Salzburgi–Tirooli raudtee

Allikas: Vikipeedia
EC 163 Transalpin läbib Kaiseri mägesid

Salzburgi–Tirooli raudtee (saksa: Salzburg-Tiroler-Bahn) on pearaja raudtee Austrias. See kulgeb läbi Salzburgi ja Tirooli (Põhja-Tirool) liidumaade Salzburgist Wörglisse ja kuulub Austria Liiduraudteede (ÖBB) tuumikvõrku (Kernnetz). Lõik Salzburgi ja Schwarzach-Sankt Veiti vahel on osa Salzburg S-Bahni linnaraudteevõrgust.

Kulg[muuda | muuda lähteteksti]

Standardrööpmeline raudteeliin kulgeb piki Salzachi orgu, eriti oluline on Bischofshofeni sõlmpunkt ristmikuna Ennsi oru raudteeda Selzthali Steiermarki. Wörgli lõppjaamas kohtub Salzburgi–Tirooli raudtee Alam-Inntali raudteega, mis kulgeb Tirooli pealinnast Innsbruckist Saksamaa piirile Kufsteini ja Deutsches Ecki transpordiühenduseni.

Liin on aja jooksul ümber ehitatud kaherajaliseks rööbasteeks ja mõlemad rööbasteed võivad töötada mõlemas suunas. Kogu marsruut on elektrifitseeritud ning toiteallikaks on vahelduvvool 15 000 volti ja sagedus 16,7 hertsi. Eriti S-Bahni lõik Salzburgi pearaudteejaamast Tauerni raudteeliini lõunaharuni Schwarzach-Sankt Veitis sai põhjaliku täienduse ning kohati ehitati see täielikult ümber ja suunati ümber.

Nimed[muuda | muuda lähteteksti]

Raudtee on (ja oli) tuntud ka kui Gisela raudtee (Giselabahn), Austria ertshertsoginna Gisela järgi. Tänapäeval peetakse seda sageli Westbahni jätkuks Viinist Salzburgi; kogu raudteeliin Wien Westbahnhofist Salzburgi ja Wörglisse on tuntud ka kui keisrinna Elisabethi raudtee (Kaiserin-Elisabeth-Bahn). Läänepoolne Zell am See – Wörgli lõik Tiroolis on tuntud ka kui Brixentali raudtee.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Wörgli jaam, u 1900

Salzburgi–Tirooli raudteed ehitati aastatel 1873–1875. See kulgeb Salzburgist Halleini, Bischofshofeni, Sankt Johann im Pongau, Schwarzach-Sankt Veiti, Zell am See, Hochfilzeni, Sankt Johann in Tiroli ja Kitzbüheli kaudu Wörglisse.

Tauerni raudtee põhjaramp Schwarzach-Sankt Veiti jaamast Salzburgi–Tirooli raudteel kuni Bad Gasteinini avati 20. septembril 1905. Lõunapoolne jätk üle Alpide peaaheliku Spittali Drava orus, sealhulgas Tauerni raudteetunnel, avati keiser Franz Josephi poolt 5. juulil 1909. 1915. aastaks uuendati Salzburgi–Tirooli raudtee kaherajaliseks ja 1925. aastal algas liini elektrifitseerimine, mis lõppes 1930. aastal. Teise maailmasõja lõpu poole muutus raudtee strateegilise tähtsuse tõttu Liitlaste pommirünnakute sihtmärgiks.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

ÖBB EuroCity rong Pfarrwerfeni juures
Bombardier Talenti rong Brixen im Thale juures

Siiani on Salzburgi–Tirooli raudtee ainus ida-läänesuunaline raudteeühendus Tirooliga, mis kulgeb täielikult Austria territooriumil. Tõsiasi, et riigi territooriumil ei ole paralleelset kiirteeühendust, andis liinile suure tähtsuse, eriti enne Austria ühinemist Euroopa Liiduga 1995. aastal. Kuid selle tähtsus on üha vähenemas, osaliselt seetõttu, et sellel on järskude mägede ja kitsaste kurvidega Alpi raudtee omadused, mistõttu pole kiirraudteetransport võimalik. Seetõttu kasutavad Austria ida-läänesuunalised rongid tavaliselt marsruuti Salzburgist Innsbrucki Rosenheimi jaama kaudu Saksamaal, läbides Deutsches Ecki ühenduse.

Liin on oluline, eriti piirkondlike teenuste jaoks, osana ühendusest Innsbruckist liidumaade pealinnadesse Klagenfurti ja Grazi, samuti osana liinist Salzburgist Grazi (Ennsi oru raudteed pidi). Lisaks väljub Kitzbüheli jaamast Salzburgi–Tirooli raudteel Austria ainus bussitransporditeenus Põhja-Tiroolist Lienzi Ida-Tiroolis. Liin on ka üsna oluline rahvusvahelise raudteeliikluse alternatiivse marsruudina ida-lääne teljel, kuid olulisem on see Tauerni raudtee etteandjana, mis ületab Kesk-Ida-Alpide Kõrg-Tauerni aheliku põhjast lõunasse. Salzburgi–Tirooli raudteed kasutavad ka magamisvagunitega rongid. Öörong Bregenzist Viini kasutas seda liini 2008. aasta detsembrini sõiduaegade saavutamiseks, mis võimaldaks reisijatel piisavalt aega magades veeta ja säästa Saksamaa raudteefirma Deutsche Bahn poolt Deutsches Ecki transpordiühenduse kasutamise eest nõutavaid raudteemakse.

Raudtee on oluline ka kohalike teenuste jaoks Salzburgi keskpiirkonnas ja Põhja-Tiroolis. Salzburgi pearaudteejaama ja Golling-Abtenau vahel töötab liinil iga poole tunni tagant ja Gollingist Schwarzachi iga tunni tagant Salzburg S-Bahn võrgu S3-liin. Lõiku Wörglist Saalfeldenisse teenindab Tirol S-Bahn süsteemi S6 liin.