Vikipeedia:Kasutajad

Allikas: Vikipeedia
Vikipeedia on teie peopesas – peate vaid artiklit muutma

Nimetust kasutaja tarvitatakse Vikipeedias paradoksaalsel moel peamiselt Vikipeedia muutjate, mitte lugejate kohta. Muutjaid nimetatakse veel ka kaastöölisteks, redigeerijateks või toimetajateks, ka vikipedistideks. Registreeritud kasutajateks nimetatakse neid inimesi, kellel on kasutajakonto. Inimesi, kes muudavad Vikipeedia lehekülgi ilma kasutajakontole sisse logimata, nimetatakse anonüümseteks või sisselogimata kasutajateks/kaastöölisteks.

Vikipeedial ei ole keskset toimetuskolleegiumi ega vastutavat toimetajat, seda kirjutavad, hooldavad ja suures osas ka juhivad vabatahtlikud.

Kuidas Vikipeedia kaastöölistega ühendust võtta, loe siit.

Need paljud vabatahtlikud on erineva vanuse, haridustaseme, ameti ja erialaga inimesed, kes enamasti tegutsevad Vikipeedias anonüümselt, peitudes kasutajanime või IP-aadressi taha. Igaüks võib olla Vikipeedia kaastööline, ka Sina! Lihtsalt vajuta linki "Muuda" artikli päises. Kaastöö ja redigeerimise kohta loe lähemalt KKK-st ja muutmisjuhendist.

Redigeerijate anonüümsusest ja suurest varieerumisest tulenevatest Vikipeedia tugevatest ja nõrkadest külgedest loe siit.

Vabatahtlikud täiendavad Vikipeediat ja kirjutavad artikleid koostööna, üksteisega suheldakse arutelulehtedel. Kes on konkreetse artikli juures töötanud ja seda täiendanud, võid näha artikli ajaloost, kui vajutad artikli päises lipikule "Näita ajalugu". Kõigi lehekülgede viimaseid muudatusi, lehekülgede loomisi ja kustutamisi näeb Viimastest muudatustest.

Eestikeelses Vikipeedias on hetkel 190 327 registreeritud kasutajat. Automaatset nimekirja vaata siit. Enamik nendest on siiski peamiselt tegevad mõne teise keeleversiooni juures (Wikimedia kasutajakonto toimib kõigis keelversioonides) või ei ole nad kunagi aktiivsed olnudki. Siit saad näha nimekirja kasutajatest, kes on viimase 30 päeva jooksul muudatusi teinud.

Registreeritud kasutajad jagatakse tehniliste õiguste alusel rühmadesse:

  • Kasutajad – kõik registreeritud kasutajad. Muude õiguste hulgas saavad registreeritud kasutajad luua ennast tutvustava kasutajalehe ja kasutajalehe alamlehti.
  • Automaatselt kinnitatud kasutajad – kasutajad, kelle konto on vähemalt 4 päeva vana, saavad teisaldada lehekülgi uue nime alla ja üles laadida pilte
  • Usaldatud kasutajad – saavad kasutada teatud lisatööriistu ja nende loodud leheküljed märgitakse automaatselt kontrollituks
  • Administraatorid – saavad kustutada ja kaitsta lehekülgi, blokeerida anonüümseid ja registreeritud kasutajaid, administraatoriõigused antakse pärast kogukonna hääletust
  • Liidese administraatorid – saavad muuta kõiki CSS-i, JS-i ja JSON-i lehekülgi, tööriistu ja MediaWiki sõnumeid
  • Bürokraadid – saavad anda kasutajale administraatori, bürokraadi või roboti õigused, kuid ei saa neid kasutajalt ära võtta
  • Robotid – arvutiprogrammid, mis teevad automaatseid või poolautomaatseid muudatusi
  • Stjuuardid – saavad muuta kõikide kasutajate kõiki õigusi igas Wikimedia vikis (globaalne kasutajarühm)