Raul Jaanson

Allikas: Vikipeedia

Muusiku kohta vaata artiklit Raul Jaanson (kitarrist).

Raul Jaanson (sündinud 1. oktoobril 1976 Tartus) on arvutiõpetaja, kaitseliitlane ja satanistliku organisatsiooni asutaja.

Ta õppis Tartu 2. Keskkoolis. Põhikoolipoisina (1991) liitus Kaitseliidu Tartu malevaga, kus sai temaga samal ajal liitunud koolivendadest ja sõpradest koosneva jao ülemaks. Tegeles Kaitseliidus peamiselt pioneerinduse ja sapöörindusega. Selle suunitluse omandas ka tema juhitav jagu. Oli aastail 1993–1994 Naiskodukaitse Tartu ringkonna laskeinstruktor. Kui jõudis kätte kohustuslik sõjaväeteenistus, asus vabatahtlikult ajateenistusse Päästeameti sõjaväestatud üksuses Luunjas ja omandas demineerija eriala 1995.

Aastal 1996 astus Fontese Ärikooli, mis jäi lõpetamata lapse sünni tõttu (1997). Novembris 1997 asus kaitseväeametnikuna tööle Tallinnas Kaitseväe Ühendatud Õppeasutustes, kus töötas aasta aega kapteni ametikohal õppeosakonna õppevahendite jaoskonna metoodik-instruktorina ja seejärel kuni reservi arvamiseni 2000. aastal majori ametikohal õppeosakonna õppevahendite jaoskonna ülemana.

Seejärel kuni aastani 2001 oli AS Ekspress Hotline'i infoatlaste kujundaja. Pärast on töötanud mitmes asutuses arvutiõpetaja ja -graafikuna.

1999. aastal asutas Raul Jaanson Eesti satanistliku koguduse Musta Veenuse Ordu (MVO), mille juhina tegutses kuni aastani 2006, mil lahkus MVO-st, kuna ei sallinud ordusisest võimuvõitlust ning liikmeskonna liigset kalduvust müstitsismi ja spiritualismi. Hoolimata otseste sidemete katkemisest satanistliku liikumisega säilitas ta materialistliku satanistliku vaimu ning viljeleb satanismi propageerimist ateistliku liikumise raames tänaseni. Satanistliku liikumise juhina tõlkis eesti keelde raamatud "Saatanlik piibel" ja "Saatan kõneleb", mille kirjastas omal kulul aastail 2000–2004.

2003. aasta kevadel kolis USA-sse California osariiki San Diegosse, kus elas pool aastat, töötades firma Jason&Freddy Ltd. arvutigraafikuna. Saamata USA elamis- ja tööluba, oli ta sunnitud kolima tagasi Eestisse, kus jätkas karjääri arvutigraafika alal.

Pärast Musta Veenuse Ordust lahkumist jätkas avalikku tegevust MTÜ-s Eesti Skeptik, tegeledes skeptitsistliku ja ateistliku maailmavaate propageerimisega kõikvõimalikes usu- ja parateemalistes internetikeskkondades. Olles tõsiselt häiritud kohalike, seni segamatult tegutsenud "selgeltnägijate" ja muude "üleloomulikke võimeid" omavate isikute kontrollimatust tegevusest, esitas ta James Randi Educational Foundationi eeskujul paralleelselt MTÜ Eesti Skeptikuga Eesti "üleloomulike võimetega" isikutele väljakutse, pakkudes neile nende võimeid tõestava tasakaalustatud ja teaduslikke reegleid järgiva katse läbimise eest preemiaks 6000 eurot (sellele lisanduks MTÜ Eesti Skeptik poolt välja pakutud 1000 eurot). Ehkki kõnealuse väljakutse raames on tehtud mõned proovitestid, pole siiani ükski isik auhinnale kandideerinud.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1995 Kaitseliidu Tartu maleva teenetemärk