Westminster Abbey

Allikas: Vikipeedia
Westminster Abbey
Riik Suurbritannia
Asukoht London
Inglismaa
Ehituse algus 1245
Ehituse lõpp 1745
Koordinaadid 51° 29′ 57,8″ N, 0° 7′ 38,5″ W
Westminster Abbey (London)
Westminster Abbey

Püha Peetri kloostri kirik Westminsteris ehk Westminster Abbey on gooti kirik, mis asub Londonis Westminsteris, Westminsteri paleest lääne pool. Seda ehitati vaheaegadega aastatel 12451745.

Westminster Abbey on traditsiooniline koht Suurbritannia valitsejate kroonimiseks ja põrmude säilitamiseks. Teiste hulgas on seal kroonitud kuninganna Elizabeth II.

Seda kandiliste tornide ja luksuslike võlvidega gooti stiilis kloostrit peetakse üheks kõige paremaks kirikuarhitektuuri näiteks. Inglaste jaoks on see palju olulisem: see on rahva pühamu, kõige selle sümbol, mille nimel britid on võidelnud ja võitlevad praegugi. Seal on kroonitud suurem osa maavalitsejaid, paljud neist on sinna ka maetud.

Peaaegu iga tuntud Inglismaa ajalooline isik on Westminster Abbeyga seotud. Edward Usutunnistaja rajas 1065. aastal sellesse paika, vaatega Parlamendi väljakule benediktlaste kloostri. Harold II oli arvatavasti esimene Inglise kuningas, kes seal 1066. aasta jaanuaris krooniti. Kui ta Hastingute eluajal sõjas langes, krooniti William Vallutaja seal samal aastal. Esimene kirjutis kloostris kinnitab seda. Kroonimise traditsioonid on säilinud siiani. Kloostrihoone vara-inglise gooti struktuur on kõige enam võlgu Henry III-le, kuigi kloostri välimusse andsid oma panuse paljud arhitektid.

Poeetide Nurgas on Chauceri, Samuel Johnsoni, Tennysoni, Browningu, Charles Dickensi ja paljude teiste kuulsate kirjanike ja poeetide tuhk. Nende kõrvale on maetud näitleja David Garrick. Poeetide Nurgas asuvad Miltoni, Keatsi, Shelley, Henry Jamesi, T. S. Elioti, George Elioti ja teiste suurkujude mälestusmärgid. Kunstiliselt üheks huvitavamaks peetakse William Blake'i büsti, mis on Sir Jacob Epsteini töö. Sealt võib leida ka luuletaja Dylan Thomase ja lord Laurence Olivier' mälestusplaadi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]