Tropaeum Alpium

Allikas: Vikipeedia

Tropaeum Alpium koos Püha Miikaeli kirikuga (vasakul keskel)
Detail

Tropaeum Alpium ('Alpide võidumonument' ladina keeles; prantsuse keeles Trophée des Alpes) ehitati roomlaste poolt keiser Augustusele tema otsustava võidu mälestuseks iidsete hõimude üle, kes Alpe asustasid. Monumendi jäänused asuvad La Turbie vallas (Prantsusmaal), mõni kilomeeter Monaco vürstiriigist (ladina tropaeum, kreeka tropaion).

Ehitus[muuda | muuda lähteteksti]

Tropaeum Alpiumi ehitati u 6 eKr keiser Augustuse auks, et tähistada tema otsustavat võitu 45 iidse hõimu üle, kes elasid Alpides. Alpi rahvad võideti sõjalises kampaanias Alpide allutamiseks, mille roomlased viisid läbi 16 ja 7 vahel eKr.

Monumendi ehitamiseks kasutatud kivi pärines algselt Rooma kivimurrust, mis asus umbes 500 meetrit eemal. Selle koha külastajad võivad püstitatud kivist sammaste osadel ikka veel jälgi näha.

Monument, mis on pärast arheoloogilist uurimistööd 20. sajandi alguses osaliselt taastatud, on 35 meetrit kõrge. Arhitekti andmetel ehitati 35 meetri pikkune alus, 12 meetrit kõrge esimene platvorm ja 49 meetrit kõrge 24 sambast rotund koos trooniva Augustuse kujuga.

Raidkiri[muuda | muuda lähteteksti]

Tropaeum Alpiumi mudel, nagu see võis oletatavalt algselt välja näha

Ühel torni kuvidest, mille Plinius Vanem on ümber kirjutanud, on hõimude nimed. Sealt võib lugeda:

Keiser Caesar Augustusele, jumala [Julius Caesari] pojale, Pontifex Maximusele, Imperatoriks hüütule 14. korda, tema 17. tribuunivõimu aastal, Rooma senat ja rahvas [ehitas selle] meenutamiseks, et tema juhtimisel ja ennustamisel allutati kõik Alpi rahvad Ülemisest merest Alumise mereni Rooma rahva Imperiumile. Vallutatud Alpi rahvad:

· TRUMPILINI
· CAMUNNI
· VENOSTES
· VENNONETES
· ISARCI
· BREUNI
· GENAUNES
· FOCUNATES
· VINDELICI 4 rahvast:
·· COSUANETES
·· RUCINATES
·· LICATES

·· CATENATES
· AMBISONTES
· RUGUSCI
· SUANETES
· CALUCONES
· BRIXENETES
· LEPONTII
· UBERI
· NANTUATES
· SEDUNI
· VERAGRI
· SALASSI

· ACITAUONES
· MEDULLI
· UCENNI
· CATURIGES
· BRIGIANI
· SOGIONTI
· BRODIONTI
· NEMALONI
· EDENATES
· VESUBIANI
· VEAMINI
· GALLITAE

· TRIULLATI
· ECDINI
· VERGUNNI
· EGUITURI
· NEMATURI
· ORATELLI
· NERUSI
· VELAUNI
· SUETRI.

Hilisem elu[muuda | muuda lähteteksti]

Algul ei teeninud monument sõjalisi eesmärke ja kindlustused puudusid. See tähistas vaid piiri Itaalia ja Gallia Narbonensise vahel, mis hiljem viidi Vari jõele. Kuid 12. ja 15. sajandi vahel muutus Tropaeum Alpium kindluseks, ja kohalikud ehitasid maju selle müüride ümber. 1705. aastal, kui Savoia ja Prantsusmaa vahel puhkes Hispaania pärilussõja ajal sõda, käskis Louis XIV purustada kõik piirkonna kindlustused, selle kaasa arvatud. Osaliselt purustatud Tropaeum Alpiumist sai siis kivimurd ja selle kive kasutati muu hulgas lähedalasuva Püha Miikaeli kiriku ehitamiseks.

Rooma jäänukid läbiümbruses[muuda | muuda lähteteksti]

Tropaeum Alpiumi ümbritsev ala on rikas Rooma riigi jäänukite, näiteks kuulsate Rooma teede poolest. Tropaeum Alpium paikneb keiser Augustuse järgi nime saanud Via Iulia Augustal, mis on jätkuks Via Aureliale, ühendades Ventimiglia Cimieziga (Nice'is). Nii mõnigi purskkaev Beausoleil ja Roquebrune-Cap-Martin valla territooriumil arvatakse samuti olevat Rooma ajast.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]