Vikipeedia:Panoraamivabadus 2015/Lisainfo

Allikas: Vikipeedia

Euroopa Parlamendis on arutamisel autoriõiguse seaduse reform.

Panoraamivabadus Euroopa riikides.
██ Lubatud, sh kunstiteosed
██ Lubatud vaid ehitistele
██ Lubatud vaid mitteäriliseks kasutamiseks
██ Keelatud
██ Teadmata
Õiguskomisjoni ettepanek muudaks kõik ELi riigid kaardil kas punaseks või kollaseks.

Uues seaduses oleks panoraamivabadus esialgselt pidanud olema üleüldine ja üle-Euroopaline. Kõigile selle propageerimiseks tehtud jõupingutustele ning kolleegide ja huvigruppide nõuannetele vaatamata võtsid Õiguskomisjoni liikmed aga 16. juunil 2015 vastu parandusettepaneku 421, mis piiraks panoraamivabaduse vaid mitteärilise kasutamisega.

Ärilise ja mitteärilise kasutuse piir on seadusandluses ebamäärane ning internetis on nende eristamine sageli võimatu. Vikipeedia liikumine taotleb sellesse panustajate suuremat vabadust ning soovib tagada, et loodud õppematerjalid leviksid võimalikult laialt ja võimalikult edukalt. Seetõttu lubab entsüklopeedia sisu kaitsev litsents ka selle ärilist kasutamist.

Komisjoni vastuvõetud ettepaneku seadusesse kirjutamisel kaoks enamikus ELi liikmesriikides praegu kehtiv kõikehõlmav panoraamivabadus, mis tähendaks, et kaardil rohelisega märgitud riigid muutuksid punasteks või kollasteks.

Tagajärjed[muuda lähteteksti]

Panoraamivabaduse piiramine Euroopa Liidus vaid mitteärilise kasutamisega ei ühtiks Wikimedia propageeritava vabadusega. Paljud Wikimedia Commonsisse lisatud pildid osutuksid autoriõigusi rikkuvateks, ja need pildid tuleks kustutada.

Nimetatud probleem puudutab kümneid tuhandeid Euroopa avalikest kohtadest tehtud pilte. Väga raske on hinnata, kui palju sisu tuleks Wikimedia Commonsist kustutada.

Käes on aeg tegutseda! Võta ühendust oma riigi europarlamendi saadikutega - kas e-posti või telefoni teel või neid võimalusel Brüsselis, Strasbourgis või kodumaal külastades.

Go Siit leiad europarlamendi saadikute kontaktandmed ning nõuandeid neile kirjutamiseks.

Korduma kippuvad küsimused[muuda lähteteksti]

Mis on panoraamivabadus?
Panoraamivabadus (saksa keeles Panoramafreiheit; inglise keeles panorama freedom, freedom of panorama, lühend FOP) on säte mõnede riikide, sh Saksamaa autoriõiguses, mis lubab pildistada või luua teisi pilte (näiteks joonistusi või fotosid) alaliselt avalikus kohas asetsevatest ehitistest, skulptuuridest või muudest kunstiteostest, rikkumata sellega mis tahes autoriõiguse seadusi, mis võivad antud tööde suhtes kehtida. Panoraamivabadus lubab selliseid pilte ka avaldada. (Jätka lugemist →)
Millistes ELi riikides kehtib praegu panoraamivabadus?
Austria, Hispaania, Holland, Horvaatia, Iirimaa, Küpros, Malta, Poola, Portugal, Rootsi, Saksamaa, Slovakkia, Soome*, Taani*, Tšehhi Vabariik, Ungari ja Ühendkuningriik. (* = kehtib ainult hoonetele, mitte avalikule kunstile)
Millistes ELi riikides praegu panoraamivabadus puudub?
Belgia, Itaalia, Kreeka, Luksemburg ja Prantsusmaa.
Millistes ELi riikides kehtib praegu mitteäriline panoraamivabadus?
Bulgaaria, Eesti, Läti, Leedu, Rumeenia ja Sloveenia.
Kust leida täpsemat infot?