Liv-, est- und kurländisches Urkundenbuch

Allikas: Vikipeedia

Liv-, est- und kurländisches Urkundenbuch (Liivi-, Eesti- ja Kuramaa Ürikuteraamat, levinumad lühendid LUB ja LECUB) on aastail 18531914 ja uuesti alates 2018. aastast välja antav Vana-Liivimaa allikapublikatsioon.

Ürikuteraamatu väljaandmise algataja ja esimese kuue köite väljaandja oli Friedrich Georg von Bunge, need sisaldavad peale originaaltekstide veel saksakeelseid regeste (ka dokumentide kohta, mille algtekst pole säilinud). Esimesed kuus köidet on trükitud Heinrich Laakmanni trükikojas Tartus. Raamatu väljaandmine katkes Esimese maailmasõja puhkemise tõttu. Esimese jao 13. köide ilmus 2018. aastal Kölnis. Raamatu köidetest on hiljem tehtud kordustrükke.

Aastate 13041472 ja 14941510 kohta on ilmunud paralleelne allikapublikatsioon Akten und Rezesse der livländischen Ständetage (Liivimaa seisustepäevade aktid ja retsessid; 3 köites, selle 3. köide lõppeb aastaga 1535).

Ürikuteraamatu köited[muuda | muuda lähteteksti]

1900. aastal alustati teist jagu ehk sarja (Zweite Abtheilung), mis algas ordumeister Wolter von Plettenbergi võimuletulekuga 1494. aastal:

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]