X-bosonid

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel eristab X-bosoneid ja Y-bosoneid; X-bosoniteks võidakse nimetada ka kõiki leptokvarke, sealhulgas Y-bosoneid

X-bosonid on hüpoteetilised elementaarosakesed, mida postuleerivad Suur Ühendus, Georgi-Glashow' mudel ja mõned teised kontseptsioonid, mis ei mahu osakestefüüsika standardmudeli raamidesse. Koos Y-bosonitega moodustavad nad leptokvargidleptonite ja kvarkide üksteiseks muundumist vahendavad kalibratsioonibosonid. Arvatakse, et need eksisteerisid Universumi väga varajases arengustaadiumis. Nende massi peetakse väga suureks.

X-bosonite olemasolu ei ole seni eksperimentaalset kinnitust leidnud.

Nimekiri[muuda | muuda lähteteksti]

Kuus X-bosonit postuleerisid esimest korda Jogesh Pati ja Abdus Salam koos kuue Y-bosoniga SU(4)-mudelis, milles neljandaks värvilaenguks võeti leptonlaeng. Neil on täisarvuline spinn (0 või 1) ning elektrilaeng ja värvilaeng:

X-bosonid[1][2]
(elektrilaengud Q elementaarlaengu ühikutes)
Värvilaeng punane roheline sinine
Q X-bosonid
Osakesed + 4/3
Antiosakesed – 4/3

Märkused[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Mõnikord kasutatakse X- ja Y-bosonite tähistamisel ka elektrilaenguid, sel juhul võib mõlemaid tähistada X-tähega. Sel juhul nimetatakse neid kõiki X-bosoniteks.
  2. Ta-Pei Cheng, Ling-Fong Li. Gauge Theory of Elementary Particle Physics, Oxford University Press 1984 [parandatud trükk 1988, 2000], ISBN 0-19-851961-3