Natalie Mets

Allikas: Vikipeedia
Natalie Mets
Natalie Mets
Natalie Mets 2022. aasta Arvamusfestivalil

Natalie Mets (sündinud 18. aprillil 1991 Tallinnas) on kultuurikorraldaja ja poliitik. 2021. aasta detsembrist on ta Tallinna ööelu nõunik[1].

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Mets on lõpetanud 2010. aastal Kadrioru Saksa Gümnaasiumi ja 2014. aastal Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia kultuurikorralduse erialal. 2012. aastal viibis ta vahetusõpilasena Stockholm School of Economics Riia filiaalis. Õpib Tallinna Ülikooli magistriõppes sotsioloogiat ning uurib eesti ja vene noorte integratsiooni ööelu ja klubikultuuri kaudu.

Töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast ülikooli oli ta Balti-Ameerika Vabaduse Fondi stipendiumiga aasta aega New Yorgis ja töötas Brooklynis asuvas muusikaelu korraldamise ettevõttes We are Free. Aastatel 2015–2017 töötas ta Eesti Kunstiakadeemias Hannes Praksi juhitud sisearhitektuuri osakonnas eriprojektide koordinaatorina ning õpetas graafilise disaini bakalaureuse tudengitele kultuurikorralduse õppeainet. 2017. aastal aitas Mets korraldada ERKI moeshow' 30. aastapäeva tähistamist.

Mets on kuulunud mitme Eesti muusikafestivali (Sõru Saund, Mägede Hääl, Tallinn Music, Weekend Festival Baltic) korraldusmeeskonda ning olnud projektijuht häkatone korraldavas Garage48-s ja Latitude 59 konverentsil.

IDA Raadio[muuda | muuda lähteteksti]

IDA raadio algatajad Robert Nikolajev, Natalie Mets ja Ats Luik alustasid raadio tegevuse ettevalmistamist 2017. aasta oktoobris ning IDA Raadio esimene eetripäev oli 2018. aasta 1. mail.[viide?]

2020. aasta alguses avati IDA raadio filiaal Helsingis, mille üheks eesmärgiks on kahe riigi vahelise kultuurikoostöö võimendamine. IDA raadio Tallinna kanalil on üle 200 regulaarse saatejuhi ning kogu raadio tegevus toimub täieliku vabatahtlikkuse alusel. IDA raadio on korraldanud ka kolm rahvusvahelist heliresidentuuri[2] ning raadioga on seotud plaadifirma MIDA[3].

Poliitika[muuda | muuda lähteteksti]

Natalie Mets astus Sotsiaaldemokraatliku Erakonda 30. septembril 2020.

2021. aasta kohalike omavalitsuste valimistel kandideeris Mets Põhja-Tallinna ringkonnas Tallinna öölinnapea kandidaadina. Ta sai 523 häält ning osutus valituks Põhja-Tallinna linnaosakokku, kus kuulub ka korrakaitse komisjoni. Tallinna Linnavalitsuse Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsioonis täidab Mets Tallinna ööelu nõuniku rolli. 2022. aastast kuulub Mets Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinna juhatusse ja on Haabersti osakonna juht. 2022. aastast kuulub Natalie Mets SA Tallinna Kultuurikatel ning psüühikahäiretega inimeste toetamisele suunatud Haabersti klubimaja nõukogudesse.[viide?]

Natalie Mets on ka vähemuste ja naiste õiguste eest seisja, olles muuhulgas üks rahvaalgatuse "Noortele tasuta menstruatsioonitarvikud"[4] algatajaid ning MTÜ Päevad ja Ööd[5] asutajaid.

Ta kandideeris 2023. aasta valimistel Riigikokku, kogus valimisringkonnas nr 1 (Haabersti, Põhja-Tallinn ja Kristiine) 1396 häält ning ei osutunud valituks.

Ööelust[muuda | muuda lähteteksti]

Esimest korda kirjutas Natalie avalikult ööelust kui linnale maine- ja majanduskasu tuua võivast tegevusharust 2018. aastal Sirbis[6], kus kirjutas muuhulgas : “Ka Tallinnas on tarvis kedagi, kes kutsuks kokku poliitikud, klubikultuuri esindajad ja linnaelanikud. Tallinnal on väga suur potentsiaal meelitada noori, kes turgutavad meie majandust niisamuti, nagu nad teevad seda praegu Amsterdamis, Londonis ja Berliinis.”

7. jaanuaril 2021 esitlesid Tallinna sotsiaaldemokraadid oma linnapeakandidaadina Raimond Kaljulaidi ja öölinnapea kandidaadina Natalie Metsa[7]. Kampaania perioodil oli Metsa suurim oponent keskerakondlasest abilinnapea Aivar Riisalu, kes end Metsaga peetud teledebatis ise Tallinna öölinnapeaks nimetas[8].

Metsa ülesanne Tallinna linnavalitsuses on nõustada Tallinna linnavalitsuse liikmeid linna kultuuri- ja ettevõtluskeskkonda toetava mitmekülgse ööelu tervikliku strateegia arendamise küsimustes.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Tallinna Linnakantseleis alustas ööelu nõunikuna tööd sotsiaaldemokraat Natalie Mets".
  2. "IDA residentuur".
  3. "Plaadifirma MIDA".
  4. "Rahvaalgatus - Noortele tasuta menstruaaltarvikud".
  5. "Päevad ja Ööd". Originaali arhiivikoopia seisuga 26. veebruar 2023. Vaadatud 20. juunil 2022.
  6. "Natalie Mets - On hea, kui linn ei maga | Sirp".
  7. "Tallinna sotside linnapeakandidaat on Raimond Kaljulaid, öölinnapeakandidaat Natalie Mets".
  8. "«Õhtu!» Uurime, mida teeb üks öölinnapea ja kas meil oleks teda vaja".