Reimsi katedraal

Allikas: Vikipeedia
Reimsi katedraal
Riik Prantsusmaa Prantsusmaa
Asukoht Reims
Champagne-Ardenne
Ehituse lõpp 1211
Koordinaadid 49° 15′ 13″ N, 4° 2′ 3″ E
Kaart

Reimsi katedraal on basiilika Prantsusmaal Reimsis (prantsuse keeles Cathédrale Notre Dame de Reims). Reimsi katedraal oli Prantsusmaa kuningate kroonimiskirik.

Reimsi katedraal on Reimsi peapiiskopi aujärg.

Praegune kirik valmis 13. sajandi lõpus, välja arvatud lääneportaal, mis püstitati 14. sajandi alguses. Kirik rajati 1211. aastal maha põlenud kiriku kohale, mis omakorda oli rajatud basiilika kohale, kus legendi järgi Püha Remigius ristis 496 Chlodowech I. Viimane oli omakorda rajatud Vana-Rooma termide kohale.

Katedraal ehitati 13. sajandil gooti stiilis, välja arvatud läänetiib, mis ehitati 14. sajandi algupoolel eelmise sajandi jooniste järgi. Seetõttu on Reimsi katedraal stiililt ebatavaliselt ühtlane. Löövi on pärast pikendatud, et kirik mahutaks rohkem rahvast, kes kuninga kroonimist vaatama tulevad.

Lossi tornid on 81 meetrit kõrged, aga esialgu projekteeriti nad 120 meetri kõrgused. Lõunatornis on kaks suurt kella. Neist suurem, mis 1570 nimetati Lotringi kardinali Charlesi järgi Charlotte'iks, kaalub umbes 11 tonni.

Seest on kirik 139 m pikk, löövi kohalt 30 m lai ja keskkohalt 38 m kõrge.

Esimese maailmasõja ajal sai katedraal sakslaste mürsutulest tugevasti kahjustada. Taastamistööd algasid 1919 ja katedraal avati täielikult 1938. Katedraali taastamist toetasid rahaga Rockefellerid.

Reimsi katedraal kuulub alates 1991 UNESCO maailmapärandi nimekirja.

2006. aastal külastas kirikut pool miljonit külastajat.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]