Queen Elizabeth (laev 1938)

Allikas: Vikipeedia
Queen Elizabeth
Ainult üks kord, 1940. aasta märtsis, juhtus nii, et kolm oma ajastu suurimat ookeaniliinilaeva, vasakult: Normandie, Queen Mary ja Queen Elizabeth seisid New Yorgi sadamas kõrvuti. Kaks viimast on sõjalistel eesmärkidel juba ka halliks värvitud

Queen Elizabeth (prefiksiga RMS – Royal Mail Steamer – 'kuninglik postiaurik') oli Briti ookeaniliinilaev.

27. septembril 1938 ristis George VI abikaasa kuninganna Elizabeth laeva enda järgi ning maailma suurim reisilaev libises ellingult vette.

314,25 m pikkune ja 36 m laiune Queen Elizabeth oli 3,65 m pikem kui tema nn vanem õde Queen Mary. Oma 83 673 t veeväljasurvega ületas uus laev Prantsuse Normandied tervelt 250 tonni võrra. Laev oli ehitatud liiniveoks Southamptoni ja New Yorgi vahel.

Ehkki laeva masinate koguvõimsus ulatus 200 000 hobujõuni, ei jätkunud laeval kiirust Queen Mary või Normandiega ookeaniületusrekordites võistlemiseks.

Liinilennukite ajastu saabudes muutus Queen Elizabethi ja Queen Mary kasutamine ebarentaabliks. 1960. aastate lõpus müüs Cunard Line laeva Hiina ärimehele, kes toimetas aluse Hongkongi sadamasse remonti, et muuta see ujuvaks ülikooliks.

9. jaanuaril 1972 puhkes aga laeva ümberehitustööde käigus tulekahju. Tuli levis väga kiiresti ja juba viie tunni pärast oli laeva kreen 17°. Tuli lõõmas üle ööpäeva ning see, mis maailmakuulsast aurikust alles jäi, vajus 10. jaanuaril osaliselt vee alla.[1] Järgnevail aastail laev lammutati.

1969. aastal valmis samal laevakompaniil uus laev Queen Elizabeth 2, mis jätkas ookeaniliinilaevade traditsiooni kuni 2008. aastani.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Guido Ilves: "Katastroofid, mis vapustasid maailma"; Maalehe Raamat 1997, Tallinn.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]