Vladimir Kolokoltsev

Allikas: Vikipeedia
Vladimir Kolokoltsev (2020)

Vladimir Kolokoltsev (vene keeles Владимир Александрович Колокольцев; sündinud 11. mail 1961 Nižni Lomovis Penza oblastis) on Venemaa jurist ja poliitik. Ta on 21. maist 2018 Venemaa siseminister.

Ta sündis aastal 1961 Nižni Lomovis Penza oblastis töölisperekonnas. Ta on töötanud laadurijuhina, seejärel pumbamasinistina. Aastal 1979 kutsuti ta sõjaväkke, ta teenis NSV Liidu ja Afganistani piiril paiknevates piirivalvekordonites.

1982. aastal asus ta Moskvas akrediteeritud välisriikide diplomaatiliste esinduste kaitseks miilitsaosakonda siseasutuste organite teenistusse. Aastal 1985 astus ta Komsomoli 60. aastapäeva nimelisse NSV Liidu Siseministeeriumi Kõrgemasse Poliitkooli, mille lõpetas 1989. aastal kiitusega.

1992. aastal siirdus ta kriminaaluurimisosakonda Moskva Siseasjade Keskdirektoraadi kriminaaluurimisosakonna 2. jao vanemuurijaks. 1993. aasta alguses määrati ta Moskvas 108. miilitsajaoskonna ülemaks.

1995. aastal määrati ta Keskhaldusringkonna 2. ringkonna siseasjade direktoraadi kriminaaluurimise osakonna juhatajaks. 1997. aastal sai temast Moskva RUOP (organiseeritud kuritegevuse vastase võitluse piirkondliku valitsuse) 4. piirkondliku osakonna juhataja Venemaa siseministeeriumi haldusalas. Aastal 1999 määrati ta Venemaa siseministeeriumi organiseeritud kuritegevuse vastase võitluse peadirektoraadi organiseeritud kuritegevuse vastase võitluse keskasutuse piirkondliku operatiivjuurdlusbüroo Kagu administratiivse ringkonna piirkondliku operatiivjuurdlusbüroo juhiks.

2001. aastal määrati ta Venemaa siseministeeriumi Kesk-Föderaalse ringkonna peavalitsuse operatiivotsingu büroo 3. osakonna juhatajaks. 2003. aastal määrati ta büroo juhataja asetäitjaks. 2007. aasta jaanuaris määrati ta Orjoli oblasti siseasjade büroo juhatajaks. Piirkonnas töötamise ajal esitati süüdistused kahele esimesele asepresidendile Vitali Kotšujevile ja Igor Sošnikovile, samuti mitmele piirkondliku administratsiooni üksuse juhile. Samuti arreteeriti ja karistati vangistusega mõned organiseeritud kuritegevuse nn Vorobjovskaja rühmituses aktiivsed osalejad. 2009. aasta aprillis määrati ta Venemaa siseministeeriumi kriminaaluurimise osakonna juhataja esimeseks asetäitjaks.

7. septembril 2009 määrati ta Venemaa presidendi määrusega Moskva siseasjade peavalitsuse juhatajaks. Kolokoltsev asendas vallandatud Vladimir Proninit. Varem, 28. aprillil eemaldati Pronin ametist pärast seda, kui Tsaritsõno siseasjade osakonna juhataja Deniss Jevsjukov tulistas Moskva supermarketis. Umbes neli kuud enne Kolokoltsevi ametisse määramist täitis siseasjade peavalitsuse juhataja ülesandeid ajutiselt esimene asetäitja Aleksander Ivanov.

10. juunil 2010 anti talle miilitsa kindralleitnandi auaste.

Vene Föderatsiooni presidendi 24. märtsi 2011. aasta määrusega anti talle politsei kindralleitnandi auaste ja ta määrati Venemaa Moskva siseministeeriumi peadirektoraadi peadirektori ametikohale.

Vene Föderatsiooni presidendi 21. mai 2012. aasta määrusega määrati ta Vene Föderatsiooni siseministriks ning tema juhtimisel jätkus korrakaitsesüsteemi reform.

6. aprillil 2018 lisati ta Venemaa presidendi Vladimir Putini lähedaste 17 Venemaa ametnike ja 7 ärimehe hulka, nn USA Kremli nimekirja, kellele on kohaldatud USA poolt sanktsioonid.

Pärast Medvedevi valitsuse tagasiastumist jaanuaris 2020 määrati ta ministri kohale Mihhail Mišustini uues kabinetis 21. jaanuaril 2020.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus ning on poja ja tütre isa.