Viešintos

Allikas: Vikipeedia
Viešintos

leedu Viešintos
poola Wieszynty

Elanikke 281 (2011)[1]

Koordinaadid 55° 41′ N, 25° 0′ E
Viešintos (Leedu)
Viešintos

Viešintos on alev Leedus Anykščiai rajoonis, Viešintose valla halduskeskus.

Alev asub Viešintose seljaku (110–120 m üle merepinna) lääneküljel Viešinta jõe ääres. Viešintosest läände jääb Viešintase järv.

Viešintoses on põhikool, postkontor ja raamatukogu. Alevis kaevandatakse lubjakivi. 1987. aastast tegutseb seal Viešintose Reheteater. Ettevõtetest asub seal veski. Vaatamisväärsusteks on sealne koduloomuuseum, 1906. aastal ehitatud katoliku kirik ja 1923. aastal ehitatud tuulik.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Viešintose mõisa on esmamainitud XVI sajandil. 1591. aastal sai selle juures asunud asula alevi staatuse ja sinna rajati turuplats. Sealset kirikut on esmamainitud XVII sajandi keskpaigas. Tsaariaja lõpuaastatel oli asula küla staatuses ja kuulus Niepoikojczyckitele.

1902. aastal rajati sinna venekeelne kool, mis on seal praegu tegutseva kooli eelkäija. 1906. aastal hakati selle juures andma ka leedukeelset algharidust.

Nõukogude perioodil oli Viešintos kohaliku kolhoosi keskasulaks. 1970. aastal püstitati sinna Anykščiai raadio- ja televisioonimast. 2017. aastast kasutab seda Neutel NX-200, mis edastab Venemaa, Valgevene ja Ukraina kuulajaskonnale mõeldud RFE/RL saateid, mis transleeritakse vene ja valgevene keelde.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]