Luha tänav (Tallinn)

Allikas: Vikipeedia
Kaart
Kaart

Luha tänav on tänav Tallinnas Kesklinna linnaosas Uue Maailma asumis.[1] Luha tänav algab Koidu tänavalt, ristub Kesk-Ameerika, Väike-Ameerika, Kristiina, Virmalise, Planeedi ja Uue-Maailma tänavaga ning lõpeb Pärnu maanteel.

Luha tänav on oma põhiosas peaaegu loode-kagusuunaline, veidi enne Planeedi tänavaga ristumist pöördub aga itta. Luha tänav on ligikaudu 670 meetri pikkune.

Tänava nimed ja ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Luha tänav 18a ja Luha tänav 20, 2010. aastal

Luha tänav on kujunenud mitmest eri nimega lõigust. Koidu ja Väike-Ameerika tänava vaheline osa oli Uus-Alimanni tänav (saksa keeles Neue Alimann-Strasse, vene keeles Ново-Алиманская улица), mis 23. jaanuaril 1923 sai uueks nimeks Ämariku tänav. Lõik Väike-Ameerika tänavast praeguse Kesk-Luha tänavani oli Kesk-Luha tänav (saksa keeles Mittlere Wiesenstrasse, vene keeles Средне-Луговая улица). Praeguse Virmalise tänava (endise Rulkoviuse tänava) ja Pärnu maantee vaheline osa oli Alam-Luha tänav (saksa keeles Untere Wiesenstrasse, vene keeles Нижне-Луговая улица). 1925. aastal rajati nende tänavate vahele ühendav lõik ning 27. augustil 1927 nimetati tänav Luha tänavaks.[2] Luha tänav on saanud nime Kristiine heinamaa järgi.[3]

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.eki.ee/knab/tallinn1.htm
  2. Aleksander Kivi. Tallinna tänavad. Tallinn, 1972, lk. 72
  3. Robert Nerman, Leho Lõhmus. Tallinna asumid ja ametlikud kohanimed. Tallinn, 2013, lk. 280