Aleksandr Lebedev

Allikas: Vikipeedia
Aleksandr Lebedev (2012)
Aleksandr Lebedev Venemaa presidendi Vladimir Putini kabinetis (2002)

Aleksandr Lebedev (sündinud 16. detsembril 1959 Moskvas) on Venemaa suurärimees, literaat ja endine poliitik.

1977. aastal astus Lebedev Moskva Riiklikku Rahvusvaheliste Suhete Instituuti, mille lõpetas 1982. Seejärel alustas ta Sotsialistliku Maailmasüsteemi Majandusinstituudis tööd oma kandidaadiväitekirja "Globaliseerumise väljakutsed ja võlaprobleemid" kallal. Ta kaitses selle alles 2000. aastal.

Aastatel 20042007 oli ta Venemaa Riigiduuma saadik, Ühtse Venemaa fraktsiooni liige ning Riigiduuma SRÜ ja kaasmaalaste komisjoni aseesimees. Ta on endine NSV Liidu Riikliku Julgeoleku Komitee ja Nõukogude Liidu välisluure töötaja.

Luurajakarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

1984 lõpetas Lebedev NSV Liidu RJK Punalipulise Instituudi. 1987 saadeti ta stažeerima Londonisse, kus töötas NSV Liidu saatkonnas ning ühtlasi NSV Liidu RJK Esimeses peavalitsuses. Diplomaatilise esinduse katte all töötas ta NSV Liidu Londoni esinduses atašeena (1987–1988), 3. sekretärina (1988–1990) ja 2. sekretärina (19901992). 1991 läks ta NSV Liidu riiklikest julgeolekuorganitest ametlikult erru alampolkovniku auastmes.

Tegevus äris[muuda | muuda lähteteksti]

Tema varanduse hindas ajakiri Forbes 2006. aastal 3,5 miljardile USA dollarile. 2009. aastal kaebas Lebedev ajakirja kohtusse, kuna see hindas tema varandust vähem kui miljardile dollarile.

Lebedevile kuuluva panga omanduses on muu hulgas 1/3 lennufirmast Aeroflot ja 39% ajalehest Novaja Gazeta. Talle kuulub 44% lennukitootjast Iljušin, samuti on tal suur osalus Sberbankis, Gazpromis ning Venemaa Ühtses Energiasüsteemis, kuhu kuuluvad kõik endise NSV Liidu maad, sealhulgas kogu Baltikum. Talle kuuluvad Briti ajaleht London Evening Standard ja Saksa lennuliin Blue Wings.

15. jaanuaril 2007, kui hakkasid tekkima pinged pronkssõduri ümber, tegi Lebedev Eesti presidendile Toomas-Hendrik Ilvesele ettepaneku osta ära Tallinna kesklinnas asuv maa, millel paikneb pronkssõdur ja kuhu on maetud maailmasõjas hukkunute säilmed. [1]

2009. aasta märtsis seadis Lebedev üles oma kandidatuuri Sotši linnapea kohale. Kohus tühistas Lebedevi kandidatuuri aprillis, kuigi tema nimi oli juba valimissedelitele trükitud ja eelvalimised alanud.

2010. aasta alguses omandas Lebedev Suurbritannia ajalehe The Independent[2][3].

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Aleksandr Lebedevi isa Jevgeni Lebedev oli NSV Liidu koondislane veepallis ja hiljem Baumani-nimelise Moskva Kõrgema Tehnikakooli professor.

Aleksandr Lebedevi poeg Evgeny Lebedev sai 2020. aastal Suurbritannia Lordide koja liikmeks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]