Vikipedist

Allikas: Vikipeedia
Üks kahest esimesest vikipedistist oli Jimmy Wales
Teine kahest esimesest vikipedistist, Larry Sanger

Vikipedist on Vikipeedia aktiivne kaasautor ja/või selle sõsarprojektide kaastööline.

Peaaegu kõik vikipedistid on vabatahtlikud, kuid vaba võrguentsüklopeedia kasvades ja sõsarprojektide arenedes on tekkinud ka mõned Vikipeediaga seotud tasulised ametikohad. Näiteks Wikimedia Foundationi kohalikud haruorganisatsioonid võivad palgata töötajaid, kes veavad Vikipeediaga seotud projekte või koordineerivad valdkondi ning koostööprojekte. Mitmed teadus- ning mäluasutused peavad enda juures vikiresidente ehk majavikipediste, kelle ülesandeks on Vikipeediaga seotud tegevuste ja projektide elluviimine. Samas viitab termin "vikipedist" siiski inimesele, kes panustab Vikipeediasse oma vabast ajast ja mitte töökohustuste või seoste tõttu mõne Wikimedia organisatsiooniga. Näiteks ei nimetata Wikimedia Foundationi tegevjuhti või töötajaid tavaliselt vikipedistideks.

Paljud vikipedistid pole avalikkusele teada, sest kaasautorid kasutavad sageli kasutajatunnusena pseudonüüme. Teatavais riikides tegutsedes võib pseudonüümi kasutamine olla ka viis oma ohutuse tagamiseks. Lisaks sellele võib Vikipeediasse kirjutada ilma kasutajakontot üldse omamata ehk vikiterminoloogias "anonüümselt".

Maailma esimesteks vikipedistideks võib nimetada Jimmy Walesi ja Larry Sangerit. Samas olid ka juba Vikipeedia päris alguse juures mitmed teised kaastöölised (nt Magnus Manske), kes aitasid oluliselt kujundada seda, kuidas see internetientsüklopeedia arenema hakkas[1].

Termin[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti vikipediste Vikipeedia suvepäevadel Viki külas Saaremaal (2009)

Nimetus "vikipedist" on tuletatud sõnast "entsüklopedist", mis tähistab entsüklopeedia koostajat[viide?]. Algselt peeti entsüklopedistideks küll ainult teose "Entsüklopeedia ehk teaduste, kunstide ja käsitööde seletav sõnaraamat" kaastöölisi[2], aga aja jooksul on mõiste kasutus muutunud. Eesti õigekeelsussõnaraamat määratleb entsüklopedisti üldse aga kui "mitmekülgsete ning üksikasjalike teadmistega isikut".[3] Seega ei ole ka "entsüklopedist" terminina väga selgete piirjoontega.

Kuigi nimetuse encyclopedist eeskujul võiks inglise keeles kasutada sõna wikipedist, siiski on terminina kasutusel wikipedian, mis viitab demonüümina Vikipeedia kogukonna liikmeks olemisele ja mitte sellele, kas ja kui palju keegi Vikipeediasse või sõsarprojektidesse kaastööd panustab.[4]

Kaastööliste kohta, kes panustavad aktiivselt Vikipeedia sõsarprojektidesse (või ainult neisse) on kasutatud nimetust wikimedian. Näiteks võidakse nii nimetada Wikimedia Commonsisse panustavaid vikifotograafe (nt Diego Delso). Seda nimetust kannab ka iga-aastane auhind Wikimedian of the Year.

Kogukonna endatõlgendus[muuda | muuda lähteteksti]

Vikipeedia kogukonnas pole ühemõttelist kokkulepet, kuidas vikipedisti defineerida. Nii võib see nimetus eri kontekstides olla tunnustusavaldus olulise või pideva kaastöö eest või vastupidi – sellega võidakse uutele kaastöölistele rõhutada Vikipeedia kui platvormi avatust, kus igaüks võib esimesest muudatusest teha kaastööd samaväärselt kogenud vikipedistidega.[5]

Vikipeedia kaastööline on iga inimene, kes on teinud Vikipeedias vähemalt ühe muudatuse. Terminit "vikipedist" võidakse kasutada samas tähenduses Vikipeedia kaastöölisega, aga vahel piiritletakse seda ka oluliselt kitsamalt, pidades silmas ainult Vikipeedia püsiautoreid, kogukonna aktiivseid liikmeid (nt tähtpäevadel ja kogukonnaaruteludes osalejaid), administraatoreid või teisi väga aktiivseid kaastöölisi.

Näiteks juunis 2018 on eestikeelses Vikipeedias üle 115 000 kasutajakonto, aga viimase 30 päeva jooksul on ühe või enam muudatusi teinud vähem kui 800 kasutajat.[6] Väga aktiivseid kasutajaid, kes on teinud üle saja muudatuse viimase kuu aja jooksul, on neist omakorda ainult mõnikümmend.[7] Valdava osa kasutajakontode alt ei ole aga mitte kunagi tehtud ühtegi muudatust eestikeelses Vikipeedias ning need kuuluvad sageli mõnes teises Vikipeedia keeleversioonis tegutsevale kaastöölisele, kelle konto on viki süsteem automaatselt loonud, kui isik on siinset keeleversiooni külastanud. Nii ei ole iga kasutajakonto omanik veel automaatselt kaastööline. Kuna kaastööd saab teha ka anonüümselt ehk ilma kasutajakontota, siis kehtib ka vastupidine – leidub kaastöölisi, kes ei ole kunagi kasutajakontot loonud või ei soovi seda kasutada. Valdava osa muudatustest artiklitesse on teinud väga väike osa kõigist kaastöölistest.

Vikipeedia kaastöölisi nimetatakse ka vikikogukonna liikmeteks (members of Wikipedia/Wikimedia community).[8]

Motivatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti vikipedist Andres Luure 2009. aastal. Kui talt küsiti, miks ta oma aega Vikipeediale pühendab, siis ta vastas: "Ma olen lapsest peale midagi sarnast teha tahtnud ja nüüd on selleks mulle sobiv tehniline vahend olemas. Et mul oleks selline entsüklopeedia, mida ma ise lugeda tahaks, pean seda ise kirjutama."[9]

Vikipedistiks olemise motivaatorid on mitmesugused ega piirdu sooviga osaleda vabatahtlikuna entsüklopeedia koostamises. Oded Novi 2007. aastal tehtud uuringus tuuakse välja, et Vikipeediasse panustamise peamiseks põhjuseks oli vikipedistide arvates veendumus, et teadmised kuuluvad jagamisele, ja kaastöö tegemise meelelahutuslikkus. Seejuures ei olnud usul teadmiste jagamisse aga märgatavat mõju tegeliku kaastöö määrale ning esile tuli hoopis soov artiklite kirjutamise käigus õppida, saada töökogemust kaasautorite kollektiivis ning end karjääri huvides erialaselt täiendada, aga ka sotsiaalne vastutustunne ja soov end vajalikuna tunda.[10]

Hilisemad uuringud 2010. ja 2014. aastast on näidanud, et kuigi protsessiga kaasnev meelelahutuslikkus on Vikipeediasse panustamise alguses oluline motivaator, siis vikipedistide püsivat panustamist oluliselt mõjutavad tegurid on isikliku töö ja pühendumuse väärtustamine ja protseduuriline õiglus vikipedistide kogukonnas otsuste tegemisel.[11][12]

Wikimedia[muuda | muuda lähteteksti]

Vikipedistide igapäevane koostööplatvorm on Vikipeedia ja selle sõsarprojektid, kuid ühiste eesmärkide saavutamiseks vabakondliku organiseerumise vormis on eri riikides ja kogukondades tavaks koonduda kohalikesse ühingutesse, mida Vikipeedia projektide globaalse koordineerimisega tegelev Wikimedia Foundation tunnustab oma iseseisvate haruorganisatsioonidena. Eestis täidab seda rolli mittetulundusühing Wikimedia Eesti.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Larry Sanger (2008). "The Early History of Nupedia and Wikipedia: A Memoir". Peatükk teoses Open Sources 2.0: The Continuing Evolution, lk 317. ISBN 978-0-596-55389-0
  2. Encyclopaedists Oxford Reference (vaadatud 10. septembril 2021)
  3. entsüklopedist ÕS 2013
  4. "Wikipedians". Wikipedia. 29. juuni 2020. Vaadatud 24. juuli 2020.
  5. "Conflicting Wikipedia philosophies". Meta, a Wikimedia project coordination wiki. Vaadatud 24. juuli 2020.
  6. Eri:Arvandmestik (vaadatud 14. juunil 2018)
  7. Eri:Teguskasutajad (vaadatud 14. juunil 2018)
  8. Ingliskeelse Vikipeedia artikkel Wikipedia community (vaadatud 10. septembril 2021)
  9. Kairi Prints: "Andres Luurega teadmise luurel" Eesti Ekspress, 29. oktoober 2019
  10. Oded Nov (2007). "What motivates Wikipedians?". Communications of the ACM.
  11. Heng-Li Yang, Cheng-Yu Lai (2010). "Motivations of Wikipedia content contributors". Computers in Human Behavior.
  12. Cheng-Yu Lai, Heng-Li Yang (2014). "The reasons why people continue editing Wikipedia content – task value confirmation perspective". Behaviour & Information Technology.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]