as last year?" ("Kas sama protseduur nagu eelmisel aastal?"), millele miss Sophie vastab: "The same procedure as every year!“ ("Sama protseduur nagu igal aastal!").

Teatrist televisiooni[muuda | muuda lähteteksti]

Osa allikate väitel olid Briti näitlejad May Warden (1891–1978) ja Freddie Frinton (1909–1968) esitanud vanapreili Sophie ja tema teenri Jamesi lugu teatrilavadel juba alates 1945. aastast. Saksa meelelahutajad Peter Frankenfeld ja Heinz Dunkhase nägid "Õhtusööki ühele" Blackpoolis 1962. aastal. Neil tekkis mõte lavastada sketš televisioonile.

Sketši salvestas televisiooni jaoks 8. juulil 1963 Saksa telekanal NDR. Telekanal maksis mõlemale näitlejale (Freddie Frinton ja May Warden) 1450 Saksa marka. See summa sisaldas makse (622,50 Saksa marka).

Saksa telekanali tellimusel tehtud lavastus on ingliskeelne. Sellele eelneb küll saksakeelne sissejuhatus, mille teeb Heinz Piper. Sketši ei ole saksa keelde dubleeritud. Väidetavalt olevat Frinton keeldunud saksa keeles rääkimast (Teisest maailmasõjast oli möödas vaid paarkümmend aastat).

Sketši on Saksamaal tele-eetris näidatud igal vana-aastaõhtul alates 1972. aastast. Nüüdseks on sketš vana-aasta õhtul eetris juba enam kui kümnes Saksa telekanalis, ja enamasti ei näidata seda subtiitritega.

Tähendus Saksamaal[muuda | muuda lähteteksti]

"Õhtusöögi ühele" ja selle näitlejate populaarsusest Saksamaal kõneleb ilmekalt tõik, et Deutsche Post andis 2018. aastal välja Jamesi ja miss Sophiega erimargi. Sellega tähistati sketši 55. eetriaastat Saksa televisioonis. Miss Sophie ja James on jõudnud ka alates 2016. aastast väljaantavate Saksa televisioonilegendide ("Deutsche Fernsehlegenden") erimarkide sarja kolmandale margile.

Hiljuti otsustas Freddie Frintoni perekond loovutada Bremerhaveni linnale koomiku pärandi, sh tiigri, mille otsa James 18 sketšiminuti jooksul üksteist korda komistab. Pärast remonti plaanitakse Bremerhaveni Szenemeile'l "Alte Bürger" seni tühjalt seisnud hoone esimesel korrusel avada Freddie Frintonile pühendatud püsinäitus "The same procedure as last year, Miss Sophie...". Bremerhaven loodab, et kõige varem 2019. aasta talvel avatavast näitusest kujuneb linna turismimagnet.

"Õhtusöök ühele" variandid[muuda | muuda lähteteksti]

Sketšist on aegade jooksul tehtud mitu versiooni. Enim levinud ja Eestiski vana-aastaõhtul näidatav on publiku naerupahvakuid sisaldav versioon. Selle kõrval on olemas aga ka n-ö puhas versioon (näidatakse nt Hollandis).

1963. aastal salvestas Schweizer Fernseher samade näitlejatega ka lühema versiooni, mis erineb peamiselt selle poolest, et puudub saksakeelne sissejuhatus, kuid on ka tekstierinevusi. Kasutatakse ka pisut teistsuguseid dekoratsioone.

1968. aastal taheti samade näitlejatega teha lavastusest värviversioon, kuid plaan jäi Frintoni ootamatu surma tõttu katki. Värviversioon valmis 1999. aastal.

Rootsis arvati sketš vahepeal vana-aasta viimase päeva telekavast liigse alkoholitarvitamise tõttu mitmeks aastaks välja, ent telepubliku nõudmisel pandi siiski jälle tagasi.

Ühendkuningriigi kinoesilinastuseni jõudis telesalvestus alles 2018. aasta novembris komöödiafilmide festivalil Šotimaal Campbeltownis. Ühendkuningriigi televisioonis näidati sketši esimest korda 31. detsembril 2018 kanalil Sky Arts.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]