Väike-Ameerika tänav

Allikas: Vikipeedia
Kaart
Kaart

Väike-Ameerika tänav on tänav Tallinnas Kesklinna linnaosas Uue Maailma asumis.[1] Tänav algab Pärnu maanteelt, ristub Virmalise, Toom-Kuninga, Kesk-Ameerika, Luha ja Koidu tänavaga ning lõpeb Tehnika tänaval Lilleküla raudteepeatuse lähedal. Väike-Ameerika tänav on ligikaudu 790 meetri pikkune.

9. märtsil 1944 toimunud Tallinna pommitamise tagajärjel hävis suur osa Väike-Ameerika tänava omaaegsest hoonestusest.

Tänava nimed[muuda | muuda lähteteksti]

Väike-Ameerika tänav, Suur-Ameerika tänav ja Kesk-Ameerika tänav on nime saanud Pärnu maantee ja Suur-Ameerika tänava nurgal 18.–19. sajandil asunud võõrastemaja-kõrtsi America (Ameerika) järgi.[2] Tänava nimi on ametlikult fikseeritud 1885. aastast, mil eestikeelne nimekuju oli Veike-Ameerika tänav, saksakeelne Kleine Amerikastrasse ja venekeelne Малая Американская улица. 1908. aastast on pärit eestikeelne nimekuju Väike-Amerika tänav ja 1910. aastast Veike-Amerika tänav. Väike-Ameerika tänav sai tänava ametlikuks nimekujuks 1923. aastal.

1939. aastal sooviti tänava nime vahetada Piiri tänavaks[3]. 27. juunist 1950 sai tänava nimeks Kiire tänav. 18. oktoobril 1991 anti tänavale tema ajalooline nimi tagasi.[4]

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]