Laventie

Allikas: Vikipeedia
Laventie

[ lavɑ̃ti ]
Vapp

Pindala 18,1 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 4969 (1.01.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 50° 38′ N, 2° 46′ E
Laventie (Prantsusmaa)
Laventie
Laventie' kirik ja vallamaja

Laventie (lääneflaami: Wentie) on vald Põhja-Prantsusmaal Pas-de-Calais' departemangus.

Väike põllumajandus- ja kergetööstusküla asub u. 16 km Béthune'ist kirdes ja 19 km Lille'ist läänes, teede D166, D173 ja D174 ristumiskoha ümbruses. Kuulus oma kirsside poolest.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

The Kensingtons at Laventie.

Esimeses maailmasõjas, nagu ka teistes Pas-de-Calais' departemangu asulates, oli Laventie üle tugev võitlus Saksa ja liitlasvägede vahel. Alates 1915. aastast toimusid piirkonnas pidevad maa-alused lahingud, milles osalesid mitmed tunnelikompaniid. Laventie on sõjapoeedi ja helilooja Ivor Gurney luuletuse pealkiri.

Kunstnik Eric Kennington paiknes 1914.–15. aasta talvel koos oma üksusega Laventie's. Pärast haavatasaamist ja evakueerimist maalis ta lumisel külatänaval oma rühma liikmeid. Maal The Kensingtons at Laventie, mida paljud peavad tema kõige olulisemaks tööks, on Londoni Imperial War Museumi kogus.

Hortagi põllumajanduslabida insener ja leiutaja A S Bullock meenutab tegevust Laventie's ka postuumselt avaldatud mälestusteraamatus (kirjutatud 1970. aastatel). Eelkõige meenutab ta, kuidas vanade kindlustuste lähedal asuvat ala ei kaitstud mitte kaevikutega (sest veetase oli liiga kõrge), vaid okastraati takerdumisega, ja ta jutustab kogemusest, kui talle anti käsk minna üle selle okastraadi ja asuda positsioonile endises piiritusetehases, ning seejärel vabatahtlikuna peaaegu võimatuks ülesandeks naasta öösel üksi pataljoni ja viia rühmale tagasi sõnum.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Sõjakalmistud.
  • Saksa sõjakalmistud.
  • St. Vaasti kirik, pärineb 20. sajandist.

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]