Progressiivne Tegevuspartei

Allikas: Vikipeedia
Progressiivne Tegevuspartei
Partido de Acción Progresista
Juht Fulgencio Batista
Asutamine 1949
Lõpetamine 1959
Peakorter Havana, Kuuba
Ideoloogia Autoritarism
Konservatism
Majanduslik liberalism
Antikommunism
Parempopulism

Progressiivne Tegevuspartei (hispaania keeles Partido de Acción Progresista, PAP; varem Unitaarne Tegevuspartei, hispaania keeles Partido de Acción Unitaria, PAU) oli Kuuba erakond, mida juhtis Fulgencio Batista. See asutati 1. aprillil 1949, pärast 1948. aasta valimisi. Sama aasta augustis anti välja erakonna manifest. Aastal 1952 oli selge, et PAP kaotab valimised ning Batista korraldas riigipöörde ja asus presidendiks.

Progressiivne Tegevuspartei osales ka 1954. ja 1958. aasta valimistel, mis tänu tõsiseltvõetava opositsiooni puudumisele ja valimispettusele võideti.

Erakonna maailmavaadet iseloomustasid jõuline konservatiivsus ja majanduslik liberalism, millega loodeti meelitada riiki Ameerika Ühendriikide investeeringuid. Kuuba oli nendel aastatel korrumpeerunud ja vaene riik. Tegevuspartei oli tugevalt antikommunistlik, nii selleks, et Ameerika Ühendriikidele meeldida, kui ka seetõttu, et enamik opositsioonilise vasakrahvusliku 26. Juuli Liikumise liikmetest vähemalt nimetasid end kommunistideks. Batista autoritaarne võim ja opositsiooni tagakiusamine viisid 20 000 kuubalase surnukspiinamise või kohtuta hukkamiseni.

Progressiivne Tegevuspartei likvideeriti pärast Kuuba revolutsiooni 1959. aastal. Batista põgenes riigist ja Fidel Castro tuli võimule. Kuubast sai ametlikult kommunistlik riik 1961. aastal.