Tarantel (raamat)

Allikas: Vikipeedia
Tarantel
Originaali pealkiri Тарантул
Autor Herman Matvejev
Tõlkija Ludmilla Kurtšavova, Raimond Potisepp
Illustreerija Olev Soans
Kaane kujundaja Valentin Vare
Toimetaja Berta Kuusberg
Päritolumaa  Nõukogude Liit
Keel vene
Sari Seiklusjutte maalt ja merelt
Žanr spiooniromaan
Kirjastaja (originaal)
Eesti Riiklik Kirjastus (eesti keeles)
Ilmumisaeg 1957 (originaal)
1958 (eesti keeles)
Lehekülgi 512

"Tarantel" (vene keeles "Тарантул") on Herman Matvejevi spiooniromaan, mille tegevus toimub 1940. aastate alguses blokaadi ajal Leningradi linnas.

Teosest[muuda | muuda lähteteksti]

"Tarantel" ilmus eesti keeles 1958. aastal sarja "Seiklusjutte maalt ja merelt" 30. raamatuna. Teos on välja antud triloogiana, mis sisaldab kolme Matvejevi jutustust: "Rohelised raketid" ("Зелёные цепочки"), "Varjatud heitlus" ("Тайная схватка") ja "Tarantel". Raamatu tiraaž oli 30 000 eksemplari. Raamatu kordusväljaanne ilmus kirjastuses Eesti Raamat 1971. aastal sama pealkirja all.

Jutustused ilmusid vene keeles esmakordselt pärast Teise maailmasõja lõppu: "Rohelised raketid" 1945., "Varjatud heitlus" 1948. ja "Tarantel" 1957. aastal. Kõik kolm jutustust kirjeldavad teismeliste noorte seiklusi Teise maailmasõja lahingute ajal Leningradi all ning blokaadi ajal sissepiiratud linnas. Nad osalevad vaenlase spioonide ja diversantide avastamisel ning kinnipidamisel koostöös riikliku julgeoleku ja vastuluure töötajatega.

Kinostuudios Lenfilm loodi Matvejevi jutustuste ainetel samanimelised mängufilmid: "Rohelised raketid" 1970. aastal ja "Tarantel" 1982. aastal.[1]

Sisukokkuvõte[muuda | muuda lähteteksti]

"Rohelised raketid"[muuda | muuda lähteteksti]

1941. aasta augustis pöörduvad Miša ja Stjopa pioneerilaagrist tagasi Leningradi ning kohtavad sõjapõgenike hulgas "rindemeest", kes veab kaasa rasket kohvrit, milles olevat kivimid-mineraalid. Pommirünnaku käigus tekib segadus ning kohver jääb poiste kätte. Kohvris on aga signaalpüstol ja signaalraketid. Poisid kasutavad võimalust, tulistavad püstolist ning raketti märkab nõukogude vastuluure. Poistele selgitatakse, et selliseid signaalrakette kasutatakse Saksamaa pommitajate juhtimiseks sihtmärkidele Leningradis. Poisid otsustavad nüüd iseseisvalt leida üles kadunud kohvriomanik, riskides eluga. Koostöös vastuluure ohvitseridega jõutaksegi linnas tegutsevate diversantide jälile ning tehakse kahjutuks "rindemees", kes osutub Saksa luure residendiks.

"Varjatud heitlus"[muuda | muuda lähteteksti]

1942. aastal tegutseb Leningradis vargapoiste jõuk, kes teeb koostööd linnas asuvate Saksa luurajatega. Varastele on üle antud gaasitorbikud, mis on ümber ehitatud miinideks ning töötavad kellamehhanismiga. Poistele on tehtud ülesandeks korraldada ettenähtud ajal plahvatusi tööstusettevõtetes, mis kasutavad ammoniaaki. Ammoniaagi levides antakse üldine gaasihäire ning tekib paanika, mille saaksid ära kasutada Saksa väed kiirpealetungiks linnale. Nooruk Mišal õnnestub tšekistide soovitusel jõuku sisse imbuda, selle usaldus võita ning hoida ära diversioonid. Tabamata jääb vaid tegevust koordineerinud Saksa luure agent Tarantel.

"Tarantel"[muuda | muuda lähteteksti]

1943. aasta sügisel tabab piirivalve rindejoone lähedal kahtlase kalamehe, kes osutub vastase kulleriks. Mehelt leitakse kiri keemiateadlasele Zavjalovile, milles tema vana tuttav Maltsev teatab, et saabub tagalast Leningradi ning loodab peatuda teadlase juures. Kuller teatab vastuluurele temale määratud kontaktidest linnas. Korraldatakse varjatud jälgimine ning Maltsev otsustatakse vastu võtta Zavjalovi korteris, kes kirjast midagi ei tea. Keemik komandeeritakse Moskvasse ning tema poeg ja tütar saavad ajutiselt teise elukoha. Zavjalovi korterisse pannakse elama Miša ja tema tuttav tütarlaps, kes kehastavad teadlase lapsi ning peavad samal ajal jälgima spiooni tegevust. Maltsev asubki elama korteris, midagi kahtlustamata. Ta üritab linna veevärgis töötava abilisega kutsuda linnas esile epideemia bakteritega reostatud joogivee kaudu. Vastuluure töötajad nurjavad plaani, arreteerivad salakuulaja Maltsevi, kelle agendinimi on Tarantel ning likvideerivad spioonivõrgustiku.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Аннотированный каталог фильмов киностудии «Ленфильм» 1918—2003. Зелёные цепочки. Киностудия «Ленфильм». Архивировано 3 октября 2008 года

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]