Novaja Gazeta

Allikas: Vikipeedia
Novaja Gazeta logo

Novaja Gazeta (Новая газета) on Venemaa ajaleht.

Ajaleht hakkas ilmuma 1993. aastal. 2009. aasta jaanuarist saadik ilmub kolm korda nädalas.

Väljaanne on tuntud kriitilise suhtumise poolest võimudesse. Võimud omakorda osutavad vastuseks Lääne kriitikale ajakirjandusvabaduse puudumise kohta Venemaal Novaja Gazetale kui tõendile vastupidisest.

Rida ajalehe kaastöölisi on aastate jooksul tapetud või surnud kahtlastel asjaoludel, oletatavasti seoses nende ajakirjandusliku tegevusega. Nende seas on Anna Politkovskaja, Juri Štšekotšihhin, Anastassija Baburova ja Igor Domnikov.

Ajalehe aktsiate kontrollpakk kuulub lehe töötajatele, 49% aktsiatest jaguneb Aleksandr Lebedevi (39%) ja Mihhail Gorbatšovi (10%) vahel.

Ajalehe peatoimetaja oli 22 aastat Dmitri Muratov, kaastööd on teinud Julija Latõnina, Pavel Felgenhauer, Juri Rost, Dmitri Bõkov, Orhan Džemal jt.

Peatoimetaja valimised[muuda | muuda lähteteksti]

Iga kahe aasta tagant valivad Novaja Gazeta toimetuse liikmed ajalehele peatoimetaja. 2017. aasta novembris teatas senine peatoimetaja Dmitri Muratov, et ta enda kandidatuuri üles ei sea.

17. novembril 2017 valisid töötajad uueks peatoimetajaks senise Novaja Gazeta peadirektori, 64-aastase Sergei Kožeurovi (teised kandidaadid olid osakonnajuhataja Kirill Martõnov ja tegevtoimetaja Aleksei Poluhhin).[1][2]

15. novembril 2019 valiti peatoimetajaks uuesti Dmitri Muratov.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]